Напишете дума/думи за търсене

Хистерията е болест, която заплашва по-чувствителните

Този проблем е свързан с невъзможността на човек да се адаптира и да преодолее хронична психотравма, и обикновено тя се отразява на тялото му. Вътрешният конфликт може да се случи и по отношение на любовта – когато някой има нужда от любимия, но в същото време го отхвърля. Хистеричните кризи настъпват при конфликт между разума и емоциите, незадоволен каприз, строго наказание или друго неприятно преживяване.

Пристъпите обикновено се проявяват на публични места

Хистерията се шири от незапомнени времена. Още през 1882 г. Фройд лекува 21-годишна млада жена, която не може да пие от чаша като неосъзнат протест срещу предишна гувернантка, която давала на кучето си да пие от чаша. И психоанализата й помогнала да разбере причината за странното си поведение.

Обикновено от този проблем страдат по-чувствителните хора, с буйно въображение, които са склонни да си внушават разни неща, и които искат да се харесват на другите. Тъй като те не смеят да утвърдят себе си и личността си пред другите, а играят ролята, която са избрали, изтласкват в несъзнаваното това, което не приемат, и то се преобразува в телесни симптоми. Обикновено болестта се развива преди 35-годишна възраст, а симптомите са нарушаване на зрението, двойно виждане или ослепяване, намален слух до оглушаване, прегракване на гласа, невъзприемчивост към болка, усещания за мравучкане. Възможно е да се губи равновесие, да има нарушения в походката, особено пред свидетели, да се появи невъзможност за стоене прав, тремор, гърчове. Може да се наблюдават пристъпи на оригване, гадене, повръщане, трудно уриниране, затруднения в дишането, хистерични парализи, изстиване на ръцете.

Припадъкът прилича на епилептичния

Болният от хистерия не припада внезапно със загуба на съзнание, а пада бавно, на удобно място, дишането не се нарушава, съзнанието е запазено. Освен това припадъкът не настъпва при сън, а денем, пред свидетели. Припадналият излиза бързо от състоянието, ако около него е спокойно. При голяма част от пациентите симптомите са напълно обратими и краткотрайни.

При жените хистеричната нагласа може да се прояви като вагинизъм, чувство за парене във влагалището, аноргазмия, мнима бременност. При мъжете се срещат хистеричен характер, невроза, преждевременна еякулация. При хистеричните мъже съществуват противоречия между завишената самооценка и оценката на околните, което води до стресиращи реакции и неуспехи, до прехвърляне на отговорността за провала върху другите. След няколко сексуални неуспеха някои мъже избягват с години полови контакти, а други се отдават на безразборен секс, за да доказват мъжествеността си. Хистерията ги кара да променят настроенията си, да изпадат в апатия, да се озлобят към околните.

Практиките за релакс помагат

На помощ при хистерия идва психотерапията. Може да помогнат антидепресантите или успокоителните, но по-добър ефект постига хомеопатията. Добре е да се прилагат различни методи за успокоение и релаксация, за регулиране напрежението на мускулите и нервите с масажи, водни процедури, разходки сред природата, леки физически натоварвания, йога, медитация. Полезни са и заниманията, които повишават самооценката и подобряват реализацията в живота.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X