Напишете дума/думи за търсене

Защо жените лъжат по-добре от мъжете

Изглежда, че има една конкретна лъжа, която е обща и за двата пола. Това е унисекс лъжата „Всичко ми е наред, добре съм“.
До такъв извод стига проучване, проведено от филмовата компания 20th Century Fox, след премиерата на сериала „Лъжи ме” (Lie to Me).

Това изследване е проведено с около 2000 души и е публикувано във вестник The Daily Mail. Мъжете заявяват, че лъжат около шест пъти на ден, докато жените казват, че лъжат около три пъти.

Дамите са склонни да лъжат за парите, които са похарчили („О, имам тази рокля от векове“) , а мъжете – за излизане с приятели за питие.

Проучване на Ballester-Arnal et al. (2018) посочва, че повечето лъжи, които се казват, са от сексуален характер. Според изследователите има три аспекта, които обясняват това. На първо място влиза в игра относителния компонент на нашата сексуалност, в който високо ценим мнението на другите.

Второ, сексуалността е надценена в нашето общество. Затова искаме да изобразим не само перфектен образ на себе си, но и да се преструваме, че сме най-добрите. В този случай най-честите лъжи се отнасят до размера на пениса, способността да докараш партньора до оргазъм и да бъдеш отличен любовник.

И трето, ние често лъжем, когато нашата сексуалност не съответства на това, което обществото очаква от нас.

„Жените не само че лъжат повече, но без съмнение го правят и по-добре.“
Фабио Фусаро

Според проучване за изневярата жените лъжат по-добре от мъжете. Психологът Мануел Аларкон Молина твърди, че това е така, защото дамите са по-успешни в контролирането на емоциите, свързани с вина и угризения на съвестта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X