Напишете дума/думи за търсене

Не носете тези дрехи и обувки

   
Кринолин

Тази дреха, отново носена най-много през XIX в., представлява широка женска пола, опъната на дървен обръч. Тук опасностите са предимно от подпалване: имало много случаи, в които облечени с вкус дами са умирали от изгаряне, тъй като фустите им са лесно запалими и много трудни за събличане.

Известен пример е съпругата на поета Хенри Уодсуърт Лонгфелоу. Докато седяла в библиотеката, правейки печати за забавление на двете си деца, запалена клечка кибрит или парче горяща хартийка подпалва роклята й и за момент жената е обхваната от пламъци. Умряла на следващия ден.

Двете сестри на Оскар Уайлд са застигнати от същата съдба, тъй като били прекалено близо до камината, докато носили балните си рокли. Подобен случай от 1858 година принуждава “Ню Йорк таймс” да напише, че един на всеки три смъртни случая седмично е заради подпалване на кринолин. Затова от изданието предупреждават дамите да бъдат много внимателни в елегантните си движения, ако не са готови напълно да се откажат от любимата си дреха.

Имало е случаи, в които много силен и палав вятър се е шмугвал под роклята на някоя дама и я е запращал право в някоя река или езеро, където тя се е удавяла поради невъзможността си да плува с това облекло.

През 1863 г. в Сантяго, Чили, между 2000 и 3000 души са загинали в пожар по време на църковна служба - имало е такова струпване на жени с големи пламтящи рокли, че почти никой не е успял да избяга.

   
Джъд Лоу носи автентична викторианска яка във филма “Шерлок Холмс”. Той оцелява с нея, но това не може да се каже за някои мъже през XIX в.
Джъд Лоу носи автентична викторианска яка във филма “Шерлок Холмс”. Той оцелява с нея, но това не може да се каже за някои мъже през XIX в.
Твърди яки

Рожби на златния за опасната мода XIX в., тези яки можели да се махат от една риза и да се прикрепят на друга, спестявайки на джентълмените безспорното неудобство да сменят ризата си всеки ден. Яките съдържали метални основи, които да поддържат плата, които са им спечелили прозвището “убийците на бащи”.

Тази модна тенденция вземала жертвите си, като спирала кръвотечението в сънните им артерии. Мъжете често ги носили не само за удобство, но и като аксесоар. Но когато отивали в някой джентълменски клуб, пийвали по няколко чашки портвайн и задремели в кожените си кресла, главите им клюмвали и яките ги задушавали в съня им. Много кавалери от викторианството намирали достойната си смърт по този начин.

Най-известното убийство, извършено от яка, е станало през 1888 г., когато Джон Круецки бил намерен мъртъв в лондонски парк. Разследването стигнало до извода, че мъжът бил пиян, поседнал на пейка, за да си почине, и заспал. Аксесоарът му притиснал дихателната му тръба и вените му и го убил едновременно чрез задушаване и апоплексия.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X