Напишете дума/думи за търсене

Какъв е етикетът на мъжкото сако и и на женските голи рамене

По-голямата част от времето си прекарваме на работното място, на което, ако няма строги изисквания за точно определен тип облекло, поне в повечето случаи трябва да се спазват някакви правила. Те са съвсем прости, но много хора не само не се съобразяват, но и изобщо не са наясно с тях.

В никакъв случай костюмът не е най-удобният вариант, с който да се прекара целият ден, но за много места и поводи е задължителен. Едно от най-важните условия, за да изглежда мъжът добре с него, е да успее да уцели точния си размер. Ако сами не може да се справите, доверете се на продавачите консултанти в магазина, за да не изглеждате след това нелепо. В зависимост от фигурата може да се наложи сакото и панталонът да са различни размери, не вземайте първия сет, който е подреден на закачалката.

Облечено, сакото не трябва да прави гънки,

а вдигайки ръцете си встрани, не бива да усещате стягане

в раменете. Ако дъното на панталона ви виси, това не е вашият размер.

Сакото не е желателно да се носи разтворено. Това важи не само когато сте в офиса. Същото се отнася за работна среща, официален повод или делови обяд. Ако копчетата са две, трябва да е закопчано горното. Когато са три, задължително се закопчава средното. Как да остане горното, зависи от настроението ви или как се харесвате повече пред огледалото. Най-долното остава разкопчано.

Разкопчани остават максимум две копчета.  СНИМКИ: РОЙТЕРС
Разкопчани остават максимум две копчета. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Ако носите риза без сако или в някакъв момент решите да го махнете, не се нуждаете от вратовръзка, така че спокойно разхлабете възела и я свалете. За да се почувствате още по-комфортно, а и според съветите на стилистите горното копче трябва да се разкопчае.

Когато слагате вратовръзка, при оформянето на сложните възли е необходимо да се съобразите и с дължината, която да оставите. Аксесоарът не трябва да стига под колана или да е над него. Долният край трябва да е до средата на токата.

Много компании слагат етикет с логото си върху долната част на ръкава. Вероятно сте го виждали върху саката на доста мъже, които явно не знаят, че той задължително се маха. Отстраняването му е лесно и не оставя следи, обикновено е захванат от двете страни с миниатюрен шев или е прикрепен с текстилно лепило, което не оставя следи.

Въпреки че все повече мъже избират да носят обувките си на бос крак, чорапите остават препоръчителни, когато става въпрос за офис облекло. Но и с тях е добре да се внимава.

Изберете по-дълги варианти,

така че, като седнете и крачолите се вдигнат леко нагоре, да не се вижда кожата на краката.

Когато е съчетана само с панталон, ризата може да е спусната върху него или да е прибрана. При втория вариант се слага колан. За неговия избор също има определени изисквания. Той трябва да е в същия цвят като този на обувките.

За офиса горната част на дрехата може да е без ръкави, но в никакъв случай не трябва да е с тънки презрамки.
За офиса горната част на дрехата може да е без ръкави, но в никакъв случай не трябва да е с тънки презрамки.

При комбинацията на аксесоарите жените имат по-голяма свобода. Отдавна вече не е модерно те да са в един тон. Не само коланът, но и чантата могат да са съвсем различни от обувките.

В работна обстановка обаче жените също трябва да се съобразяват с някои правила. Демонстрацията на пищни бюстове е абсолютно недопустима, което обаче е често срещано явление. Стилистите съветват деколтето да не бъде твърде отворено. Разкопчани могат да останат максимум две копчета на риза или блуза. Приличната дълбочина на самото деколте е

четири пръста под ключиците

По-изрязаните варианти са за свободното време извън офиса. Освен че е неприемливо такова облекло, рискувате по време на работна среща да създадете неподходящо впечатление у събеседника си и той да не погледне сериозно на вас.

Дори в най-големите горещини не може да си позволите да се разголите. Максимално допустимото е блузата да е без ръкави, но раменете трябва да са покрити. Потниците с тънки презрамки в никакъв случай не са адекватен избор за работното място, на което се изисква приличен външен вид.

Когато се носи риза без сако, вратовръзката не е необходима и се разкопчава най-горното копче.
Когато се носи риза без сако, вратовръзката не е необходима и се разкопчава най-горното копче.

Къса блуза, под която се вижда талията, също е дреха за времето, което прекарвате с приятели, а не за мястото, на което изкарвате заплатата си. И все пак, ако въпросният модел много ви харесва и държите да го покажете на колегите си, отдолу сложете боди или някакъв топ.

През последните няколко години модните тенденции позволяват да се правят съчетания между всякакви десени, дори между контрастни. Тази линия обаче не върви при деловото облекло. Действа разсейващо и би изместила фокуса от водения разговор с клиент например. Може да си позволите

комбинация само от два различни принта и е желателно те да са в една тоналност

Жените трябва да внимават и при избора на бижута. Не се кичете като коледна елха. Добрият стил изисква не повече от два накита. Можете да сложите колие с пръстен или обеци с гривна. Всъщност този съвет важи и за визията ви по всеки повод.

Противно на популярната по нашите ширини мода на щедро показване на плът, трябва да има баланс в разголването и в офиса, и извън него. Когато избирате къса пола или рокля, горната част трябва да е затворена и обратното - при по-изрязано деколте подходящата дължина е до глезена. Комбинацията между минижуп и демонстрация на бюст изглежда вулгарно.

Стилният външен вид изисква баланс в разголването. При късите дължини деколтето е по-закрито.
Стилният външен вид изисква баланс в разголването. При късите дължини деколтето е по-закрито.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X