Напишете дума/думи за търсене

Защо не трябва да принуждаваме детето да прегръща и целува, когато не иска

Много родители имат навика да принуждават децата си да целуват или прегръщат роднина и въпреки че изглежда като невинен жест на привързаност и обич, всъщност не е така. Тази принуда има психологически ефект върху хлапетата.

1. Учи ги, че близките не могат да бъдат насилници
Децата се учат не само от родителите си, но и от обкръжението им. Когато оставите роднини или други възрастни, които едва познават, да ги прегръщат и да целуват по бузата всеки път, когато се срещнат, те започват да приемат този акт за нормален. Ето защо е от голямо значение да научите детето си на разликата между „добро” и „лошо” докосване.
Доста от проучванията, свързани със сексуално насилие над деца, сочат, че в почти 70% от случаите децата са малтретирани от членовете на собственото си семейство или фамилия. Принуждавайки ги да дават и получават прегръдки и целувки от хора, които едва познават, вие карате детето си да повярва, че няма нищо лошо в принудителната обич и че роднините никога не могат да бъдат насилници.

2. Кара ги да вярват, че не ви пука за техния комфорт

Показването на привързаност към ваш далечен роднина по време на събирания или специални поводи е много често, но имайте предвид, че детето ви все още не е свикнало с този жест на поздрав. Освен това, ако вашето дете отказва да прегърне леля си или чичо си, но вие упорствате да го направи, то ще започне да мисли, че цените комфорта на околните повече от техния.

3. Обърква ги - да се доверят на непознат или да не вярват на никого
В един момент казвате на децата си да избягват да говорят с непознати и никога да не взимат нищо от тях, а в друг ги молите да целунат някой, когото не познават особено добре. Тези противоречиви ваши желания объркват детето и го оставят да се чудят дали трябва да се довери на някого или не.

4. Може да има причина, поради която те се съпротивляват да покажат обич
Децата притежават добро усещане да различават лошото от доброто. Ако наследникът ви откаже да отиде в ръцете на някой друг и започне да плаче винаги, когато този някой го държи или прегръща, може да има причина за това. Вместо да принуждавате малчуганите, изчакайте гостите да си тръгнат и след това попитайте децата спокойно защо не са искали да прегърнат даден роднина или ваш приятел.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X