Напишете дума/думи за търсене

10 вида дамски обувки, които мъжете не харесват

От години психолозите си блъскат главите, за да открият защо жените толкова много обичат да трупат обувки. Търговците пък доволно потриват ръце, а дизайнерите измислят все по-екстравагантни модели или рециклират стари идеи, за да поддържат вечно жив този ненаситен интерес.

Според британско проучване, публикувано от в. “Дейли мейл”, около 54 на сто от жените притежават над 20 чифта обувки. Всяка четвърта пък може да се похвали с повече от 50 чифта. Над 70 процента си купуват между 1 и 5 чифта всяка година. Вярно е, че изследването е правено в страни с по-висок стандарт и покупателни възможности, но със сигурност и у нас има жертви на модата, които трудно намират къде да си поберат обувките.

Само че това кипрене има ли ефект върху мъжете? Друга, този път американска класация за това кои женски обувки мъжете не харесват показва, че оценките на двата пола за този важен аксесоар невинаги съвпадат. Токовете игли, които правят женската фигура елегантна и източенa, безспорно се нравят на силния пол, но това все пак не се отнася за всички видове високи токове.

Така първото място по неодобрение безапелационно, но доста изненадващо са заели обувките с висок ток и цели подметки (wedge heels shoes), които висшата мода често използва. Те изпреварват по неодобрение дори ъгс ботушите (UGGs) и гумените крокс (crocs). Лошата новина е, че като цяло мъжете не харесват твърде удобните и практични дамски обувки. Добрата новина е, че те все пак обръщат голямо внимание на това какво половинките им носят на краката си.

В допитването са участвали 2103-ма американци. Половината посочили, че не харесват какво обуват партньорките им. 93% били на мнение, че жените стават по-атрактивни, когато носят по-екстравагантни обувки, а 64 на сто държат на индивидуалния стил на жената.

1. Подметка и висок ток в едно

Става дума за типа обувки, при които токът и подметката са изработени от едно и също парче материал. Те събират 71% мъжко неодобрение. Английското им име е wedge heels shoes или само wedge shoes, което буквално значи с клиновидни токове.

 В този случай често пъти за направата на подметките, особено в случая със сандалите, се използват материали като корк, за да се гарантира лекотата на походката.

Смята се, че дизайнът е заимстван още от Древна Гърция. В модерните времена този тип обувки са лансирани от Салваторе Ферагамо, който ги пуска на италианския пазар в края на 30-те години. Съвременните дизайнери продължават да ги използват при представянето на колекциите си, а жените ги смятат за удобни и стабилни. Допитването обаче показва, че мъжете ги ненавиждат, но не обясняват защо.

2. Ъгс ботуши

Макар да са много удобни, ъгс ботушите (UGGs) със зор могат да се нарекат елегантни. 67% от мъжете не ги одобряват. Преди няколко години младите момичета бяха пощурели по тях. Причината е, че много знаменитости се увлякоха по тази мода и тенденцията се масовизира. При всички случаи става дума за безформена и груба обувка. И до днес Австралия и Нова Зеландия спорят кой е измислил първообраза. В началото това били унисекс боти, изработени от овча кожа с козината отвътре, за да са много топли.

3.  Гумени чехли крокс

Чехлите крокс стават за работа в градината или най-много за стоене у дома, но е повече от ясно, че с тях жената не изглежда ослепително. Наистина могат да убият мъжката страст. 63% от мъжете им казват “не”.

Напоследък се търсят много в детски вариант, защото са изключително практични за игра - с тях може да се шляпа в локви, мият се лесно от всякаква мръсотия. Наречени са на фирмата, която първа започва да ги произвежда. В началото са предназначени за СПА, като първият модел е пуснат през 2002 г. Интересно е, че крокс са масово фалшифицирани. През 2006 г. базираната в САЩ компания “Крокс” завежда 11 дела срещу фирми имитатори.

4. На платформа

4. На платформа
4. На платформа

Те се нареждат на 4-о място с 58 на сто неодобрение сред силния пол. Към тях прибягват жени, които искат да изглеждат по-високи, както и много представителки на шоубизнеса, защото на сцена изглеждат атрактивно и екстравагантно.

В древногръцкия театър обувките на платформа били използвани именно за да отличават различните характери. Във Венеция през XVI в. те отличавали високопоставените куртизанки. Дизайнерът Моше Кимел създава модерната им версия в края на 30-те години за актрисата Марлене Дитрих. Вивиан Уестууд въвежда обувките с платформа и много висок ток във висшата мода на 90-те години на миналия век.

5. Джапанки

5. Джапанки
5. Джапанки

Борбата с джапанките се води отдавна, но жените продължават да упорстват и да си ги носят, защото са леки и удобни. Разбира се, условието е да притежаваш съвършено стъпало и добре поддържан педикюр. 55% от мъжете обаче са се изказали категорично срещу тях.

По принцип са предназначени за плаж, но съществуват и стотици по-елегантни кожени модели, които претендират да са градски.

В САЩ стават популярни след Втората световна война, когато американски войници ги донасят от Япония. Лекари твърдят, че джапанките предизвикват много наранявания. Противниците им посочват също, че при честото им носене ходилата загрубяват силно.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X