Напишете дума/думи за търсене

Симптоми на синдрома на посторгазмична болест

Синдромът на посторгазматична болест е рядко заболяване, което сериозно засяга връзките и самочувствието на мъжа.
Той причинява грипоподобни симптоми след еякулация.
Според Международното общество за сексуална медицина няма доклад за това колко широко разпространен е синдромът на посторгазма, тъй като първите случаи започнаха да се съобщават едва преди няколко години.

Марсел Валдингер, директор на Отдела по психиатрия и невросексология в болницата Лайенбург в Хага, за първи път открива това заболяване през 2002 г.

Симптоми
Стресът, свързан с този синдром, може да причини сексуални проблеми.
Въпреки че това заболяване не представлява голяма опасност за здравето, то е много проблематично за емоционалната стабилност на изпитващия го и неговия партньор. То намалява сексуалното желание на тези, които страдат от него, тъй като те смятат оргазмите за прелюдия към дискомфорт, вместо за приятно усещане.
Проявите на синдром на посторгазмична болест могат да започнат да се усещат веднага след еякулацията или да се появят часове по-късно. Симптомите могат да продължат от три до седем дни.

Физически симптоми
• Първо, умора
• Висока температура
• Главоболие
• Запушване на носа или хрема
• Дразнене на гърлото и кашлица
• Сърбеж в очите и замъглено зрение
• Болка в мускулите
• Потене
• И накрая диария (в някои случаи)

Психологически симптоми
• Психична умора
• Затруднено фокусиране
• Затруднено запомняне на нещата
• Говорни проблеми

Какво причинява синдромът на посторгазмична болест?
Експертите все още не знаят какво го причинява със сигурност, но тестват няколко теории. От една страна, няма индикации, че това е генетично или заразно заболяване. Изследванията сочат хормонални проблеми и невропсихологични проблеми, дължащи се на химически дисбаланс или проблеми с имунната система.

Учените се опитват да установят дали има връзка между това заболяване и преждевременната еякулация. Само 25% от анализираните случаи съобщават за еякулация за по-малко от една минута след започване на полов акт или мастурбация.


Химични дисбаланси и синдром на посторгазмична болест
Тази теория разглежда анормален отговор на освобождаването на окситоцин след оргазъм. Други проучвания се опитват да установят връзка между ниските нива на тестостерон и този синдром. Това е така, защото някои симптоми, като умора и затруднена концентрация, са често срещани при недостатъчно наличност на споменатия хормон.

Невропсихологични проблеми
Веднага след оргазма нивата на пролактин се повишават и остават такива за дълъг период. Затова нова теория счита, че пролактинът може да промени допаминергичните неврони, което би причинило недостатъчно производство на допамин. Като цяло тази теория се основава на факта, че липсата на допамин произвежда психологически симптоми, подобни на тези на синдрома на посторгазмична болест.

Проблеми с имунната система
Една още по-нова теория счита, че мъжкото тяло може да предизвика автоимунна реакция, когато произвежда сперма. Проучванията на д-р Марсел Вендингър върху 45 мъже дават доказателства за тази възможност.

Лечение
Едно от разглежданите експерти по терапии е хипосенсибилизация към спермата.
Досега антихистамини, SSRI антидепресанти и анксиолитици са били използвани за облекчаване на симптомите, но те не са окончателни решения.

Д-р Валдингер експериментира с хипосенсибилизираща терапия. Тази терапия се състои от инокулиране (вкарване на микроорганизми и вируси в тялото) на пациенти със собствена сперма. Терапията работи като вид ваксина, която се стреми да провокира имунна реакция към алергия от сперма.

Хипосенсибилизацията отчита постепенно подобряване на симптомите. Тя обаче не е достатъчно тествана, за да има достатъчно убедителни доказателства.

Има и естествени терапии като лечения, базирани на палмата сау палмето и витамин B3. Използвани са и по-екстремни методи като намаляване на простатата или прилагане на техники за предотвратяване на еякулация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X