Напишете дума/думи за търсене

6 дрехи, за да сме модерни в сокал стил

Сокал ( So Cal са първите срички на Southern California - Южна Калифорния) е много характерен стил на обличане за тази част от американския щат.

Той не е измислен от някой дизайнер, а местните си го налагат сами. Даже май идва от сърфистите на Калифорния. Като акцентът е само върху част от облеклото - плетена шапка, скъсани дънки или анорак с качулка. Целта е да е удобно през деня, когато е горещо, но и да пази от вятъра, обичаен за климата там. Тенденцията се продава в магазини като Hollister, Abercrombie & Fitch и периодично в American Eagle, както и други по-малко известни марки. В Южна Калифорния наистина всички пазаруват оттам и затова изглеждат еднакво. Така, сякаш току-що са тръгнали от плажа. Но все пак трябва да се знае, че сокал стилът не е подходящ за всяка възраст и повод. Иначе от модно се превръща в напълно ужасен начин на обличане.

Ето тези шест дрехи са достатъчни, за да сте облечени в новия модерен стил.

1. Анорак худи

Худи ( от англ. hoodie - качулка) е връхни дреха с качулка. Това название се използва отпреди 20 години. И въпреки че в Южна Калифорния температурата дори и през декември не пада под 20 градуса, тя е задължителен елемент от стила сокал. Там всички я носят, независимо от пола.

Обичайно худи има шнур за регулиране на деколтето. Местните носят и модели с вертикален цип по средата.

Подобни връхни дрехи с качулки са обличали и монасите в средновековна Европа. Но "Чампиан" е марката, която го пуска за първи път на пазара през 1930 година. И аноракът веднага се превръща в най-предпочитаното облекло от младите. Няколко са факторите, които допринасят за това. Първо, по това време хип-хоп културата започва да се развива, а повечето рапъри се снимат във видеоклиповете си с худи в поне 2 пъти по-голям размер. Разбира се, другите мъже, които носят дрехата, са сърфистите. На плажа те винаги са с качулка, която освен модна има и практична цел - да ги предпази от вятъра.

На горната снимката е Парис Хилтън, която също е фен на стила сокал.

2. Карирана риза в синьо и червено

Това е много смел принт. Ризата може да се носи разкопчана над бяла тениска или вързана на кръста. Наистина е много ретро, но повечето модни блогъри - напоследък те са хората, които диктуват модата, а не световните дизайнери, имат по една снимка с карирана риза.

По принцип моделът в червено и синьо автоматично се свързва с американските дървосекачи или с десена на шотландската народна носия. Дрехата обаче е много популярна за стила сокал. Има само една особеност - размерът на квадратите трябва да е по-голям. Докато например в страни с по-студен климат се носят по-ситни карета.
Червено и синьо каре е най-обичайната комбинация. Може да се носят обаче и цветове като сиво и кафяво. Между другото именно тъмните цветове са много характерни за Южна Калифорния.

3. Обувки шон уайт

Шон Уайт е професионален сноубордист и олимпийски шампион от зимните игри в Торино (2006 г.) и Ванкувър (2010 г.) в дисциплината халфпайп - дървена платформа, върху която се правят състезания по сноуборд и скейтборд. Той е от Сан Диего, град в Южна Калифорния. Затова много добре познава стила сокал. Даже го допълва. Защото преди 3 години той заедно с брат си създава модни спортни обувки. Добиват толкова широка популярност, че хората започват да ги наричат с неговото име - шон уайт.

Те са много обемни, стигат до глезена и имат бели широки и плоски връзки и бяла подметка. Продават се в сиво, синьо, черно и бяло. Там се носят от всички известни музиканти или спортисти. Сред тях е и футболистът Дейвид Бекъм (на снимката) заедно с един от синовете си.

4. Плетена шапка

Един от най-присъщите аксесоари от стила сокал е плетена шапка. Тя е толкова популярна в Южна Калифорния, че се носи през всички сезони, с изключение на по-студените месеци. Местните даже я комбинират с тениски със смешни надписи, които у нас носят само туристите по морските курорти.

По принцип тези шапки се правят от вълна, но в масовите магазини са изработени от синтетични влакна. Съществуват много варианти за името им. Наричат ги бобкап тук, а най-популярни са като бийни.

Женските модели са поръбени с кожа или дантела. Тийнейджърите оставят върхът на плетената шапка да виси в задната част на главата. А може да се носят и плътно прилепнали на главата. На снимката е американският актьор Чанинг Тейтъм с плетена шапка.

5. Яке пикоут

Пикоут (от английските думи pea и coat - грах и палто) е по-официалната връхна дреха от худи. Но и двете са еднакво популярни за сокал стила.

През 1975 г. американски вестник описва, че началната сричка не идва от английската дума за грах, а от холандската дума пейека, която означава дебел и груб плат. Това е една от версиите за името на палтото.

Пикоут якетата имат широки ревери, двуредно закопчаване и често големи метални или пластмасови копчета.

Първоначално е носено от моряците в Европа, а по-късно от американските военноморски сили. Затова няма нищо чудно, че е толкова харесвано в Южна Калифорния - най-любимото място на сърфистите. На снимката с такъв модел е младият певец Джъстин Бийбър.

6. Скъсани дънки баги

Скъсани дънки баги (от baggy - торбест) се носят от сърфистите в Южна Калифорния от 1960-а. Така автоматично този вид влиза в класацията на най-популярните дрехи от сокал стила.

Но не тези, които носят хип-хоп изпълнителите и мъжете от американските гета през 90-те години. Става дума за моделите, които са прилепнали по крака, а са широки в ханша с виснало дъно.

Сега ги обличат предимно жени или мъже хомосексуалисти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X