Напишете дума/думи за търсене

Агресивното поведение на децата. Какво трябва да правят родителите?

Думата агресия от латински „agresio“ се превежда като атака.

Агресията е разрушително поведение, което противоречи на нормите и правилата в обществото, може да нанесе физически и морални щети на хората.

Агресивното поведение в детството е доста често срещано явление.

То може да бъде насочено към:

- заобикалящите хора извън семейството (на учител, съученици);
- близки хора;
- животни;
- върху себе си (скубане на косата, гризене на нокти, отказ от ядене);
- външни обекти (унищожаване на предмети, увреждане на имущество);
- символични и фентъзи обекти (рисунки, събиране на оръжия, компютърни игри с агресивно съдържание).

Важно е родителите да познават причините, които провокират подобно поведение. Най-честите са, когато родителите строго наказват детето за проявата на агресия. В този случай то крие чувствата си в присъствието на мама и тате, но огнища на гняв са възможни във всяка друга ситуация.

Често на оплакванията на учителя, че детето се държи агресивно, родителите отговарят: "Това не е възможно! Вкъщи не се държи така!" Разбираемо е, у дома детето се страхува да покаже чувствата си, защото това определено ще бъде последвано от наказание.

Когато прекалено даващите родители позволяват всичко. В такива случаи детето не се чувства в безопасност и започва да показва признаци на агресия. В този случай родителите реагират на възмущението от страна на учителите за агресивното поведение на детето им с: "Е, какво може да направим? Не му отказваме нищо, толкова го обичаме!" Именно от това детето се възползва и показва агресия като самозащита.

Ако родителите са прекомерно контролиращи или безразлични към детето. В този случай то формира и агресивни черти на характера.

Хлапето не е уверено в себе си и в своите способности, чувства се ненужно и в този случай също започва да се държи агресивно.

Емоционална нестабилност

Източникът на агресивност при деца от 2-6 години може да бъде емоционалната им нестабилност. До 7-годишна възраст много деца са подложени на колебания в емоциите, които възрастните често наричат настроения. Настроението на бебето може да се промени под влияние на умора или лошо здраве. Когато проявите на дразнене или отрицателни емоции от дете се считат за неприемливи и се потискат по всякакъв начин под въздействието на стила на възпитание, родителите на детето могат да се натъкнат на огнища на гняв, които са немотивирани.

В този случай детето не прехвърля агресивността си към „нарушителя“, а към всичко, което му попадне пред очите. Това могат да бъдат предмети и играчки, които то хвърля и чупи. Или растение, на което къса листата и цветовете. Или малко коте, което рита безнаказано (ако никой не го е видял). Може също да насочи агресията си към по-малък брат, сестра. Колкото по-строги са правилата за поведение, установени у дома, толкова по-агресивно може да бъде поведението на детето извън къщата.

Признаци на агресивно дете

Постоянно губи контрол над себе си;

Псува и спори с другите;

Постоянно се опитва да дразни другите деца и възрастни;

Обвинява останалите за грешките му;

Често е ядосано;

Отказва да направи нещо;

То е отмъстително и завистливо.

Какво означава агресията на дете на различна възраст?

3 години
На тази възраст агресията е протест срещу силата на възрастните. Ако го накажете, то ще стане още по-агресивно, но не бива да се отказвате бързо и да се отдадете на капризите му, тъй като то ще разбере как е постигнал желания резултат и това поведение ще бъде фиксирано за него дълго време.

4–5 години
На тази възраст детето вече може да контролира емоциите си, то вече е в състояние да различи какво може да се направи и какво не може.

5-6 години
На тази възраст агресията вече е специфична форма на взаимоотношенията на детето с другите.

Естествено е момчетата да са по-агресивни от момичетата.

Повишената агресивност може да се дължи и на биологични, сексуални, психологически и социални причини. Често агресивните реакции на децата са причинени от нагласи, предразсъдъци и ценностна система на възрастните, които са значими за тях. Например децата от семейства, в които отношението към хората зависи от позицията им на йерархичната стълба, са в състояние да се сдържат, когато учителят им прави забележка, но те ще бъдат по-своеволни в присъствието на хигиенист, портиер или продавач, особено ако хлапетата произхождат от семейства, радващи се на финансово благополучие. Ако родителите и останалите възрастни от фамилията измерват всичко с количеството пари, децата им започват да пренебрегват всички, които печелят малко. Това се проявява в предизвикателно поведение в училище и в предизвикателно пренебрежение спрямо учителите.

Децата, особено подрастващите, са склонни да разделят всички хора на „приятели“ и „непознати“. За съжаление, това често води до явна агресия срещу „външни хора“. Децата са попивателна и са импрегнирани с всичко, което може да се нарече „семейни настройки“. Ето защо фактът на агресивно поведение на малчуганите, причинено от расови предразсъдъци или расова враждебност, е много смущаващ.

В предучилищна възраст някаква форма на агресия е характерна за повечето деца. В този период не е късно да се избегне превръщането на агресивността в стабилна черта на характера. Ако пропуснете благоприятен момент, в по-нататъшното развитие на детето ще възникнат проблеми, които ще попречат на пълноценното формиране на неговата личност, както и на разкриването на индивидуалния му потенциал. Децата се нуждаят от корекция на агресивността, защото това изкривява представата им за реалността, принуждавайки ги да виждат само враждебност и пренебрегване на света около тях.

Как да се държим към родителите с агресивно дете

Първо, трябва да разберете причината за агресивното поведение на детето, след което се опитайте да установите същите правила и изисквания както за него, така и за околните. Опитайте се да казвате на наследника си по-често, че го обичате, приемете детето си с всичките му недостатъци. Обсъдете с него всичките му емоции и чувства. Кажете му, че да се разсърдиш, е добре. Обяснете му как може да изразява гнева си, без да наранява другите. Когато детето е ядосано, опитайте се да го разсеете и пренасочете агресията към друг канал, който не вреди на никого.

Методи за намаляване на агресията при деца

Участвайте в арттерапия – предложете на детето да нарисува това, което го притеснява, и след това го накарайте да разкъса рисунката си;
Обърнете внимание на приказките - четете на детето си специални психологически приказки, които му помагат да се справи с агресията. Помагайки на приказни герои, решавайки техните проблеми, детето подсъзнателно ще се справи с проблемите си;

Занимавайте го с интересни хобита (например моделиране от пластилин);
Привличайте го по-често в нещата, които вие вършите, оставете го да почувства собствената си важност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X