Напишете дума/думи за търсене

Как да променим живота си към по-добро на всяка възраст

Колко често в живота си преследваме някакви фантасмагории, мечти, които нямат нищо общо с нас.

Този въпрос интересува много хора.

Как да разберем дали живеем собствения си живот си или този на някой друг?

Изпълняваме ли нашите желания и намерения или се опитваме да материализираме щенията на околните?

Случва се да мечтаем за едно нещо в детството и когато станем възрастни, да осъзнаваме, че нещо съвсем различно ни е потребно, за да сме щастливи.

Майката на моя приятелка от основното училище работеше като топограф, макар че като малка искала да стане лекар. Ситуацията в семейството й обаче я принудило да прекъсне за известно време обучението си, а когато го рестартирала, вече било късно за медицинско образование. Трябвало да започне да работи от 16-годишна възраст. Когато аз и приятелката ми се дипломирахме от гимназията, майка й най-накрая сбъдна мечтата си - отиде да учи в медицински колеж за фелдшер. С две думи, беше решила да реализира детската си мечта.
След като работи като фелдшер няколко години, тя завърши Медицинския университет в един от областните ни градове със специалност рехабилитация. Тогава тя беше на 50. За годините, в които не съм я виждал, най-вероятно да е постигнала още някой свой блян. Беше доста енергична жена.

Разказах ви тази история, защото лично мен много ме впечатлява. Нито времето, нито обстоятелствата, нито възрастта не й попречиха да сбъдне една мечта и да продължи напред. Тази жена вървеше по своя собствен път, а не по пътя на някой друг.

Все пак хората се връщаме към истинския си пътека, дори ако ни се струва, че сме тръгнали по грешния друм.

Често се случва човек да разбира, че промените са необходими в живота му, но няма разбиране как и какво да се промени в него. И най-важното, изпитва неописуем страх да излезе от зоната си на комфорт.

Може би не може да чакате животът да ви накара да се промените?

Може ли да направим крачка към себе си и към новото си съществуване?

Възможно е. Като начало е важно да разберем: никой няма да изживее живота ни вместо нас.

И поемете отговорност за всичко, което се случва в него, за себе си. Разберете как искате да се чувствате в новото си битие, без илюзии. И какво сте готови да направите за това, без да чакате подходящия момент.

Благодарете много. Когато благодарим за всичко, което имаме в живота, започваме да го оценяваме. Оттук идва радостта.

На всяка възраст може да започнете да живеете нов живот. Веднъж в самолет от Африка до Европа срещнах пътешественичка, която беше на 80 години. Пътуваше по света в продължение на шест месеца, защото от детството си мечтаела за това. Една жена на тази възраст обикаля света сама. Тя се радваше на живота и на своята вътрешна свобода.

Намирането на радост във всеки ден е лесно, когато има разбиране защо и за какво се събуждаме всяка сутрин. Всеки от нас може да изживее най-добрия си живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X