Напишете дума/думи за търсене

Колко опасно е мегафонното родителство?

Крещенето на деца никога не е добра идея.
Много родители от липса на информация, умора, гняв или липса на време спират да търсят оптимални методи за възпитание на децата си.
Един от негативните начини за отглеждане на малчуган е чрез така нареченото мегафонно родителство. Името си получава от родители, които постоянно използват крясъци, за да се опитат да накарат децата си да им се подчиняват.

Този вид родителство често е придружено от други нежелани методи. Те могат да включват наказания, систематични заплахи или прословутото „защото така казах“ без допълнителни обяснения.
Родителството, което включва постоянни викове и наказания, има отрицателен ефект върху развитието на детето. За щастие, възможно е да пренасочите конфликтна ситуация, ако знаете как, особено в ранните етапи.

Последиците от родителството въз основа на викове съвсем не са положителни.

Насърчаване на несигурност
Отпечатъкът, причинен от викове, може да се види дори при бебетата. В резултат на това експертите отбелязват, че тези деца имат сериозни проблеми, когато става въпрос за вземане на уверени решения.
Според проучване, публикувано от професор Сюзън Удхаус от пенсилванския университета Лихай, несигурността на детето се увеличава с всеки крясък, дори и да е само от време на време.

Растеж на безотговорно поведение
Този тип родителство води и до това детето да стане по-безотговорно. Въпреки че може да бъде ефективен в краткосрочен план, в дългосрочен то ще развие лошо отношение, фокусирано преди всичко върху бунтарството.

Това казва образователният експерт и писател Уитни Р. Къмингс, която чрез своя опит демонстрира развитието на неподходящи нагласи, които карат децата да търсят непрекъснато удовлетворение, като в същото време пренебрегват своите отговорности.


Ограничение на автономността
Изследванията на Къмингс потвърждават, че крещенето обуславя децата. Хлапетата, които са отгледани в контекста на викове, не показват голяма способност да мислят самостоятелно. По този начин малчуганът развива различни видове реакции спрямо дисциплината, споровете, приема бягството от реалността за нормално.

В много малка възраст детето ще показва признаци на неспособност да се справи с възрастните. Следователно с тази липса на подготовка то не е готово да вземе правилните решения, най-вече под натиск.

Намалява потенциала на детето за растеж
Под „потенциал за растеж“ не се има предвид физическото му развитие. Става дума за неговото когнитивно развитие и използване на неговите таланти и способности.

В доклад на УНИЦЕФ, озаглавен „ Скрити в полезрението“ , беше показано, че децата, изложени постоянно на токсичен стрес, страдат от промени във физиологичното си мозъчно развитие. За съжаление, когнитивните, социалните и емоционалните последици са огромни. И дори имат връзка с проблеми с физическия растеж.

Как да се работи върху неподходящото поведение на децата
Трябва да работим върху неподходящо поведение при децата, без да прибягваме до викове.
Предлагаме ви няколко интересни препоръки, които не бива да пренебрегвате, тъй като те ще ви помогнат да се справите със ситуацията и бързо да я пренасочите в добра посока.

• Първото нещо трябва да бъде да се анализира и оцени произходът на неподходящото поведение.

• Трябва да обърнете внимание на тези нежелани действия, дори и да са незначителни.

• Ако детето повтаря тези епизоди, тогава трябва да го прекъснете незабавно, решително и твърдо, но без заплахи или викове.

6 признака, че сте хеликоптерен родител

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X