Напишете дума/думи за търсене

Как децата лъжат в различните възрасти

Децата се научават да лъжат доста рано в живота си. Колко често избират да го правят зависи от редица фактори.
Те не се раждат с вроден морален кодекс. Това е нещо, което научават от семейството, училището и околната среда. Когато пораснат, възрастните им служат като модел за подражание какво трябва и какво не трябва да правят. Концепцията за лъжата е нещо, което те придобиват, докато растат. Следователно както се научават почти винаги на правилния начин да се държат, така те се научават и да лъжат.

От раждането до три години
Децата от раждането до три години не разбират понятието лъжа. Единствената им грижа е да покрият основните си физиологични и психологически нужди. Те зависят от възрастните, които все още не са модел за подражание за хлапетата, така че да им кажем малка лъжа, винаги може да се поправи.

Между три и седем години
Децата на тази възраст все още не знаят със сигурност разликата между фантазия и реалност. Обичайно е да създават въображаеми светове, докато играят, които понякога бъркат с реалността. Възрастните често намират това за забавно и допринасят за фантазията, давайки място на въображаемия приятел или определени приказни герои.

В повечето случаи възрастните не искат да прекратят това детско творчество. Независимо от това, този опит за удължаване на фантазията понякога може да има обратен ефект и да обърка детето. Ето защо е важно да му помогнем да разграничи измислицата и реалността. Това от своя страна ще го улесни при разграничаването на истинното и невярното.


Между пет и десет години
Между пет и десет години децата развиват важното когнитивно умение, което им позволява да се поставят на мястото на другия. Според теорията на ума от шестгодишна възраст децата изоставят идеята, че другите виждат и мислят като тях. Те започват да предполагат какво се случва в ума на другия. Защото те също се учат да лъжат.

Ако детето е отгледано у дома с морални стандарти и ценности, които подчертават важността да се казва истината, то ще направи всичко възможно, за да се съобрази с тях извън домашната среда. Това до голяма степен се дължи на желанието му да се почувства по-голямо и да спечели одобрението на възрастните.

Докато научава разликата между истината и лъжата, то става все по-способно да контролира своето поведение и това на другите. Така то също ще може да открива и разпознава лъжи, казани от други хора или техни връстници.

От десетгодишна възраст
От тази възраст нататък децата знаят кога казват истината или откровено лъжат. Всъщност между десет и единадесет години детето е в състояние да каже нещо съвсем различно от това, което наистина се е случило.

Причини децата да лъжат
По-големите деца, когато лъжат, се ръководят от следните фактори:

Страх
Понякога децата лъжат поради страх от реакцията на родителите си. Те се тревожат за последствията от казването на истината и вземат решение да излъжат, за да избегнат наказание.

За нещо, което не обичат да правят
Областта, в която децата лъжат най-много, се отнася до изпълнението на задачи, които не обичат да правят. В това отношение те се опитват да измамят родителите си, заявявайки, че са изпълнили тези задачи, когато не са го направили. Това може да се дължи на факта, че те не харесват определен предмет и, за да угодят на родителите си, те лъжат.

Да се впишат сред връстниците си
Това обикновено се прави от срамежливи или социално оттеглени деца. Те започват да лъжат, за да получат одобрението на своите връстници.

Липса на разбиране
Някои деца лъжат, защото не знаят кога е социално подходящо да лъжат и кога не. Това се дължи на липсата на правилно възпитание.

Заради строги граници
Особено по време на юношеството родителите често установяват такава желязна дисциплина, че не позволява на младите хора да придобият независимост и самостоятелност. Това създава ситуация, в която децата се чувстват в капан, тревожни и безсилни. Една от последствията от това може да бъде лъжата.

Подражание
Някои деца копират навиците, които са наблюдавали у родителите си. Мама и татко са техни на всички нива. Следователно, ако родителите им лъжат, те ще излъжат.

Децата се учат да лъжат през цялото си развитие. Следователно работата на възрастните е да се опитат да ги накарат да научат разликата между това, което е правилно и грешно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X