Напишете дума/думи за търсене

Най-вредните емоции според будизма

За будизма има само две основни чувства: любов и страх. Всички други субективни преживявания произтичат от тези две основни оси. Най-вредните емоции обаче са тези, които произтичат от страх.

Когато тази източна философия говори за най-вредните емоции, има предвид тези, които коренно нарушават вътрешния баланс. Освен това имат склонността лесно да се превръщат в навици. Те оформят начина на съществуване и имат важни последици за здравето и социалните взаимоотношения.

За будистите човешкото същество е фундаментално спокойно и добро. Въпреки това светът, в който живеем, поражда силно напрежение, което, ако не се управлява, води до най-вредните вътрешни състояния, управлявани от страх, гняв, вина и неудовлетвореност.

Страхът е източникът на всяко зло
Будистите посочват, че страхът оглавява списъка с най-вредните емоции и е силно привързан към егото. Колкото по-голямо е егото, толкова по-уязвими сте към страха. Когато егото вземе връх, лесно е да видите реалността само от гледна точка на вашите желания и нужди.

Страхът обикновено сочи към страха да не получите нещо или да загубите нещо, което смятате за ваше. И в двата случая отправната точка е азът и неговите притежания. Това чувство има тенденция да се разтваря, когато разберете, че вселената има своя собствена логика и че вие не сте нейният център. Не всичко зависи от вашата воля и никога нямате пълен контрол върху околната среда и нейната еволюция.


Гневът - една от най-вредните емоции
Страхът често води до гняв. Когато се страхувате от нещо, естествената реакция е да се поставите в позиция на нападение или защита срещу това, което виждате като риск или опасност. Когато се почувства застрашено, всяко животно задейства механизмите на агресия. В отговор на това будизмът казва, че човешките същества не са наистина подготвени да бъдат агресивни и затова нямат нокти или зъби.

Гневът обикновено е израз на разочарование, защото това, което желаете, не съвпада с това, което реалността ви дава. Тук отново егото влиза в игра. Без да го осъзнавате, вие се опитвате да накарате реалността да се подчини на вашите желания и нужди, забравяйки, че не сте сами във вселената, а че сте малка частица от нея.

Вината е лош спътник
Вината или разкаянието не носят нищо добро в живота. Те са израз на упрек, че сте действали против вашите принципи или убеждения. Това не е точно съзнание, че сме причинили вреда, а наказание за това, че не сме живели според това, което мислим за себе си.

Препоръчителното нещо е не да се измъчвате за това, което сте направили, а да намерите значението на тези действия или тези думи, за които съжалявате. Трябва да откриете причините, които са ви накарали да действате по този начин и последствията, които това генерира, за вас и за другите.

Недоволството е безполезно
Недоволството е другото име на страданието. Страдаш, защото не приемаш своята реалност. Всеки би искал да постигне нещо, което все още не е успял. Желанията и привързаностите стоят зад всички форми на нещастие, които са отражение на неудовлетвореност и страдание.

Научаването, че нищо не е постоянно и осъзнаването, че Вселената работи както трябва, ще ви направи по-силни в лицето на разочарованието. Всичко идва и всичко си отива в точното време. Нищо не трае вечно, така че промяната е норма. Следователно, противопоставянето на промяната рядко е успешно, ако разбирате постоянството като успех.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X