Напишете дума/думи за търсене

Драскането - тайният език на децата

Децата ни удивляват със своята креативност. Тъй като нямат интернализиран стандартен начин на общуване, те могат да бъдат много изобретателни с това в контекста на социалното взаимодействие. Един от начините, по който правят това, е чрез драскане. То се отнася до маркировки с определено и конкретно значение и може да е нещо повече от просто безсмислени маркировки и може да представлява форма на комуникация.

С порастването на децата начините им на общуване стават по-структурирани. Докато това се случва, драскането се трансформира в рисунки, думи, фрази и истории като техни нови инструменти за комуникация.

Всъщност детските драсканици са таен език.

Драскането се отнася до творчески белези, които са склонни да стават по-сложни, когато детето порасне. В началото може да изглежда безпорядъчно и импулсивно, защото все още бебето не е развило фини двигателни умения. Въпреки това всяка маркировка има някакво значение.

Може да видите следното отразено в тях:
• Емоции
• Желания
• Страхове
• Етап на развитие на детето
• Биологичните ритми на детето

Затова психолозите и психиатрите тълкуват драсканиците в работата си. С други думи, те ги използват като инструменти за анализ на проблемите на детето. Те могат да бъдат биологични, тъй като отразяват етапа на развитие на детето. От друга страна, те могат да бъдат психологически, тъй като позволяват на детето да изрази своя вътрешен свят. Драскането по същество се състои от два компонента:

• Актът. Това включва проява на намерение, спонтанност или намерение за предаване на съобщение.
• Маркировките. Те показват нивото на майсторство на детето. Тоест нивото на лекота или трудност, с което детето създава рисунките.
По този начин драскането е свързано със сетивните и двигателните аспекти. Първият отразява това, което детето възприема, както и стимулите, към които е чувствително. Що се отнася до второто, двигателният елемент е това, което му позволява да действа върху външния си свят.

Тайният език на децата
Драскането е вид език, защото това е начин, по който децата изразяват себе си. Въпреки че това е много елементарен акт, той може да бъде зареден с емоция.

Както предполагат лекторът и психолог Еви Кроти и лекарят Алберто Магни, който е специалист по психотерапия и психосоматични заболявания, в книгата си „Драскане: Тайният език на децата”- „актът на драскане върху лист хартия прави комуникацията между дете и възрастен възможна“ (стр. 19).


Тълкуване на драсканиците
За да може да интерпретирате драскането, трябва да вземете предвид два основни аспекта:
• Зрелостта на нервната система. Конкретно имаме предвид детското съзряване по отношение на представителни възможности. Характеризира се с добре дефинирани основи: двигателни умения, пространство, символна функция и език, между другото.
• Фактът, че не всеки е квалифициран да ги тълкува. Трябва да сте наясно, че въпреки че има някои параметри, които показват определени неща, единствените хора, които са способни и упълномощени да интерпретират законно правилно този тип материали, са професионалистите. Това са психолози и психиатри.

Ще ви покажем някои модели за интерпретация. Трябва обаче да запомните, че всяко дете е уникално. Няколко описания, които представяме тук, не са достатъчни, за да получите пълна и цялостна интерпретация на драскането на отделно дете. Това са само типични интерпретации, които могат да ви помогнат, ако почувствате или откриете, че нещо се случва. Във всеки случай не се колебайте да отидете при професионалист, ако смятате, че е необходимо.

Списък с характеристики
Важно е да се обръща голямо внимание на детайлите, за да може да интерпретирате детските драсканици. Имайте предвид следното:
• Начинът, по който го правят. Обърнете внимание как детето държи молива в ръката си. Спокойни и свободни ли са или показват някакво напрежение?
• Начална точка. Когато детето започне да рисува в центъра на страницата, това обикновено означава, че то знае своето място във външния свят. Когато не го направят, това може да означава срамежливост или напрежение.
• Пространство. Ако те заемат много място с драскането си, това показва увереност, екстровертност и желание за растеж. Когато заемат само малко място, това може да означава, че детето е уплашено, възпрепятствано или интровертно.
• Натиск. Когато детето драска леко и неясно, това може да означава, че е чувствително. По-тъмните линии могат да означават голямо количество енергия и нужда от повече лично пространство.
• Щрихи. Ако са уверени, това може да отразява лекотата на дейността. Ако не, това може да означава известен страх. Като алтернатива плахото драскане може да дойде в резултат на строго възпитание.
• Форма. Всеки кръг, линия, крива, ъгъл, начупена линия или друга форма е отражение на това къде детето се поставя в света. С други думи, така детето възприема себе си и така се развива.
• Кръгове. Проекцията на най-познатото за детето изображение - лицето.
• Ъгли. Посочете напрежението и съпротивлението.
• Драскане със заострени щрихи. Това са сигнали за интензивен емоционален живот. Те също могат да бъдат вик за повече контакт поради някакво притеснение.
• Прекъснати линии. Може да сочи към страх от раздяла с обектите на тяхната привързаност.

Значението на цветовете
Цветовете също могат да носят значение. Те могат да разкрият следи от агресия, радост, любов и др. Психологията на цвета се опитва да категоризира тези възможни значения. Например червеното може да бъде представител на импулсивност, жълтото на радост, черното на страх, тъга или агресия, а бялото на спокойствие.

Драскането може да бъде прозорец към вътрешния свят на детето. Обръщането на внимание на тези драсканици може да ви помогне да разберете как се чувстват. Това наистина е прекрасен език, който става все по-сложен с течение на времето. Благодарение на него ставаме по-наясно с личността на детето и какво се случва в живота му.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X