Напишете дума/думи за търсене

Съвети на психолозите: Как да не приемаме нещата лично

Възприемате ли болезнено коментарите на други хора по ваш адрес? Прекалявате ли с критиките? Може би трупате всичко на своя сметка, което няма за цел да ви обиди, осмива, обижда?
Искате ли да днаете как да се научите да реагирате адекватно в комуникацията с други хора?

Как да не вземаме присърце чуждото отношение и мнение?
Ситуацията се влошава от факта, че чувствата ни невинаги могат да бъдат скрити. В резултат на това хората около нас ще започнат да н смятат за човек с нестабилен характер.
Освен това сме любим обект на всички манипулатори, който лесно може да бъде изваден от равновесие.

Това се нарича емоционална несигурност, когато станем уязвима цел. Как да се научим да контролираме ситуацията?

Възможно е нечии думи да не са адресирани лично до нас, а преживяванията ни да са чисти спекулации. В моменти на нормално настроение е полезно да си припомним, че светът не се върти около нас.

Какви са препоръките на психолоците, които ще ви помогнат да станете умерено дебелокожи и да не реагирате болезнено на всяка друга дума?

1. Запазване на спокойствие
Разумната критика е повод за размисъл. След като обмислите критични забележки, може да направите полезни изводи за себе си. От друга страна, ако някой ви се подиграва или изразява критика по безпристрастен начин, по добре да проявите сдържаност. Няма нужда да излизате от стаята, облени в сълзи, да затръшнете врати. Вдишайте и издишайте бавно, два до три пъти. Това дава възможност на другия човек да признае грешката си и да се извини. Ако не дочакате извинение, то този индивид със сигурност не е достоен да се разстроите заради него.

2. Разгледайте по-широко ситуацията
Отрицателното настроение може да бъде причинено от физиологично състояние (болка, неразположение, алергии, дискомфорт) или проблеми с живота. Ако някой (може би неволно) ви "напръска" с негативни емоции, това показва, че му е трудно да разреши вътрешния си конфликт. Човекът е емоционално създание и дори в официална обстановка някои „сривове“ са неизбежни. Важно е да разрешите всички недоразумения по време на дискусията и да не обиждате някого.

3. Използване на критика за личностно развитие
И отново за критиката. Тя е в състояние да развали настроението дори на най-непроницаемите хора, но силата на чувствата отслабва, ако започнете да работите върху възприемането на неприятните забележки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X