Напишете дума/думи за търсене

Децата наистина ли са отражението на родителите си?

Притеснявате ли се от това твърдение?
Децата са като гъби: попиват всичко, което виждат и чуват. Поради това е важно всичко, което се случва у дома, да е от полза за тяхното възпитание и поведение.

Да бъдеш родител, е истинско предизвикателство, тъй като не само трябва да управляваш добре времето си, но също така трябва да бъдеш последователен в това, което казваш и правиш. Децата винаги наблюдават и имитират вашите действия, дори и вие да не забелязвате.
Те искат да бъдат като родителите си. Като такъв даването на добър пример е ключът към предаването им на ценности и принципи.

Подсъзнателно децата ви имитират вашите жестове, действия, начин на говорене и дори начина, по който взаимодействате с другите. Това идва от простия факт, че между вас има емоционална връзка.
И така, ако децата са отражение на своите родители, как може да го справим добре?

1. Създайте атмосфера на доверие и открито общуване в дома си
Комуникацията е изключително важна в семейството. Създава атмосфера на доверие, която насърчава ценности и сигурност у дома, което формира неразрушими връзки между членовете на семейството.

2. Водете здравословен начин на живот
Ако искате децата ви да следват здравословен начин на живот, то трябва да започне от вас. Ако искате те да спортуват и да ядат зеленчуци, дайте пример, като покажете колко хубаво нещо са.

Един пример струва повече от хиляда думи. Приложете това в ежедневието си. Не проповядвайте всеки ден защо трябва да правят това и онова – направете го с тях.

3. Избягвайте да крещите
Знаем колко е трудно да си родители. Да останеш търпелив винаги, е голямо предизвикателство. Въпреки това, когато сте стресирани или отчаяни, избягвайте да крещите на децата си или членове на семейството.

Ако го направите, наследниците ви ще смятат, че това е приемливо поведение. Тогава в момента, в който те направят същото, вие няма да може да реагирате правилно, когато ви кажат, че „и вие го правите“.

4. Насърчавайте честността
Ако не искате децата ви да лъжат, тогава и вие не може да го правите. Не се оправдавайте, спазвайте обещанията си. Това не само ще насърчи у тях честност, но и ще се научат да поемат отговорност за думите си.

5. Избягвайте насилието
За съжаление, лошите навици са това, което децата научават най-бързо. Не използвайте насилието като метод за обучение.

Ако направят нещо, което не трябва, обяснете, че това, което са направили, не е правилно. Ако не удряте децата си, е по-малко вероятно те да станат агресивни, когато пораснат. Нещо повече, вие ще ги научите как да се справят с конфликти, без да прибягват до насилие.

Ако насърчавате комуникацията като начин за решаване на проблеми, вие ще отгледате толерантен човек, който може да вижда нещата от различни гледни точки.

6. Уважавайте и бъдете уважавани
Отнасяйте се добре с хората около вас. Избягвайте да ги съдите или да им слагате етикети. Това ще научи децата ви да виждат стойността в другите и ще им покаже как се създават добри взаимоотношения чрез уважение.

Когато децата ви отговарят, им напомнете, че няма начин да говорят с вас или да се отнасят с вас по подобен начин. Отгледайте ги по най-добрия възможен начин. Връзката, която изграждате с течение на времето, трябва да се основава на доверие и уважение. Не забравяйте да го изградите заедно.


7. Борете се за това, което искате
Да бъдеш майка, не означава да се откажеш от мечтите и стремежите си. Знаем, че пътят е труден, но не е невъзможен.
Бъдете силни всеки ден, за да постигнете това, което искате. Това не само ще бъде изпълнено за вас като жена, но също така ще бъдете пример за сила и отдаденост за цялото си семейство.

8. Бъдете щастливи
Със сигурност нищо не ви прави по-щастливи от това да имате децата си до себе си. Не забравяйте да им покажете, че ви правят много пълни, като ги прегръщате, поглезите ги и им кажете колко много ги обичате. Насладете се на моментите си заедно и им кажете какви късметлии се чувствате, че ги имате.

Когато раздаваш любов, получаваш любовта обратно. Децата ви ще отвърнат на всички прегръдки, целувки и глезотии, които им давате с цялото си сърце. Не само ще бъдете щастливи, но и всички ще бъдете щастливи заедно, което е още по-добре.

9. Не се страхувайте да правите грешки
Вие сте длъжни да правите грешки понякога. Това не означава, че сте се провалили, при условие че ги коригирате. Вашите деца ще видят смелостта ви да може да разпознавате грешките си, да се учите от тях и да продължавате напред - неща, на които също ще подражавате.

Да, децата са отражения на родителите си... така че бъдете тяхното огледало, за да могат да се гледат и да се гордеят с това, което виждат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X