Напишете дума/думи за търсене

Колко е трудно да обичаш несигурен човек

Свързването с човек, който не обича себе си, който живее със съмнения, несигурност, страхове и празнини, които другите трябва да смекчат, подхранват и запълват, може да бъде толкова опасно, колкото и скачането от самолет без парашут. Това е така, защото такъв вид личности имат склонността да превръщат любовта в смъртоносна игра на незрялост и тънка безотговорност.
Те са от хората, които се съмняват във всичко, дори в чувствата, които техните партньори изпитват към тях.

В този вид връзка техните половинки са принудени почти постоянно да им показват обичта си. Почти без да го съзнават, те се превръщат във фигура, която облича страховете им, разсейва съмненията им и трябва да извършва почти героични действия, за да са сигурни, че ги обичат.

Това води до изтощение, защото често партньорите предлагат всичко, докато почти не получават нищо. Следователно рано или късно връзката ви ще претърпи крайно износване.

"Ако искате да знаете накъде отивате, първо разберете от какво бягате."
Алехандро Ходоровски

Когато повечето от нас започват отношения, ние искаме да изградим щастливи, достойни и значими връзки. Искаме истински партньори, ценни любовници и зрели хора, с които да градим живота си. Такива, които са солидни и обогатяващи. Реалността
обаче често е разочароваща.

Д-р Сандра Мъри е професор по психология в университета в Бъфало и експерт по връзки. Тя твърди, че любящите съпрузи, които се характеризират с лична несигурност, могат да се превърнат в психологически саботьори.

Тя също така заявява, че много жени често започват връзки с несигурни мъже точно след като напуснат сложна и бурна връзка с нарцистичен партньор. Изглежда, че внезапното откриване на някого, който на пръв поглед не изглежда толкова фокусиран върху себе си, е привлекателно. Хората, които са срамежливи и несигурни в същото време, изглеждат много по-човечни.

Но след като започнат да живеят заедно, те откриват някои недостатъци. Защото тези индивиди са като върха на сложен айсберг, който възниква от нищото, с който другите не могат да избегнат сблъсъка. Следователно в крайна сметка имаме студени, дистанцирани и дори разрушителни взаимоотношения.

Причини

1. Несигурна привързаност и тревожност
Стиловете на привързаност определят начина, по който се свързваме с нашите родители в детството. Благополучието в отношенията се подхранва от стилове на сигурна привързаност. Те са връзки, основани на доверие, независимост и зрялост.

Въпреки това хората, определени от тревожна или несигурна привързаност, са доминирани от безпокойство, страх и дори постоянна ревност. Те нямат доверие на другите, страхуват се от изоставяне и се нуждаят от повече прояви на привързаност. Причината е в детството им, тъй като хората, които са се грижили за тях, не са отговаряли на нуждите им.

2. Възможни основни психични разстройства
Несигурният човек обикновено проявява проблеми с тревожността и има личност, белязана от невротизъм (емоционална нестабилност). Начинът, по който са доминирани от промени в начина им на общуване, може да крие определени психологически разстройства, които трябва да бъдат лекувани.

Последиците от любовта към несигурен човек
Несигурността може да бъде привлекателна за отсрещния. Има нещо мило, сладко и дори съблазнително в хората, които са уязвими и признават своите страхове, съмнения и ограничения.

Освен това много партньори се влюбват в такъв тип индивиди, мислейки, че могат да ги променят. Те искат да действат като спасители, като им осигурят сигурност и умереност в емоциите.

Трябва обаче да изясним, че в една връзка никой не може или не трябва да действа като спасител или герой на хора с ниско самочувствие. Нито трябва да се опитват да прогонят страховете им с магия или да управляват ограничаващите им нагласи.
Има наистина проста причина за това. Факт е, че никой не може да промени личността си от ден на ден. Дори е по-малко вероятно, ако дадено лице проявява психологически проблем, който трябва да бъде адресиран. Освен това последствията, които някой може да понесе, когато се свърже с несигурен човек, са много и разнообразни.

1. Релационно изтощение
Несигурните хора се характеризират с постоянна нужда от външно одобрение и признание. Те не знаят какво искат, което означава, че страдат от ниско самочувствие. Те са като спукана гума на велосипед, която трябва да се разглоби и „напомпа“.
Следователно, ако имате несигурен партньор, трябва постоянно да утвърждавате недостатъците му. Това е изтощително.

2. Те ще разбият сърцето ви
Несигурните хора проявяват непостоянно и капризно поведение, имат емоционални възходи и падения и постоянно променят личните си цели. Така че, ако живеете с неуверен и незрял партньор, това е все едно да дадете сърцето си на някого, който не знае как да се грижи за него и моментално губи интерес към него. На следващия ден обаче им е нужно като въздуха, който дишат.

3. Те искат да ви контролират
Нуждата от контрол също е често срещана черта при несигурните индивиди. Тази липса на лична сигурност често отстъпва място на недоверие, съмнение във връзката и страх от изоставяне, изневяра или предателство. Следователно несигурен партньор може да се опита да ви контролира по почти всички начини.


Какво можете да направите, ако партньорът ви е несигурен?
Има степени на лична несигурност. Някои хора са напълно наясно с това и се опитват да го управляват и смекчат, доколкото е възможно. Но има и такива, които далеч не го виждат и приемат, а се защитават от нея, като се обличат в броня. Всеки, който се доближи твърде много до тях, е обречен да страда. Докато деликатното и крехко същество вътре в бронята остава безопасно.

Първата стъпка, която трябва да предприемете, ако обичате несигурен човек, е да го накарате да поеме своята отговорност и да признае, че несигурното му поведение е причината за вашата незадоволителна връзка.

В същото време трябва да сте сигурни, че поддържате собствения си начин на живот и че няма да се окажете подчинени на неговите нужди. По този начин няма да губите дъха си, надувайки ниското му самочувствие, нито ще се качите на емоционалната бягаща пътека, където понякога сте обожавани, а в друг ден сте игнорирани. Защото връзката с някого, който не знае какво иска, може да дисбалансира емоционалното ви състояние.

Мъдрата любов не е непостоянна. Тези, които истински обичат, знаят за какво трябва да се грижат и за какво трябва да се борят. В една здрава връзка не съществува постоянна несигурност. Не искате партньор, който да ви обича напълно един ден, но не и на следващия. Трябва да си позволите да имате достойна, цветна и обогатяваща любов.

Затова, ако имате несигурен партньор, убедете го, че е добре да потърси професионална помощ, за да излекува страховете си, да разбере произхода на своята несигурност, за да може заедно да сте щастливи постоянно, а не само от време на време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X