Напишете дума/думи за търсене

10 вида дамски обувки, които мъжете не харесват

6. Мокасини
6. Мокасини
6. Мокасини

Мокасините, тези изключително практични обувки, не допадат на 49 на сто от мъжете. В началото били изработвани от еленска кожа и били характерни за индианските племена в Северна Америка. Те предпазвали краката, но в същото време давали възможност на ловците да усещат земята почти като при ходенето бос.

Днес те са предпочитани от много мъже и жени, защото съчетанието между плоска подметка и мека кожа ги прави много удобни. Очевидно обаче принадлежността им към всекидневния стил кара мъжете да се мръщят, когато ги видят в женския гардероб.

7. С каишка през стъпалото

Известни са като обувките “Мери Джейн” и срещу тях са 42% от представителите на силния пол. Може би защото в началото са били характерни за малките момиченца и са се носели с къси чорапи. Кръстени са на Мери Джейн - героиня от популярния американски комикс от 1902 г. “Бастър Браун”, която първа обува този модел. Популярността им расте, тъй като Шърли Темпъл също ги носи, а през 60-те години на XX в. ги обува и легендарният модел Туиги.

7. С каишка
7. С каишка

През 90-те години те се връщат в модата в обновен вариант - с високи токове, заострени носове и често изработени от лак.

8. Балетни пантофки

Неодобрението за тях е 37%. Освен че са удобни, те са нежни и не е леснообяснимо защо такъв процент мъже не ги харесват. Наречени са така поради формата си, която е подобна на палците на танцьорките в класическия балет. Навлизат в модата през 60-те години, когато стават по-здравословна алтернатива на високите токове и еманципираните жени по-масово започват да носят панталони.

Подобен тип обувки са били много популярни през Средновековието. Катерина Медичи през 1533 г. нарежда сватбените  обувки да са с 3-4 см ток и така пантофките излизат от употреба за близо 2 века. Но когато Мария Антоанета се качва на ешафода с токове, те отново се завръщат на мода.

9. С ниско остро токче

В модата носят името Kitten heels (котешки пети). Обикновено са високи между 3,5 и 4 см и в класическата си форма токчетата са леко разширени в долния си край. Стават много популярни сред тийнейджърките през 50-те години на миналия век - по-високите токове се смятат за неподходящи за тях заради неудобството си и сексуалния контекст, който им се приписва.

9. С ниско остро токче
9. С ниско остро токче

За популяризирането им голяма роля изиграва актрисата Одри Хепбърн (на снимката), която се появява с тях в много от филмите си. Нейното очарование им придава символика на младежка невинност. Днес сред най-големите привърженички на “котешките” обувки е първата дама на САЩ Мишел Обама. Истинско чудо е защо 34% от мъжете не ги харесват.

10. Кецове и маратонки

Очевидно мъжете толкова са свикнали с увлечението по здравословния начин на живот на съвременните нежни създания, че спортните обувки са последни в класацията само с 25% мъже, които са срещу тях. Замислени единствено за спорт, в последните десетилетия те са възприети охотно, но само във всекидневния стил. Съвременните дизайнери се надпреварват да прилагат в тях най-новите технологии, за да правят подметките им все по-ергономични.

Маратонките и кецовете са нещо като униформа на магнатите в Силициевата долина, но поне за момента женският делови стил се пази от тях като дявол от тамян. Със сигурност, ако се направи допитване сред жените, много по-голям процент ще се изкажат неодобрително.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X