Напишете дума/думи за търсене

Отглеждане на емоционално здрави деца

Да възпитаваме, означава да общуваме, напътстваме, показваме и учим децата си на това, което смятаме за важно за живота. Чрез този вид образование ние представяме нашите ценности, нашите идеи и очаквания, нашите навици, начин на живот и как гледаме на живота. Родителите винаги възнамеряват да дадат най-доброто на децата си, но е важно да знаем как да предаваме тези учения и напътствия.

Командване или споделяне?
Има много начини за възпитание и един от тях е чрез власт, налагане, наказание и подчинение. Чрез тази форма на обучение ние „възпитаваме“ децата си чрез страх и авторитет. В повечето случаи децата се подчиняват, без да се учат и без да мислят, само за да избегнат негативните последици.

Има обаче друг подход към възпитанието, който включва уважение и подкрепа за развитието на детето. Този подход набляга на изучаването на причината за нещата и родителите придружават малчугана през процеса. Децата се учат чрез опит, като постигат споразумения и преговарят с родителите си и засилват своята автономия. Те носят отговорност за своите решения и знаят последствията.

Правила и ограничения
Зачитането и подкрепата за израстването и съзряването на нашите деца не означава, че те сами са отговорни за своето възпитание. Важно е да запомните, че родителите винаги са двигателят и водач за възпитанието на децата си и следователно те са тези, които създават образователния модел и път, който искат за децата си.

Ето защо е важно ясно да формулираме правилата и границите, които определят очертанията на това, което преподаваме, защото е ясно, че не всичко е подходящо за нашия начин на живот и трябва да го направим ясно за нашите деца.


Преподаване на уважение
Важно е да сме наясно какво искаме да възпитаме у детето си и затова е важно да знаем нашите ценности.

Преподаването на ценности е естествено и спонтанно, от поколение на поколение чрез наблюдение, подражание и най-вече с невербален език.

Това означава, че освен че обясняваме какво искаме, не искаме и очакваме от децата си, ние ги уведомяваме чрез нашите нагласи, емоции и чувства, одобрение или неодобрение и произтичащите от това последствия.

Отглеждане на уверени деца
Децата растат емоционално здрави, когато са се научили да живеят живот въз основа на собствения си опит и с подкрепата и защитата на по-възрастните чрез разбиране, разрешаване на конфликти и изправяне на трудности.

Когато детето стане юноша, а след това и възрастен, то ще реши какво да прави с всичко научено, но няма съмнение, че доброто възпитание е най-добрият багаж за пътуването през живота.

Децата, които са уверени в себе си, са тези, които са израснали с комуникация и доверие от страна по-възрастните. Родителите им ги придружават в тяхното съзряване и самостоятелност, като ги учат да управляват емоциите като разочарование, ярост, гняв, завист и ревност.

Най-доброто, което може да направим като родители, е да засилим напредъка, постиженията, успеха, уменията, способностите и потенциала на нашите деца, като винаги им показваме любовта, грижата и обичта, които изпитваме към тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X