Напишете дума/думи за търсене

Грешки в педикюра, които може да се избегнат

Ако искате перфектни резултати за педикюр „направи си сам“, избягвайте тези често срещани грешки, които почти всеки прави, когато се грижи за ноктите си у дома.

1. Съхраняване на лака в банята

Повечето от нас държат лаковете си за нокти в банята, но всъщност това е наистина лоша среда за лак. Горещият въздух и изпаренията, които се получават от душа, може да отделят пигментите в лака и да доведат до неговото уплътняване и желатинообразуване. Опитайте се вместо това да съхранявате лака си на хладно и сухо място. И докато сме на тема горещо и изпарения, трябва да избягвате да си правите педикюр и в гореща и влажна зона. Твърде много влага влияе върху нанасянето на лака, а гъстата среда - върху времето за изсъхването му.

2. Разклащане на бутилката с лак

Сигурни сме, че всички от вашата маникюристка до баба ви разклащат бутилката си с лак преди боядисване на ноктите, но това е абсолютно неправилно. Експертите предупреждават, че автоматичната реакция на разклащане всъщност създава въздушни мехурчета в лака, които могат да проникнат върху ноктите ви. Най-добрият начин да освежите лака и да подготвите сместа за педикюр е да завъртите бутилката между дланите си, за да накарате лака внимателно да се придвижи от единия край до другия.

3. Изрязване на кожичките

Тази грешка създава големи дебати. По-рано беше обичайна практика да се режат кожичките, което прави ноктите да изглеждат спретнати и чисти и следователно милиони хора по света все още изрязват нежната кожа. Въпреки това повечето съвременни специалисти по ноктите настояват, че изрязването на кожичките ви оставя ноктите уязвими към инфекция, тъй като по същество дава на бактериите и гъбичките безплатен вход направо към кръвта. Затова, вместо да организирате парти за вредни организми, омекотете кожичките си с масло за кутикули и внимателно ги избутайте навътре.

4. Рисуване върху кожичките

Не трябва да режете кожичките си, но не бива и да ги рисувате. Това няма риск за здравето, но не изглежда никак добре. Ако случайно ги мацнете с лака, използвайте памучето на върха на клечка за зъби, потопено в лакочистител, за да поправите бързо грешката.

5. Изрязване на ноктите на краката по грешен начин

Противно на общоприетото схващане, трябва да режете ноктите на краката си прави, а не в извита форма. Защо ли? Последното може да причини болезнени врастнали нокти.

6. Ексфолиране, докато краката ви са сухи

Много хора правят грешката, опитвайки се да отлепят мъртвата, суха кожа, да ексфолират, без първо да намокрят мястото. Но това всъщност може да донесе повече вреда, отколкото полза. Вместо да шлайфате, сякаш се опитвате да доизградите стар скрин, първо омекотете кожата, като накиснете краката си в топла вода за около 10 до 15 минути и след това използвайте пемза или нежен скраб за крака, за да премахнете сухата кожа.

7. Нанасяне на лак веднага след накисване на краката

Може да е изкушаващо да започнете да нанасяте лак веднага след като релаксиращото ви накисване на крака за педикюр приключи, но експертите казват, че ноктите ви се нуждаят от време, за да изсъхнат, преди да се хванете за лакиране. Когато са потопени във вода, ноктите абсорбират влагата и леко се разширяват. Докато изсъхват, те започват да се свиват - което може да повлияе на лака, който сте нанесли. Поради това е най-добре да изчакате поне 10 минути между накисването на крака и нанасянето на лак.

8. Прескачане на основата и топ лака

С цел да се спести време често, когато става въпрос за педикюр, ние си спестяваме основата и топ лака. А не е правилно. Основата предпазва ноктите ви от вредните химикали в лака, които могат да причинят обезцветяване, и помага за запълване на всички неравности, така че да получите гладко нанасяне на лака след това. Междувременно топ лакът гарантира, че вашият лак ще се задържи възможно най-дълго, а също така придава на педикюра ви изключителен блясък.

9. Използване на бързосъхнещи продукти

Те могат да ви спестят известно време, но бързосъхнещите продукти опустошават ноктите ви. Те не просто изсушават лака ви; те също имат потенциал да изсушат сериозно ноктите ви. Ако нямате време и искате лакът ви да изсъхне, опитайте да прокарате ноктите си под студена вода, за да помогнете на лака да се “застопори“ по-бързо.

Какво е горещ маникюр

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X