Напишете дума/думи за търсене

Как тялото ни подсказва, че имаме комплекс за малоценност

Без значение какво правим, езикът на тялото ни има начин да ни издаде. Думите са форма на изразяване, но мимиките, позата и жестовете също са важни методи за комуникация. Някои хора показват невербално, че страдат от комплекс за малоценност. Въпреки че може да се опитаме да го скрием, езикът на тялото има толкова много начини да каже на други хора какво мислим и чувстваме.
Невинаги се нуждаете от думи, за да изразите себе си. Езикът на тялото ви постоянно комуникира с околните.
Езикът на тялото на човек с комплекс за малоценност показва, че не обича себе си. Той е склонен да се държи така, сякаш има „лошо мнение за себе си“. В резултат на това, когато околните виждат или интерпретират неговото виждане за себе си, те обикновено са склонни да действат по съответния начин.

Ако не сте съвсем сигурни дали имате комплекс за малоценност, ето някои признаци, които могат да ви помогнат да разберете.

1. Наличие на ниско самочувствие
2. Невъзможност да постигнете целите си или чувство на застой
3. Отказвате се лесно
4. Приемате най-лошия сценарий
5. Постоянно изпитвате нуждата да се оттеглите от социалните ситуации
6. Често се чувствате унили
7. Изпитвате тревожност и депресия
8. Чувствителни сте към критика
Наличието или преживяването на тези признаци и симптоми обаче не потвърждава непременно, че имате комплекс за малоценност.

Така че, за да разберете какво казва вашият език на тялото, ето няколко често срещани жеста, които свидетелстват за комплекс за малоценност.

1. Свивате се
Животните се снишават, когато видят опасност или ако са в неравностойно положение. Те са склонни да се свиват, за да не бъдат видени. Хората също имат подобна тенденция. Но нашата версия е различна. Това е по-скоро израз на отстъпление в нашето безопасно пространство или черупка. Това е много често срещан език на тялото на човек с комплекс за малоценност.
Това се проявява чрез прегърбване или изкривяването на гърба. Обикновено се появява по време на седене или ходене.

2. Кръстосване на ръцете

Хората с комплекс за малоценност често кръстосват ръце, за да създадат щитове, които да ги изолират от другите или да защитят телата им. Това е израз на защитно отношение, самозащита и маркиране на територия. Кръстосването на ръцете пред гърдите означава, че се опитвате да се предпазите от някого или нещо, което е по-мощно от вас.

3. Движите се почти незабележимо
Комплексът за малоценност във вас си работи, когато чувствате, че трябва да се движите тихо, така че никой да не ви забележи. Мислите, че не искате да притеснявате никого и затова правите малки движения, за да останете незабелязани. Тъй като хората с комплекс за малоценност смятат, че са неадекватни, първият им инстинкт е да приемат, че тяхното присъствие кара другите хора да се чувстват неудобно.
Склонни са да правят малки движения, да правят дребни стъпки, да жестикулират ограничено с ръце и да говорят с кратки изречения. Целта на такова поведение е да не се забелязва.

4. Поза
Позата на някого, докато той седи, стои, ходи или каквато и да е друга дейност, говори много за начина му на мислене. От друга страна, позата също влияе върху това как човек мисли или се чувства.

Знаци, че някой се опитва да ви контролира

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X