Напишете дума/думи за търсене

Само за ученици: Какво да правя, когато някой учител ме мрази

За съжаление учителите също проявяват слабости. Понякога неоснователно си набелязват някого и започват да се държат по-строго към него. Първо разбери дали този учител има основание за отношението си към теб. Може би си направил/а лошо първо впечатление, или те е хващал/а да преписваш, или твърде много говориш в часа му/й? А възможно ли е някой да е създал интрига и да му/й е наговорил клюки за теб? Опитай да разбереш каква е причината за антипатията, която усещаш. Най-добре е да отидеш при него/нея и директно да попиташ. Ако е пич, ще оцени смелостта ти, както и желанието ти да оправиш нещата. Изобщо в един директен разговор може да разплетеш цялата история. Подготви се дори за вариант, в който установяваш, че „омразата“ е само в твоята глава и учителят ти няма нищо против теб.

Не го/я нападай директно, не стреляй с обвинения веднага. Точно обратното – бъди спокоен/а, възпитан/а и открит/а. „Госпожо...., бих искал да говоря с Вас... От известно време имам чувството, че не таите добри чувства към мен и бих искал Ви попитам дали съм прав и ако съм прав, къде сбърках?“ Перфектното начало на този разговор. Ако човекът срещу теб е достатъчно интелигентен, има няколко варианта: а) ще осъзнае, че по субективни причини се е държал зле с теб и ще промени отношението си; б) ще ти отговори каква е причината за отношението му, ти ще се извиниш и ще излезеш от ситуацията спокоен и сигурен, че си спечелил уважението на този човек.

А, да, много е важно, ако ти бъде посочена причина, да последва извинение. Не хуквай веднага да се оправдаваш. Дори да си невинен/а, първо се извини и след това обясни спокойно своята гледна точка. Това е поведение на възрастен човек и няма как да не предизвика респект у преподавателя ти.

Ако обаче и извинението не помогне, се постарай винаги да си отлично подготвен/а по неговя/нейния предмет, така че той/тя да няма повод да се заяжда с теб по материала. Дори да харесваш този учител, неведоми са пътищата на симпатиите. Не можеш да накараш някого да те харесва насила. За щастие този човек ще остане в живота ти още съвсем кратко време, а когато това време свърши, ти ще продължиш с гордо вдигната глава, защото си направил/а каквото е трябвало и си се държал/а зряло. Може би по-зряло дори от своя учител...

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X