Напишете дума/думи за търсене

7 съставки на щастието

Съставките на щастието не са част от някаква магическа рецепта. Те идват от здравия разум. Това, което наричаме щастие, не е постоянно състояние на еуфория, а балансирано и хармонично отношение към реалността. Носи ни вътрешен мир и добър възглед за живота.

„Щастието се състои повече в малките удобства на удоволствията, които се случват всеки ден, отколкото в големите късмети, които рядко се случват на човек в хода на живота му. “
Бенджамин Франклин

Всички искаме да сме щастливи, но невинаги знаем как точно да обясним какво е това. Някои хора смятат, че всичко опира до получаване на нещо: връзка, материално притежание, работа и т.н. Но истината е, че съставките на щастието са в обсега на всеки, защото те растат във вас.
С две думи, щастието не е нещо, което получавате или губите, защото това всъщност е отношение, което създавате. И за да направите това, важното е да научите какво може да ви даде. Това са 7-те съставки на щастието и всички ние имаме достъп до тях.

1. Да си простиш: първата съставка на щастието
Всички се обвиняваме за грешките и неуспехите си. За това, че действаме по един определен начин или че не го правим. В крайна сметка тази вина не прави нищо за нас, освен да ни превърне в нещастен, несигурен човек.
Е, тогава първата съставка на щастието е да кажем „не“ на това да се обвиняваме. Трябва да се научим да бъдем най-добрият си приятел. Но това е невъзможно, ако не си простим и не приемем, че грешките и объркванията всъщност са много ценни. Те са основният начин да продължим да учим и да растем.

2.Изследване, изживяване на нови неща
Нормално е да имаме склонност да създаваме повтарящи се начини на живот. Това са видовете, които ни предпазват от необходимостта да се сблъскваме с нови неща през цялото време. И ни помагат да се чувстваме стабилни, което ни спестява от изразходването на един тон емоционална енергия.

Проблемът е, че ако се отървем от нови неща в живота си, няма да отнеме много време да се почувстваме скучно и немотивирано. Затова винаги трябва да си оставяме място за изследване, за да се изправим пред нови неща. Това е безспорна съставка на щастието.

3. Извършване на физическа и творческа дейност
Физическата активност е повече от просто средство за поддържане на здравето. Положителното въздействие на упражненията върху мозъка и настроението е доказан факт. Щастието също е чувство, свързано с неврохимикали. Периодичните упражнения могат да бъдат голяма помощ, когато става въпрос за предотвратяване на лошо, негативно настроение.

Подобно е и с творческите и развлекателни дейности. Като хора ние трябва да направим място за изразяване, въображение и творчество. Няма да е лесно да се почувстваме щастливи, ако се лишим от тези неща.


4. Опростяване на живота
Друга една от основните съставки на щастието е да се научим да опростяваме живота си. Това означава да имаме разбиране за това кое е наистина важно и кое не. Това означава да отделяме време за неща, които си заслужават усилието, а не да го губим в невротични ситуации.

Опростяването на живота също е свързано с това да се научим да намираме ефективни решения. Не пълнете чинията си с ненужни проблеми. Разчистете пътя си от всички тези малки препятствия. По този начин ще имате енергията, от която се нуждаете за най-големите предизвикателства.

5. Да се научим да контролираме импулсите
Една от съставките на щастието е спонтанността. Но не трябва да бъркаме тази концепция с това да се оставим да бъдем увлечени от всеки импулс, който изпитваме. Самоконтролът изисква известно усилие, но има много сладки награди, ако може да го управляваме.

6. Намиране и поддържане на градивни приятелства
Приятелството е една от най-красивите връзки в живота. И това е така, защото голяма част от него е безплатно и спонтанно. Приятелството е богатство. Приятелите са важен фактор, който ни помага да повишим нашата устойчивост, самопознание и самооценка. Те ни учат да слушаме и да бъдем подкрепящи. Те са най-добрата ни компания за безкраен период от време.

7. Бъдете добри към себе си и се чувствайте благодарни
Да бъдеш добър към себе си, означава да се приемеш, да се примириш с недостатъците си и да си простиш. Това също означава да се грижим за себе си, да се защитаваме, да не забравяме постиженията си и да се събираме в трудни моменти. Това означава постоянно да си напомняме, че имаме право да бъдем щастливи.

Благодарността е чудесна добродетел, защото в крайна сметка води до огромни ползи за всеки, който я чувства. Само някой, който цени добрите неща в живота си, може да бъде благодарен. И всеки, който умее да цени това, ще бъде щастлив.

Помнете, че вие създавате съставките на вашето щастие. Те не падат от небето и не ги срещате на ъгъла на някоя улица. Това е истината, която ни напомня, че никой освен нас не контролира нашето щастие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X