Напишете дума/думи за търсене

Ънскулинг: образователната алтернатива

Все по-голям брой семейства упражняват свободата си на избор до краен предел, когато става дума за образование на децата им. Те са решили да скъсат със системата и да потърсят други алтернативни тенденции като ънскулинга, или неучилище.

Родителите, които са избрали този метод, са осъзнали, че има много повече от това просто да изоставят учебната програма. Това се превръща в начин на живот на учене, където родители и деца се наслаждават да изследват своите интереси и страсти заедно, докато учат извън стените на училището.

От парадигмата на алтернативното образование се смята, че децата вече са свързани с вътрешната си същност. Всъщност ние, възрастните, и заобикалящата среда сме тези, които ги разделят от истинската им същност. Ънскулингът е алтернативен педагогически вариант. Той предлага да се зачита автентичността на децата: техните интереси, страсти, ритъм и дори двигателните им нужди.

Произход на тази образователна алтернатива
Педагогическата тенденция на ънскулинг възниква от теориите на Джон Холт - американски писател и педагог. В книгата си „Учи се сам” той предлага освобождаване на децата и юношите от формалното образование, което според него потиска и ограничава творческия капацитет, с който са родени. Ънскулинг означава зачитане на естествените процеси на учене на децата и преди всичко на техните интелектуални и емоционални ритми.

Фокусът не трябва да е върху това колко добре правят нещо, а върху това какво правят, какво ги мотивира, какво ги интересува и какво ги прави страстни. Насърчаването на техните страсти, а не обезсърчаването им, трябва да бъде истинската функция на всеки възрастен в живота им. Идентифицирането на техните таланти е от съществено значение, тъй като всички имаме какво да предложим на човечеството.

Свободата на всеки, независимо дали е млад или стар, да избира защо, какво, кога, как и от кого да учи нещата, е ключов елемент в работата на Джон Холт. Концепцията за ънскулинг предлага естествено или автономно обучение. Никой не насочва детето отвън, освен ако то самото не проявява интерес към нещо конкретно или има нужда от него. Пример за това е как децата се учат да говорят на майчиния си език. Като са изложени на него, те го научават. Става чрез потапяне, а не като бъдеш научен от някого.

„ Без значение какви тестове се предлагат, много малко от това, което се преподава в училище, се научава, много малко от наученото се запомня и много малко от това, което се помни, се използва.“
-Джон Холт-

Последици от неучилище
Ънскулинг насърчава постоянен диалог с децата, за да се определят темите за обсъждане. Те се подтикват да играят, изследват и питат без граници или графици. Проучват сами, със съзнателната и отговорна подкрепа на своите родители.
По този начин четенето, събирането или изваждането не са умения, които се придобиват на определена възраст или от прекалено структурирана система. Всъщност те възникват естествено, когато всяко дете спонтанно се интересува от тях, докато се развива.

Ънскулинг е по-радикален образователен метод от домашното обучение. Това включва създаване на учебна среда, основана на разбирането, че хората учат най-добре, когато са заинтересовани, ангажирани и мотивирани.


Даване на глас на детето
Конвенционалните училища са организирани за удобство на ежедневния живот на възрастните, а не на децата. Те рядко благоприятстват развитието на креативността.

Ънсулингът съживява отношенията меду родител и деца. Предлага възможността за живот в семейството, пълен с радост и страсти, и създаването на здравословни връзки в заобикялащата среда, където децата са свободни да откриват и да станат хората, които са преопределени на бъдат.

Склонни сме да мислим, че за да научим нещо, трябва да има някой, който да преподава. Истинският двигател на ученето обаче е любопитството и вътрешната мотивация. Не трябва да включва някого да решава какво трябва да се научи, кога и с какво темпо. Всъщност да помагаш да учиш, не е същото като да искаш да преподаваш. При ънскулинга главният герой не е този, който възнамерява да преподава, а този, който иска, желае или трябва да учи.

Деца извън системата
Традиционното формално образование принуждава детето да потиска ритъма си, тъй като трябва да се адаптира към класа или учителя. Всеки трябва да прави едно и също нещо по едно и също време и по един и същи начин.
Това обезличаване тотално отдалечава детето от истинската му същност. Освен това го откъсва от целта на живота му. Поради това много деца достигат юношеството напълно несвързани и без дори да знаят кои са, откъде идват или къде искат да отидат.

Голямото предизвикателство за възрастните е да се научат да вярват, че детето е способно да се развива самостоятелно.
За да имат достъп до същината на всяко дете и неговите вродени таланти, трябва да му се позволи да се свържат със собствените си ритми в безопасна среда. С други думи, трябва да им бъде позволено да бъдат това, което са, за да могат да стигнат до мястото, където искат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X