Напишете дума/думи за търсене

Емоционална свръхчувствителност, или когато емоциите винаги избухват

Някой казвал ли ви е, че сте твърде чувствителни ? Усещате ли, че всичко ви засяга много повече от другите? Всяка ситуация, колкото и незначителна да изглежда, предизвиква у вас реакция, която мнозина смятат за преувеличена. Ако чувствате, че емоциите ви винаги са експлозивни, може би имате емоционална свръхчувствителност.

„Никога не се извинявайте, че сте чувствителни или емоционални. Показването на емоциите е знак за сила, а не за слабост."
-Игнасио Ново-

Хората, които попадат в категорията на емоционалната свръхчувствителност, имат нещо като шесто чувство - силно развито ниво на емпатия, което им позволява да разпознават различни емоции в другите. Например, ако някой страда, те ще го забележат преди всички останали.

Големият проблем е, че това им се отразява и тъй като чувстват много повече от всички останали, те усещат чуждата болка с тялото си. Така че не е странно, че показват някаква емоционална импулсивност, която изненадва хората около тях.

Психолози от университета Стоуни Брук в Ню Йорк провеждат проучване, в процеса на което правят изображения на функционирането на мозъка. На тях се вижда, че хората, които са по-чувствителни, показват по-висока активация на предната кора, когато са им представени щастливи или тъжни лица. Те хванали и сравнили детайлите на тези лица с по-голяма точност от по-малко чувствителните хора.

Въпреки това средата на всеки един също играе голяма роля. Това е комбинация от генетични и фактори на заобикалящата среда, които пораждат емоционална свръхчувствителност. Например помислете за дете, родено в нестабилна семейна среда, което изпитва сериозни емоционални лишения. Докато порасне, то ще развие осезаеми проблеми с регулирането на емоциите си и поради детските си преживявания ще бъде по-чувствително към всичко.

Виждайки дърветата, но не и гората
Емоционалната свръхчувствителност може да бъде много положително нещо. Може да подкрепите хората, които се нуждаят от вас, да проявите много съпричастност и да адаптирате поведението си към индивиди, които изпитват трудности. Но ако се фокусирате твърде много върху детайлите, може да пренебрегнете по-глобалния поглед върху всичко.

Ето защо е толкова важно да гледате на нещата от различни гледни точки. Когато се фокусирате върху детайлите, вашата гледна точка е повлияна от вашите собствени чувства, фокусирана върху нещо конкретно и поради това вие му приписвате твърде голямо значение и прекомерно реагирате на неща, които другите хора не възприемат.

Например дума или фраза, казана с определено намерение, може да ви накара да почувствате много агресия, гняв или ярост, докато никой друг дори не е забелязал тази интонация, която сте чули, и следователно не е от значение за тях.

Свръхчувствителността се увеличава от минали проблеми. Тоест, ако в миналото сте били емоционално пренебрегвани, излъгани или наранени по някакъв начин, намирането в подобна ситуация – или очакването й – ще ви засегне много по-дълбоко.

Може ли емоционалната свръхчувствителност да бъде нещо положително? Разбира се, че може. Тя ви позволява да се свържете по-добре с другите и да им помогнете, ако имат нужда от това. Големият проблем е, че има и тъмна страна, натоварена с несигурност, трудности при управлението на емоциите и раздразнителност.

Тревожността, стресът и депресията са заболявания, които често засягат хора с емоционална свръхчувствителност. Тъй като усещат твърде много, тревожат се твърде много и се фокусират върху неща, които другите игнорират, този „дар“ може да се превърне в най-големия враг на човека.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X