Напишете дума/думи за търсене

Не носете тези дрехи и обувки

Когато някой казва, че суетата не е хубаво качество, обикновено има предвид нравствената страна на проблема. Чисто физиологическата също не се пренебрегва - непрекъснато се разискват страничните ефекти от разни козметични процедури и операции по разкрасяване. Тщестлавието обаче от време на време взема жертви и с още едно подмолно оръжие - модната индустрия. Това лято например една австралийска девойка трябваше да събуе вталените си дънки с лекарска намеса, защото заради тях е развила състояние, наречено “компартмент синдром” - болезнено притискане на нервите и кръвоносните съдове към костите.

Историята на опасните модни течения е дълга: “Те винаги са били сред нас, още от каменната ера - пише Съмър Стивънс в книгата си “Модерно фатални”, посветена на темата. - Това става, когато модата достига крайности. Аз го наричам суетна лудост.”

Тук сме разказали за петте най-опасни тенденции през вековете.

    Корсети
Дамите започват да носят корсети още през XVI в., но смъртоносната мания по тънките кръстчета обхваща най-силно Викторианската епоха.
Дамите започват да носят корсети още през XVI в., но смъртоносната мания по тънките кръстчета обхваща най-силно Викторианската епоха.

Тази дреха, чиято цел е да прави дамите по-слаби и елегантни, е оказала влияние не само върху женските тела, но и върху езика, придавайки преносно значение на някои изрази. Така през Викторианската епоха в Англия да носиш корсет показва, че си strait-laced - термин, който означава едновременно “вързан стегнато” и “морално правилен”. Представителките на нежния пол, които не са обличали съответната дреха, са били наричани loose – тоест “разхлабени”, като тук това определение и за облеклото, и за морала им.

Да си дама, за която обществото има високо мнение, криело своите рискове: корсетите често причинявали стомашно разстройство, запек, припадъци заради трудното дишане и дори вътрешни кръвоизливи. Вероятно много девойки са били разкъсвани от тежкия избор между доброто обществено положение и разстройството.

Корсетът несъмнено е оказвал положително влияние върху привлекателността им, тъй като затрудненият дихателен процес е карал гръдта им да се повдига на бързи интервали. Това напражение в белите дробове е изключително вредно, но не може да се сравни с щетите, които останалите вътрешни органи понасят заради насилственото преразпределение на естественото им положение в тялото. Още през 1874 г. е публикуван списък с 97 болести, които се причиняват от редовно носене на корсет - между тях са дори тежка форма на хистерия и меланхолия. Като цяло периодът между 1860 и 1890 г. в медицинско отношение е бил голям противник на тази модна прищявка: публикували са се много статии, които предупреждавали дамите за опасностите на приличния външен вид. Може би най-известната корсетна жертва е 42-годишната Мери Халидей, която умира след припадък. По време на аутопсията в тялото й са открити две парчета метал от корсет, дълги около шестнайсет сантиметра, които са достигнали до сърцето й.

   
Кринолин

Тази дреха, отново носена най-много през XIX в., представлява широка женска пола, опъната на дървен обръч. Тук опасностите са предимно от подпалване: имало много случаи, в които облечени с вкус дами са умирали от изгаряне, тъй като фустите им са лесно запалими и много трудни за събличане.

Известен пример е съпругата на поета Хенри Уодсуърт Лонгфелоу. Докато седяла в библиотеката, правейки печати за забавление на двете си деца, запалена клечка кибрит или парче горяща хартийка подпалва роклята й и за момент жената е обхваната от пламъци. Умряла на следващия ден.

Двете сестри на Оскар Уайлд са застигнати от същата съдба, тъй като били прекалено близо до камината, докато носили балните си рокли. Подобен случай от 1858 година принуждава “Ню Йорк таймс” да напише, че един на всеки три смъртни случая седмично е заради подпалване на кринолин. Затова от изданието предупреждават дамите да бъдат много внимателни в елегантните си движения, ако не са готови напълно да се откажат от любимата си дреха.

Имало е случаи, в които много силен и палав вятър се е шмугвал под роклята на някоя дама и я е запращал право в някоя река или езеро, където тя се е удавяла поради невъзможността си да плува с това облекло.

През 1863 г. в Сантяго, Чили, между 2000 и 3000 души са загинали в пожар по време на църковна служба - имало е такова струпване на жени с големи пламтящи рокли, че почти никой не е успял да избяга.

   
Джъд Лоу носи автентична викторианска яка във филма “Шерлок Холмс”. Той оцелява с нея, но това не може да се каже за някои мъже през XIX в.
Джъд Лоу носи автентична викторианска яка във филма “Шерлок Холмс”. Той оцелява с нея, но това не може да се каже за някои мъже през XIX в.
Твърди яки

Рожби на златния за опасната мода XIX в., тези яки можели да се махат от една риза и да се прикрепят на друга, спестявайки на джентълмените безспорното неудобство да сменят ризата си всеки ден. Яките съдържали метални основи, които да поддържат плата, които са им спечелили прозвището “убийците на бащи”.

Тази модна тенденция вземала жертвите си, като спирала кръвотечението в сънните им артерии. Мъжете често ги носили не само за удобство, но и като аксесоар. Но когато отивали в някой джентълменски клуб, пийвали по няколко чашки портвайн и задремели в кожените си кресла, главите им клюмвали и яките ги задушавали в съня им. Много кавалери от викторианството намирали достойната си смърт по този начин.

Най-известното убийство, извършено от яка, е станало през 1888 г., когато Джон Круецки бил намерен мъртъв в лондонски парк. Разследването стигнало до извода, че мъжът бил пиян, поседнал на пейка, за да си почине, и заспал. Аксесоарът му притиснал дихателната му тръба и вените му и го убил едновременно чрез задушаване и апоплексия.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X