Напишете дума/думи за търсене

Ценности, на които трябва да научим децата си

Има много ценности, на които трябва да научите децата си, за да станат възрастни, които могат да вземат свои собствени решения и да функционират в собствения си социален контекст.

През първите години от живота на детето родителите са отговорни да го научат да различава правилно от грешно.

Въпреки че малчуганите продължават да се учат още много години, наистина е важно мама и тате да ги възпитат в добри ценности.
Тези качества са важни не само за тяхното поведенческо развитие, но също така влияят на самочувствието и способността им да се отличават в социалните среди. Освен това ценностите са добродетели, които остават за цял живот и са част от личността на всеки човек.

Не забравяйте обаче, че децата се учат най-добре чрез пример. Ето защо, преди да се опитате да ги научите на отговорност, доброта или друга ценност, важно е като родители да прилагате тези ценности ежедневно.

Честност
Тя е ценност, която трябва да се учи още от ранно детство. Вероятно в един момент децата избират да излъжат или да прикрият действията си, за да избегнат наказание. Точно тогава трябва да ги научите колко е важно да бъдат честни, за да могат да се считат за надеждни.

Толерантност
В разнообразния свят, в който живеем, толерантността е наистина важна ценност. Децата е добре да разбират и приемат различни мнения, култури, раси и религии. Трябва също да разберат, че не всички са еднакво годни за здрави човешки взаимоотношения.

Уважение
Тази добродетел е от съществено значение, за да могат хората да съжителстват като общност. Важно е през първите години от живота си, децата да се научат да не повишават глас, да уважават по-възрастните и да спазват домашния ред.

Отговорност
Обучаването на децата на тази ценност включва да ги накара да разберат, че всичко има положителни и отрицателни последици и че всеки трябва да поеме отговорност за действията си.

Доброта
Това е качество, което укрепва социалните взаимоотношения, както и семейните връзки. Затова децата трябва да се научат да бъдат добри с другите, включително и в техните „лоши“ дни. Те трябва да разберат, че да са в лошо настроение не е извинение да спрат да се отнасят правилно към околните.

Характер
Изграждането на характера не се случва за една нощ и изисква много учене. Това е една от ценностите, които трябва да предадете на децата си, за да могат да се научат да вземат свои собствени решения, като винаги уважават себе си и другите.

Самочувствие
Доброто самочувствие ще бъде от решаващо значение в много области от живота на вашето дете. Самочувствието влияе върху способността да се живее без толкова много натиск и трудности. Следователно хлапето трябва да се научи да приема себе си и да не приема определени поведения от другите.


Сътрудничество
Обучаването на децата на сътрудничество ги насърчава да работят като екип, когато е необходимо. Да се научат да обединяват усилията си за постигане на целите си, означава, че те ще знаят, че ще имат нужда от „ръка за помощ“ в един или друг момент от живота си.

Съпричастност
Начин за развиване на емпатия при децата е насърчаването на чувствителността. Това им помага да се поставят на мястото на други хора и да се опитват да усетят това, което чувстват другите. Въпреки че тази добродетел може да се развие спонтанно, понякога е необходимо да се подсили.

Прошка
Да се научиш да признаваш грешките, да се извиняваш и да прощаваш, са основни качества. Отначало децана ще имат проблеми да ги разберат, защото преминават през егоцентричен етап, в който не приемат грешките си.
Въпреки това обсъждането на значението на прошката ще ги накара постепенно да разберат колко важна е тя. Така в бъдеще те ще избягват да са дълго време обидени или да таят други вредни чувства у себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X