Напишете дума/думи за търсене

Не носете тези дрехи и обувки

Когато някой казва, че суетата не е хубаво качество, обикновено има предвид нравствената страна на проблема. Чисто физиологическата също не се пренебрегва - непрекъснато се разискват страничните ефекти от разни козметични процедури и операции по разкрасяване. Тщестлавието обаче от време на време взема жертви и с още едно подмолно оръжие - модната индустрия. Това лято например една австралийска девойка трябваше да събуе вталените си дънки с лекарска намеса, защото заради тях е развила състояние, наречено “компартмент синдром” - болезнено притискане на нервите и кръвоносните съдове към костите.

Историята на опасните модни течения е дълга: “Те винаги са били сред нас, още от каменната ера - пише Съмър Стивънс в книгата си “Модерно фатални”, посветена на темата. - Това става, когато модата достига крайности. Аз го наричам суетна лудост.”

Тук сме разказали за петте най-опасни тенденции през вековете.

    Корсети
Дамите започват да носят корсети още през XVI в., но смъртоносната мания по тънките кръстчета обхваща най-силно Викторианската епоха.
Дамите започват да носят корсети още през XVI в., но смъртоносната мания по тънките кръстчета обхваща най-силно Викторианската епоха.

Тази дреха, чиято цел е да прави дамите по-слаби и елегантни, е оказала влияние не само върху женските тела, но и върху езика, придавайки преносно значение на някои изрази. Така през Викторианската епоха в Англия да носиш корсет показва, че си strait-laced - термин, който означава едновременно “вързан стегнато” и “морално правилен”. Представителките на нежния пол, които не са обличали съответната дреха, са били наричани loose – тоест “разхлабени”, като тук това определение и за облеклото, и за морала им.

Да си дама, за която обществото има високо мнение, криело своите рискове: корсетите често причинявали стомашно разстройство, запек, припадъци заради трудното дишане и дори вътрешни кръвоизливи. Вероятно много девойки са били разкъсвани от тежкия избор между доброто обществено положение и разстройството.

Корсетът несъмнено е оказвал положително влияние върху привлекателността им, тъй като затрудненият дихателен процес е карал гръдта им да се повдига на бързи интервали. Това напражение в белите дробове е изключително вредно, но не може да се сравни с щетите, които останалите вътрешни органи понасят заради насилственото преразпределение на естественото им положение в тялото. Още през 1874 г. е публикуван списък с 97 болести, които се причиняват от редовно носене на корсет - между тях са дори тежка форма на хистерия и меланхолия. Като цяло периодът между 1860 и 1890 г. в медицинско отношение е бил голям противник на тази модна прищявка: публикували са се много статии, които предупреждавали дамите за опасностите на приличния външен вид. Може би най-известната корсетна жертва е 42-годишната Мери Халидей, която умира след припадък. По време на аутопсията в тялото й са открити две парчета метал от корсет, дълги около шестнайсет сантиметра, които са достигнали до сърцето й.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X