Напишете дума/думи за търсене

Звезди, които се борят със зъби и нокти за планетата (галерия)

В края на април светът отбеляза Деня на Земята. Някои от питомците й стояха един час на тъмно, за да отпразнуват пиршеството на планетата. Други пък се любуваха на 60-минутното електрическо затъмнение в романтична обстановка, потопена в меката светлина на свещи. Слава Богу, има и такива, които се борят за Земята не само на официалния

Екокралици

Носителката на „Оскар” в тв реклама, агитираща за въвеждането на данък въглерод
Носителката на „Оскар” в тв реклама, агитираща за въвеждането на данък въглерод

Може Кейт Бланшет да пресъздаде чудесно образа на кралица Елизабет, а Мадона и до ден днешен да е титулувана за кралица на попа, но двете са безспорни аристократични особи що се отнася до екологията. Австралийката е ангажирана с изграждането на малки соларни устройства в Африка, служещи едновременно за ползване и за продажба на слънчева енергия, която да генерира доходи за тамошните домакинства. Мадона пък се отблагодари на Малави, че я сдоби с три от децата й и построи училище за момичета в столицата Лилонгве. То е приятелски настроено към околната среда и се захранва с енергия от слънцето.

Зелените строители

Брад Пит и Бил Клинтън правят първата копка на екоквартала Lower 9th Ward в Ню Орлеанс през 2008-а
Брад Пит и Бил Клинтън правят първата копка на екоквартала Lower 9th Ward в Ню Орлеанс през 2008-а

Брад Пит, който е известен със страстта си към архитектурата, е един от активистите в кампанията Make It Right, чиято цел е да построи 150 екологични къщи в Ню Орлеанс – градът, отнесен от урагана „Катрина”. Актьорът дари пет милиона за каузата.

Преди 40 лета пък Робърт Редфорд основава организацията Sundance Preserve, насочена към опазване на Земята. По-късно идеята ражда едноименните кинофестивал за независимо кино, телевизионен канал и курорт.

Бутилка по модел

Преди години тя стана известна с емблематичната си бенка, от която отказа да се отърве, но днес Синди Крауфорд е насочила взора си не към подиумите, а към редуцирането на количеството пластмасови бутилки, които се използват в ежедневието. Бившият супермодел се съюзи с PUR Water Filtration Systems, като направи дизайна на бутилка за вода, която може да се използва много пъти. Приходите от продажбите се използват в борбата срещу ограничаването на заразите, причинени от нечиста вода в развиващите се страни, а девизът на кампанията е „Жажда за промяна”.

Тантрично търпение

Стинг и съпругата му са носители на миналогодишната награда Clinton Global Citizen Award
Стинг и съпругата му са носители на миналогодишната награда Clinton Global Citizen Award

През 1989 Стинг и съпругата му Труди година създават фондацията The Rainforest и оттогава досега са успели да съхранят 114 хиляди квадратни километра в Бразилия, Латинска Америка, Африка и Югоизточна Азия. Организацията им дава възможност на всеки човек на планетата да осинови дърво или да дари сума за опазването на причудливо красивата ни природа.

Титанична отдаденост

Леонардо на срещата си с Путин, на която обсъждат спасяването и увеличаването на популацията на тигрите
Леонардо на срещата си с Путин, на която обсъждат спасяването и увеличаването на популацията на тигрите

„Помня, че когато бях малък, гледах научно-популярен филм за масовото унищожаване на растителни видове в тропическите гори. Казах си, че един ден, когато порасна, ще променя нещата”, споделя Леонардо ди Каприо, който определено е мъж на думата си, защото е основател на едноименна екофондация. Неотдавна продуцира, написа сценария и озвучи с гласа си документалния филм „11-ият час”.

Любимецът на Мартин Скорсезе създаде и телевизионната поредица Eco-Town, разказваща историята на градче в Канзас, пострадало от торнадо през 2007 -а, и възстановителното му превръщане в „зелено” селище. Той е първият носител на наградата Big Green Help и отскоро е титанично отдаден на опазването на арктическите тигри. Освен това Лео стана първият собственик на най-търсения хибриден автомобил в света Fisker Karma.

В като веган

Натали Портман, която е веган от малка, сътвори собствена модна линия за обувки, направени изцяло от неживотински материали. Автор е и на документалния филм „Спасяване на видове: Горили на ръба”, насочен към опазването на редките сребърни горили в Руанда. Колегата й Тоби Магуайър също е в графата на хората, които не ядат нищо, произведено от дишащи твари. Изключение прави само заради филмите за Човека-паяк, позволявайки си по малко яйца и млечни продукти. Извън снимачната площадка обаче е непреклонен в забраната си за използването на каквито и да било кожени продукти в дома му. Не прави изключение дори за гостите си, които кара да оставят обувките си и коланите пред входната врата на къщата му.

Органични мами

Гуинет не пропуска да образова собствените си и останалите деца в грижа към природата
Гуинет не пропуска да образова собствените си и останалите деца в грижа към природата

Джулия Робъртс се превърна в тотална Ерин Брокович, когато реши да използва пелени вместо еднократни памперси, за да отгледа трите си деца. Хубавата жена може да живее в неособено опазващото природата Малибу, но в задния двор на къщата й има цял куп с естествена тор, която използва, за да отглежда зеленчуци за трапезата. Същото прави и Гуинет Полтроу, възпитавайки в децата си грижа към природата. Актрисата следва достойно примера на майка си Блайт Данър, която е една от първите екозвезди в Холивуд. Когато миналата година Шерил Кроу стана мама на момченцето Уайт, кънтри певицата прати растителни покани на гостите на рождения ден на наследника си, в които изрично настояваше подаръците да не са опаковани в хартия. Нагости ги с органична храна и украси масите с ленени салфетки.

Природозащитни блондинки

„Политиците са страхливци, които не искат да говорят за проблемите на природата!”
„Политиците са страхливци, които не искат да говорят за проблемите на природата!”

Вечно усмихнатата Камерън Диас е една от първите знаменитости, които привлякоха вниманието на обществото към проблемите на природата. През 2005-а тя отиде до Бутан, Патагония и Йелоустоун, като част от екореалити шоуто на MTV Trippin, за да обучава населението как да опазва застрашените видове и как да консумира ресурсите. Дарил Хана пък е една от екоактивистките, които имат няколко ареста заради екоубежденията си. Преди няколко години я закопчаха пред Белия дом, където протестираше срещу изграждането на нефтопровод, а малко по-късно получи покана да участва в протест срещу избиването на делфините в Япония.

Властелинът на климата

Мат Питърсън – президентът на Global Green Америка, показва планове за екоселище на Орландо Блум
Мат Питърсън – президентът на Global Green Америка, показва планове за екоселище на Орландо Блум

”Айсбергите са толкова величествени, но те са като динозаври за мен – умиращ вид”, сподели Орландо Блум, завръщайки се от Антарктика, където стана очевидец на ефекта на глобалното затопляне върху този природен феномен. Леголас от филмовата поредица „Властелинът на пръстена” е съосновател на Global Green – организация, насочила усилията си към озаптяването на климатичните промени. Къщата на британския актьор в Лондон е изцяло „зелена”, пълна с екотехнологии и соларни панели. „Ако можете да си позволите да карате джип, значи можете да си позволите да инвестирате във вятърна електроцентрала или да посадите няколко дървета. Всичко е в баланса”, е екологичното верую на бившия съпруг на австралийския модел Миранда Кер.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X