Напишете дума/думи за търсене

Какво ни казва усмивката на бебето през различните месеци до годинката?

Повечето жестове или звуци, които издава новороденото бебе, като цяло са възхитителни. Но има една, която се откроява особено – неговата усмивка. Когато видим такова малко същество да се усмихва или да получава пристъп на кикот, това събужда най-съкровените ни чувства и емоции. Освен това е силно заразно.

Но какво се опитва да ни каже бебето, когато се усмихва? В зависимост от възрастта и ситуацията, в която се случва, то може да се опитва да предаде напълно различни неща. Това е нещо подобно на това, когато плаче. Тъй като все още не може да използва думи, то го използва като начин за съобщаване на своите намерения и нужди.

Понякога бебетата плачат, за да поискат храна. Друг път заради газове или колики. Или може би защото имат нужда от смяна на пелени или от сън. Ето защо, както е добре да знаете защо плачат, така е добре да знаете и какво означава усмивката на бебето.

През първите седмици усмивката на бебето е рефлекс
Тя възниква по вроден, неволен и автоматичен начин, защото е нещо, което е предопределено в нас. Мускулът, отговорен за този жест, е рисориусният мускул, който присъства само при хората.

Това означава, че бебето се усмихва, без непременно да има нещо, което да го кара да се смее. За него е достатъчно просто да чуе приятен звук или да види лицето на майка си. В много случаи само един любящ поглед е достатъчен, за да го накара да се усмихне.

Но когато детето узрее, това се превръща в отговор на специфичен стимул. Трябва да има нещо специфично, за да го задейства, и е начин за изразяване на безкраен брой емоционални нюанси.

На два месеца усмивката на бебето изразява благополучие
На тази възраст бебетата се усмихват, когато се чувстват удовлетворени и само когато всичките им основни нужди са задоволени. Това е най-чистият знак за хармония и щастие. Така че, ако вашето мъниче се усмихва, може да сте сигурни, че това е знак, че изглежда всичко върви добре.

Това е гъвкав отговор, защото бебетата могат да го покажат при различни обстоятелства. След кърмене, когато осъзнават, че вече не са гладни. Или след хубава топла баня, тъй като те се чувстват чисти и миришат добре. Те също могат да се усмихват, когато се събудят сутрин след добър сън или когато родителите им ги вземат да играят с тях.

От четвъртия месец нататък: съзнателната усмивка
След 100-ия ден от живота им и до около шестия месец се появява така наречената „съзнателна усмивка“ и тя е селективна и превантивна. Сега това е отговор на външен стимул, който генерира удоволствие или признание. Това е знак, че те свикват с ежедневната рутина на грижа.

Тази усмивка може да бъде предизвикана от гласа на майка им, песен или от някого, който се приближава към тях и им се усмихва. На тази възраст бебето вече знае как да прави разлика между познато лице и това на непознат. Поради това то не е толкова дружелюбно с непознати и запазва усмивките си само за членове на семейството.

Да предположим, че бебето харесва нещо и се усмихва. В този момент, ако възрастният се усмихне в отговор, тогава и то ще го направи. Така малко по малко този жест ще се превърне в чудесен източник на радост.

Ще се смее, когато възрастен прави смешни физиономии или играе с него на „криеница“, като скрива лицето си зад ръцете им и след това бързо ги премахва.

Но в същото време, когато започне да се усмихва съзнателно, на 4-месечна възраст се случва и обратното. По това време детето ще се научи да изразява дискомфорта си с помощта на плач.

На шест месеца цяла гама от усмивки
След като изминат първите шест месеца бебетата вече могат да дават различни видове усмивки, в зависимост от това какво искат да покажат: радост, забавление, одобрение и т.н. С израстването им възприятията и усещанията стават по-прецизни. Това разнообразие в усмивката на бебето е доказателство за богатството от емоции, които бебето придобива. Благодарение на тази еволюция в неговите емоции започват да се появяват тези заразни пристъпи на кикот, които толкова обичаме.

Малко по малко бебетата започват да се научават как да карат другите да се смеят чрез опитите си с думи, бърборене или жестове и език на тялото. Правейки това, те укрепват социалните си умения и започват да искат да бъдат в центъра на всичко и да участват във всякакви игри.

От 9 месеца до една година: бебето напълно осъзнава усмивката си
На 12-месечна възраст усмивката на бебето е обогатена до такава степен, че то вече ще я използва доброволно в отговор на предварително определени стимули. Това е напълно социална усмивка, която то използва, за да покаже, че нещо го е зарадвало, разсмяло или изненадало. В този период то вече знае кога не трябва да я използва, ако изпитва страх, болка или гняв.

Важно е, когато бебето се усмихне, възрастният да реагира по приятен и приятелски начин. Той може да отговори с друга усмивка, гушкане, прегръдка или игра. Това е най-добрият начин за формиране на любяща връзка и привързаност с бебето. Това също е начин да научите детето, че човекът срещу него го обича много.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X