Напишете дума/думи за търсене

Плюсовете и минусите на възпитанието от консервативни родители

Семейната среда, в която сме израснали, и стилът на родителство, който сме получили, ни формират. Те повлияват на нагласите и ценностите, които сме развили, на образа, който сме създали за себе си, и начина, по който сме се научили да се отнасяме към другите. Въпреки това всеки възпитателен стил има своите предимства и недостатъци.

Поради тази причина днес искаме да разгледаме в детайли как израстването с консервативни родители се отразява на децата им.
Днес консервативните семейства може да не изглеждат като добра среда за растеж. Те обаче всъщност имат определени предимства и положителни качества за децата. Сред тях се открояват следните:

Емоционално изразяване
Въпреки че обикновено свързваме консервативните родители със строгото родителство, това не изглежда да е в противоречие с привързаността. Тя формира централна част от отношенията между родители и деца. Изразява се чрез насърчителни думи, физически контакт и чести прояви на обич.

Уважение
В рамките на традиционните ценности уважението е един от основните стълбове. Така децата, които растат в тази среда, обикновено се научават да бъдат учтиви и мили и да се отнасят по подходящ начин към авторитета. Те са възпитани да имат отношение на признателност и възхищение към по-възрастните роднини. Това позволява наистина богат обмен на поколения.

Отговорност
Способността да бъдеш отговорен, трудолюбив и постоянен в действията си, може също да бъде подобрена чрез израстване с консервативни родители. В резултат на това децата обикновено се научават да поемат отговорностите си, да изпълняват своите училищни и домашни задължения и да приемат последствията от действията си.

Граници
Този тип родители обикновено са добри в налагането на граници, докато децата им растат. Всъщност те са по-склонни да забавят, ограничават или контролират използването на технологични устройства или времето, през което позволяват на тийнейджърите си да бъдат извън дома. Освен това те не позволяват на децата си да порастват твърде рано и се застъпват за изживяване на всеки етап от растежа в подходящия момент.

Чувството за принадлежност
Една голяма ценност на семейство от този тип е, че е възможно децата да развият по-голямо чувство за принадлежност. Това е така, защото традициите, ритуалите и споделеното време пораждат голямо семейно сближаване. Това насърчава истинско чувство за групова идентичност.


Минусите на израстването с консервативни родители
За съжаление, не всичко е цветя и рози. В този тип семейство има различни практики и нагласи, които могат да бъдат изключително пагубни за емоционалното развитие на децата.

Емоционална реакция
Въпреки че са привързани, вероятно този тип родители се справят неправилно с емоционалното изражение на детето си. Те постоянно търсят подчинение и уважение. Поради това те често смятат избухливостта, изразите на гняв, несъгласието или отговорите от страна на децата си като непоносими. Вместо да им съчувстват и разбират, консервативните родители ще им се карат, наказват и потискат.

Липса на свобода при формирането на индивидуалност
Консервативните родители очакват децата им да се придържат към определени ценности и очаквания. Това означава, че те обикновено не позволяват свободното формиране на тяхната индивидуалност. Те вярват, че нагласите на децата им трябва да са подобни на техните. Това включва визията на децата им за живота и всякакви бъдещи планове.

Освен това, в зависимост от степента на консерватизъм, в семейството може да не се гледа с добро око, ако синът иска да бъде музикант, дъщерята не иска да има деца или някой от тях има идеология или религиозна позиция, различна от семейството.

Един от най-големите недостатъци на този стил на родителство е принудата и липсата на свобода по отношение на личностното развитие.

Нетърпимост
Консервативните семейства могат да станат нетолерантни по отношение на определени аспекти. Това е отношение, което може да причини високи нива на щети. Например, ако детето има различна сексуална ориентация от общо приетата.

Консервативните родители могат да предадат тези идеи на децата си, които след това развиват расистки, сексистки и хомофобски мисли.

Физическо наказание
Консервативните (особено религиозни) семейства по-често използват физическото наказание като средство за корекция. Това е в унисон с търсенето на послушание и установяването на йерархични и вертикални взаимоотношения, които преобладават в тази семейна среда.

Отрицателните ефекти от физическото наказание върху децата са добре известни и документирани. Може да има важни емоционални последици.

Децата приемат същите нагласи като консервативните си родители
Израстването с консервативни родители прави по-вероятно децата да приемат подобни нагласи спрямо собствените си наследници. Това се доказва в някои изследвания, в които се наблюдава как децата са склонни да се идентифицират с нагласите на родителите от същия пол.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X