Напишете дума/думи за търсене

Ако спазвате тези правила, ще ви приемат по-добре навсякъде

Колкото и добре да изглеждаме, колкото и стилно да сме облечени, ако нашите маниери не са безупречни, бихме могли да се изложим навсякъде. Правилата на етикета, които ще прочетете, са ясни на всички ни още от „първи клас“, но дали честичко не пропускаме спазването им, забравяйки какъв ефект имат в обществото?

1. Никога не гледайте втренчено в другите хора и не ги обсъждайте, дори да си мислите, че няма да ви чуят. Проличава си по изражението, по шушукането, дори по езика на тялото. А и ако се възпитате да не обсъждате други хора зад гърба им, вие ще направите нещо хубаво за себе си - ще се облагородите. Внимавайте с личното пространство на околните и те ще ви уважават повече.

2. Не говорете на висок глас. Смехът, който огласява целия театрален салон, също не е изобщо приемлив. Всяко повишаване на глас е вик: „Забележете ме! Тук съм, ехооо!“ Постарайте се да ви забележат с нещо стойностно, а не с дразнещи изяви на невъзпитание.

3. Когато влезете в едно помещение, поздравете всички. Много често хората не считат за необходимо за поздравяват тези, които не познават или които не са цел на посещението им. Няма да ви коства голямо усилие, а е приятно за всички. Така ще се чувстват добре във вашето обкръжение.

4. Когато сте с някого на среща, не забивайте глава в телефона си за повече от минута. Да проверите нещо – да, но да си разглеждате стената във Facebook или да си чатите във Viber, е, меко казано, неуважително. Понякога го правим, защото човекът срещу нас също го прави. А защо просто не го помолите да бъде с вас, а не с телефона си? Времето ни на този свят е толкова малко, че е престъпление да не обръщаме цялото възможно внимание на хората около нас.

5. Кавалерството не е ретро. Даже обратното – малките жестове като това да задържиш вратата на една дама (от нейна страна съответно да не те зашлеви за това...) са важни и красиви. Революционните настроения на крайните феминистки отдавна заглъхнаха по целия свят.

6. Съобразявайте се с хората на улицата и в транспорта. Агресията владее големите градове и става все по-необходимо да въздействаме срещу нея. Най-малкото, което може да сторим, е да се съобразяваме с всички наоколо – когато е валял дъжд, намалявайте автомобила си край пешеходци, ставайте на възрастни и бременни в метрото и изобщо бъдете човек с човеците, нищо че не ги познавате.

7. Не изпадайте в дребни и незначителни разговори. Не си даваме сметка колко време губим с глупави разговори от типа на кой какво казал, какво бил облякъл, какво си е купил... Пазете се от дребните приказки, от обсъждането на други хора. Бъдете над масата – там се диша по-добре!

8. Научете се да благодарите и да се извинявате! Дори някой да не ви е симпатичен, ако все пак е необходимо, трябва да умеете да му благодарите и да му се извините. По това се познават широкоскроените, мощни личности пред дребнавите мишки, които освен без обноски, са и без красиви сърца.

9. Не разговаряйте за: възраст, религия, позор, чест, афери, благосъстояние (заплата), медицински проблеми, подаръци и фамилни драми. Всичко това е твърде лично, за да питате и разпитвате. Ако някой желае да ви сподели, изслушайте, но по правилата на етикета тези теми са табу.

10. Оплаквайте се по-малко и се усмихвайте по-често! Може би не смятате, че този съвет трябва да се намира точно в тази тема, но всъщност мястото му е и тук. Да се оплакваме, да мрънкаме и да товарим някого с нашите проблеми и чернилка е въпрос на лош вкус и кофти възпитание. Затова пък за всеки е чудесно да види срещу себе си усмивка. И вие имате една. Употребявайте я със здраве и на често!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X