Напишете дума/думи за търсене

Избягващият партньор - как да се справим с него?

Имали ли сте някога партньор, който изглеждаше много заинтересован от вас, но с когото беше невъзможно да поддържате отдадена връзка? Това е така, защото той е бил недоверчив, неуверен, емоционално студен, негодуващ през повечето време и незнаещ как да управлява емоциите си.

Ако разпознавате описаните характеристики, то вероятно сте си имали работа с отбягваща личност.

Всички сме способни да демонстрираме някаква форма на несигурност във взаимоотношенията . Въпреки това, когато срещнете някого, който е явно избягващ, подозрителен и дори свръхбдителен, може да се сблъскате с индивид с избягващо личностно разстройство. Този тип хора могат да имат изключително негативно въздействие както върху вас, така и върху вашата среда.

Те не потвърждават чувствата. Поставят граници и разрушават партньорствата. Освен това, когато има някакви проблеми във връзката, те се дистанцират.

Характеристики на избягващите партньори
Ако търсите партньор, с когото да установите добра емоционална връзка, по-добре не избирайте от този вид, тъй като избягващият тип личност не иска в живота му да присъства никаква значима привързаност.

Повечето хора жадуват за обвързващи, нежни, обогатяващи връзки. Но ако даден човек притежава отбягваща личност, за него е изключително трудно да създаде здрави взаимоотношения. Освен това той е от типа хора, които си играят на „Обичам те/не те обичам; „Имам нужда от теб/имам нужда от моето пространство“...

Как да идентифицираме избягващия партньор
Когато говорим за отбягваща личност, нямаме предвид просто някого, който ви избягва. Всъщност е много по-сложно. Диагностичният и статистически наръчник на психичните разстройства (DSM-5) го описва като избягващо личностно разстройство.

Проучвания, проведени в Свободния университет в Берлин, показват, че хората с това разстройство показват изразена тревожност, социално потискане, нерешителност и чувство на неадекватност и свръхчувствителност. Това са черти, които обикновено имат генетичен произход.

Симптоми на избягващия партньор
• Прекалено е загрижен за отхвърлянето. Това го прави едновременно подозрителен и чувствителен.
• Лесно се наранява. До степен, че партньорът му не знае как да действа, за да не го разстрои.
• Никога не се ангажира напълно и не се отваря за интимност.
• Не обича нови или неочаквани ситуации. Например той няма да иска да се срещне със семейството на партньора си. Освен това обича само рутинните дейности.
• Няма да поема рискове. Поради тази причина той никога няма да направи нещо особено смело или забележително за партньора си.
• Не знае как да постигнем споразумение. Ето защо, ако има разногласия с половинката си, той вижда това като заплаха и се отдалечава още повече.
• Няма да потвърди емоциите си. Ако другият изрази чувствата си към него, той рядко ще отвърне със същото.

Как да управлявате този тип връзка
Избягващите партньори в една връзка причиняват страдание. Това означава ли обаче, че трябва просто да си тръгнете?
Истината е, че винаги е добра идея да се даде шанс на човека отсреща. Може да приемете ясна стратегия, за да направите това.

Стратегиите, които може да възприемете, когато имате работа с избягващ партньор

Помолете го да потърси професионална помощ
В много случаи избягващото личностно разстройство е причинено от травматично детство, депресия или тревожност. Ето защо е важно партньорът ви да потърси професионална помощ.

Страданието, свръхбдителността, емоционалната сигурност и страхът от отхвърляне и критика го характеризират. По този начин психологическата помощ ще му позволи да достигне до състояние, в което да се чувства по-добре за себе си, което ще му позволи да установи по-здравословни емоционални взаимоотношения.

Дайте да се разбере, че неговото поведение има последствия
Поведението на избягване и отношението „имам нужда от теб днес, но няма да имам утре“ не са приемливи в една връзка. Той трябва да осъзнае, че поведението му създава голяма празнота във връзката. Съмненията, недоверието, емоционалната дистанция и лошото емоционално управление са вредни. Никой не трябва да търпи този вид страдание. Поради тази причина той трябва да осъзнае, че неговото поведение може в крайна сметка да разруши връзката.

В резултат на това той трябва да започне да действа по различен начин. Ако е в състояние да демонстрира промени в поведението си, все още може да има шанс за връзката ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X