Напишете дума/думи за търсене

Какво да направим, ако детето ни не иска да ходи на училище

Промяната е плашеща за всички нас, особено за децата. Ако детето ви понякога не иска да ходи на училище, това не е проблем. Ако обаче се случва често или всеки ден, трябва да сте наясно какво се случва.

Има много причини, поради които детето предпочита да остане вкъщи. Може би иска почивен ден, за да презареди батериите си. Трябва също така да имате предвид, че нежеланието да ходите на училище може да е свързано с тревожност. Проучванията показват, че сериозните училищни страхове могат да засегнат до 18 процента от децата на възраст между три и 14 години.

Ако преминавате през такъв тип ситуация у дома, ще ви дадем някои насоки, които да ви помогнат.

Защо детето ви не иска да ходи на училище?
• Страх от раздяла с родителите.
• Страх от различни събития, свързани с училище. Някои примери може да са удар от съученик, дразнене, критикуване в клас, говорене пред класа, изпращане при директора, правене на тестове, събличане по време на спорт или наличие на специфична фобия.
• Проблеми с генерализирана тревожност или депресия.

Ако детето ви е ходело на училище доста щастливо и изведнъж не иска да ходи, това е знак, че нещо се е случило. Въпреки това, ако отказът му да отиде дойде веднага след празниците, е разбираемо, че не иска да присъства в клас, защото е щастливи вкъщи с играчките си и без отговорностите да пише домашни.

Друга причина, която може да го накара да не иска да ходи на училище, е промяната у дома, в семейната динамика. Например, развод, липса на обич или конфликти между родителите могат да създадат чувство на несигурност у детето.

Например, ако един от родителите винаги го посреща в края на деня, но вече няма да го прави, това може да мотивира детето да не иска да ходи, за да не изпита емоционалния дискомфорт, причинен от отсъствието му в края на учебния ден.
Причина може да е и здравословен проблем, който може да се изразява в липсата на желание да ходи на училище.

Една от най-разпространените причини за отказ от ходене на училище или детска градина е тормозът. Проучвания на ЮНЕСКО (2019 г.) показват, че почти едно на всеки три (32 процента) от децата по света са били жертва на тормоз от време на време и едно на всеки 13 (7,3 процента) е било постоянно тормозено.

Как да разберете защо детето ви не иска да ходи на училище?
Ето няколко въпроса, които могат да ви помогнат да определите причините, поради които детето ви не иска да ходи на училище.
• Имало ли е проблеми в училище? Разберете дали детето ви е имало проблеми в училище със своите учители или съученици.
• В кой момент престана да иска да ходи на училище? Помислете кога детето ви е започнало да не иска да ходи на училище. Това ще ви бъде от голяма полза при разследването дали нещо се е случило с него.
• Има ли промени в семейната среда? Нежеланието да ходят на училище е наистина често срещано явление при първородните, особено когато на сцената се появи ново бебе. Това е така, защото осъзнават, че трябва да ходят на училище, докато бебето остава вкъщи с майка им.
• Само на него ли се случва? Разберете от други родители дали децата им също не искат да ходят на училище. Ако имат същия проблем, това може да се дължи на конфликт с учител или съученик.
• Има ли медицински или психологически проблеми? Опитайте се да изключите, че няма медицински или психически проблеми. Обърнете внимание дали детето ви наскоро е проявило други симптоми и ако е така, консултирайте се с вашия лекар или психолог.

Какво може да направите, ако детето ви не иска да ходи на училище?

1. Общувайте с детето си
Говорете открито с него, за да му помогнете с училищните проблеми, които може да има. От решаващо значение е то да се чувства добре с вас, за да може да говори открито и спокойно за това, което му се случва. Когато разговаряте, използвайте мек и спокоен тон на гласа, дори ако се чувствате ядосани. Слушайте внимателно и активно.

2. Наблюдавайте поведението му
Ако забележите, че детето ви има проблеми с излизането от вкъщи и посещаването на други места, проблемът може да не е в училището, а в него. Например, ако не иска да ходи на училище и плаче, ако трябва да остане в къщата на баба, тогава може би вашето дете е несигурно и се страхува. Използвайте някои стратегии, за да увеличите самочувствието му.

3. Потвърдете емоциите си
Когато детето ви каже, че не иска да ходи на училище, вместо да се ядосвате и да му се карате, потвърдете това, което казва и чувства. Кажете: „Знам, че се чувстваш малко тъжен/ядосан и това е добре, но когато влезеш в клас, ще видиш, че всичко ще бъде наред.“

Помогнете му да назове чувствата си, дори и да му е трудно. Опитайте да работите с детето си върху неговата емоционална гъвкавост, така че да има необходимите стратегии да ви каже какво чувства.

3. Говорете с неговите учители
Свържете се с учителите на вашето дете и ги попитайте как се справя, дали се разбира със съучениците си или дали се е случило нещо необичайно. Те ще могат да ви дадат информация, която да ви помогне да идентифицирате причините, поради които детето ви не иска да ходи на училище. Важно е да се уверите, че училищната среда е подходяща за учене на вашето дете, че е безопасна и че не предизвиква никакви негативни емоции у него като стрес или безпокойство.


4. Мотивирайте го да учи

Може би детето ви не иска да ходи на училище, защото не е мотивирано да учи. Ако случаят е такъв, направете това:
• Контекст. Това помага на детето да свърже ученето с предишен опит и знания по такъв начин, че да може да ги артикулира с реалността, в която живее. То мотивира детето, защото му позволява да разбере реалността, в която се развива.
• Творчество. Стимулира творческото разрешаване на реални и значими проблеми. Този процес е мотивиращ, защото показва на детето приложимостта на наученото и полезността от ходенето на училище.
• Любопитство. Събудете интереса на детето си към това, което учи. Това е отличен мобилизатор за търсене на знания и обучение при децата, тъй като интересът ги кара да търсят отговори.
• Контрол. Дайте възможност на детето си да участва в това, което учи и да избере как да го направи. Ако направите това, ще му помогнете да развие своята автономия и ще засили способността му да управлява собствените си процеси на учене.
• Сътрудничество. За да мотивирате детето си да учи, трябва да създадете пространство за сътрудничество, взаимодействие и обмен. Работата в екип ги кара да се чувстват придружени и подкрепяни в процеса.

5. Обърнете внимание на неговите игри и рисунки
С игри и рисунки децата отразяват реалността, в която живеят. Наблюдавайте ги, когато си играят с играчките си, слушайте диалозите им и обръщайте внимание на ситуацията, която са възпроизвели.

Позволете им да се изразяват свободно чрез рисуване и вижте дали има нещо, което може да ви подскаже защо не искат да ходят на училище.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X