Напишете дума/думи за търсене

Бащите, които изоставят децата си, оставят тези трайни белези

Много деца растат в света без присъствието на бащите си.
Случаите на татковци, които изоставят децата си, са изключително често срещани, особено в страните от Латинска Америка.
Някои експерти твърдят, че това се дължи на социални проблеми като безработица и бедност. За други най-важният фактор е културата.

Изглежда, че има силна връзка между непланираната бременност, особено при юноши, и бащите, изоставящи децата си. Това, добавено към мачо моделите на поведение, означава, че много мъже не гледат на изоставянето на дете като на нещо негативно.

"Изоставено поле, гарантиран огън."

-Анонимна поговорка-

Въпреки че е вярно, че човешките същества могат да растат и да се развиват, без да имат ангажирани бащи до себе си, също така е вярно, че тези с бащи до себе си имат много и по-добри възможности в живота. Има и случаи, в които бащиното отсъствие се превръща в тежест за детето и има наистина пагубно въздействие върху него.

Защо имаме нужда от баща и майка?

Психоанализата отсича, че майчината любов е пълна и всеобхватна. Майката има глобално влияние върху живота на бебето си. Тя е всичко за детето си. Тя засяга голямото и малкото, тривиалното и важното. Тя е пълната среда, вселената, в която детето расте. Зависимостта от майката е абсолютна в началото на живота.

Силната връзка между майката и нейното дете има тенденция да продължи. Малчуганът знае, че зависи от нея за всичко и се прекланя пред нейното знание. Освен това любовта й е безусловна и това дава сигурност на мъника.
Някои имат късмета да имат и баща. Това им дава свят, който надхвърля тяхната майка. Всъщност таткото е различна вселена, над която майката няма пълен контрол. Това е другата страна на реалността. Трета страна, която модулира връзката на абсолютна зависимост между майка и дете.


Различните форми на изоставяне
Отсъстващият баща по принцип е този, който оставя майката физически и психологически сама, за да отгледа детето си. Той игнорира икономическата ситуация, домакинската работа и не го интересува какво се случва с наследника му.

Има и такива, които си тръгват емоционално, но не и физически. Те чувстват, че децата им са грижа на майката. Тези бащи са физически там, но не вярват, че носят някаква отговорност за отглеждането на малките си копия. Те не говорят с тях, не прекарват време с тях и нямат представа как протича животът им. Те просто се ограничават да плащат сметките и да дават от време на време задачи. Изобщо не взаимодействат с малките.

Има и такива, които не си тръгват емоционално, а физически. Може да са създали друго семейство или да са се преместили в друг град. Въпреки това те искат да са наясно какво се случва с децата им.
Не могат да прекарват толкова време, колкото биха искали с тях, но пазят децата си в ума и в сърцата си.

Различните последици от изоставянето
Всеки вид изоставяне поражда свои собствени последици. При напълно отсъстващия баща последствията варират от сериозни до изключително тежки. Ако фигурата на бащата бъде заменена от някого, ефектът ще бъде по-малък. Въпреки това, ако остане само празнота, ехото от това отсъствие вероятно няма да бъде нищо друго освен опустошително за детето.

Като няма трета страна в уравнението майка-дете, за детето ще бъде изключително трудно да се индивидуализира. Вероятно ще му е трудно да изследва и разширява хоризонтите си и да се довери на способностите си.

Освен това то постоянно ще се чувства „изключено” и емоционално лишено. Няма значение, че майката е всъщност „баща и майка” едновременно. Защото нейното присъствие никога няма да замени това на отсъстващия баща, който винаги ще е нужен на детето.

Децата, изоставени от бащите си, много по-трудно се приспособяват към света и реалността. Вероятно ще развият страх от дълбока връзка. Освен това момчетата, когато пораснат, също могат да изоставят децата си. В случая с момичетата, те или нямат доверие на мъжете, или ще им се доверяват твърде много, като по този начин повтарят самите преживявания на изоставяне, които искат да преодолеят.

Когато изоставянето е частично, последствията са по-малко очевидни. Появяват се същите характеристики, но са нюансирани и до известна степен разредени. Независимо от това, каквато и да е ситуацията, отсъствието на бащата отваря дълбока емоционална рана, особено през първите години от живота. Освен това загубата му никога няма да бъде преодоляна и изчезването му никога няма да бъде изтрито от живота на детето.

Какво казват проучванията?

Според изследване, проведено от Arvelo през 2002, изоставянето от баща е свързано с по-голям брой емоционални, когнитивни и езикови проблеми при децата от мъжки пол. Очевидно тези проблеми са свързани с процесите на идентификация, при които отсъствието на мъжки модел за подражание в дома засяга мъжете повече поради полови причини.

Авторът също така посочва, че при децата на отсъстващи бащи се наблюдават „лошо представяне в училище, трансгресивно поведение, депресия, училищни проблеми, чести лъжи, бунт и комуникационни затруднения”.

Според Лаура Евелия Торес от Националния автономен университет на Мексико ролята на бащата е важна, защото неговата фигура налага предизвикателства. Всъщност Торес и нейният екип твърдят, че родителите от мъжки пол създават повече предизвикателства за децата си. Това означава, че хлапетата са склонни да се стараят повече и по този начин отварят възможността да изследват нови пътища и да възприемат нови гледни точки.

Резултатите от тяхното изследване потвърждават, че докато майките подкрепят децата си, бащите са тези, които се стремят наследниците им да развият потенциала си, да ги поставят пред предизвикателства и да насърчават чувството за постижение. Впоследствие това се прехвърля към други дейности.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X