Напишете дума/думи за търсене

Признаци, че не уважаваме себе си

Човекът е социално същество. Той е неразделен с обществото, така че се притеснява какво впечатление прави върху другите. Всички търсим признание, отношение и оценка в службата и сред и приятелите си по различни начини.

Ако не се научите да се уважавате, не очаквайте това от другите.
Но за нищо на света не бива да използвате неуспешни способи да спечелите достойно положение в обществото.

Кои са 12-те признака, че ви липсва самоуважение?

1. Приемате неща, които не са от значение за вас
Не се разхищавайте върху неща и хора, които не означават нищо за вас, само за да не обидите никого. Оценявайте собственото си време и енергия, като го посвещавате на хората и дейностите, които наистина имат значение за вас. Не се страхувайте да бъдете корави. Разграничете това, от което наистина се нуждаете в живота, и от това, което е от второстепенно значение.

2. Имате ниско самочувствие
Често сме недоволни от външния си вид, опитваме се да угодим, за да отговорим на общоприетите стандарти. Освен това сме обезсърчени от собствените си грешки и неуспехи. Ние се отнасяме към тях не като към инциденти, а като към нещо заслужено и естествено. За да влошат нещата, някои от нас са склонни към самобичуване.

3. Позволявате на външни лица да се намесват в живота ви
Слушате съветите и препоръките на всякакви „доброжелатели“, които като цяло не се интересуват от живота ви. Говорите за вашите дела, посвещавате се на въпроси, които околните не трябва да знаят.
Самоуважаващият се човек поставя ясни граници, извън които външните лица нямат достъп. Това важи особено за семейния и личния живот.

4. Съгласни сте се с всичко, дори да противоречи на вътрешния ви мир
Човек, който няма собствено мнение, не е уважаван от другите. Той като ветропоказател се обръща натам, където духа вятърът.
А някои хора просто искат да имат събеседник до себе си, готов винаги да се съгласят с тяхното мнение.

5. Приятели сте с тези, които се отнасят зле с вас
Игнорирате себе си, общувате с хора, които не са привлекателни за вас или открито ви правят гадни номера. Това е ясен знак за неуважение към себе си. Самоуважаващият се човек елиминира енергийните вампири, клюкари, лъжци и манипулатори от своя кръг. Той няма да губи времето и емоциите си с тях.

6. Не защитавате позицията си
Ако сте сигурни, че истината е на ваша страна, бъдете смели и отстоявайте своята гледна точка. Всяко мнение има право да съществува. Дебати и спорове съществуват, за да се намери зрънцето на истината по цивилизован начин или да се намери най-доброто решение на проблема. И ако винаги се съгласявате с опонента си, тогава не се уважавате.

7. Не ви пука за здравето ви
Страдате от бърнаут, изтласквате нуждите си на заден план, махате с ръка при тревожни симптоми. Помнете, няма да ви поставят паметник в офиса, нито ще ви дадат тиквен медал. Уважаващият себе си човек се грижи за здравето си и разбира, че трябва да бъде продуктивен и енергичен.

8. Казвате лоши неща за себе си
Склонни сте да се омаловажавате. Но след това преувеличавате недостатъците си, сякаш това ще ви донесе някаква полза. Защо да говорите лошо за собствения си външен вид? Да, всички ние не сме перфектни. Но човек, който уважава себе си, е склонен да подчертава своите предимства.

9. Излизате с лоша компания
Защо да прекарвате време с хора, които нямат вашия начин на мислене, които не споделят възгледите ви и унищожават личността ви?
Потърсете съмишленици, тези, с които наистина се интересувате от едни и същи неща. Бъдете заобиколени от хора, които ви карат да растете и да се развивате.

10. Позволявате на другите да се отнасят с неуважение
Мислите, че това е нещо разбираемо. Вие сте лесно манипулируеми, а останалите могат да ви унижат. Самоуважаващият се човек потиска всички прояви на несамоуважение.

11. Клюкарствате
Може лесно да бъдете засмукани в атмосфера на скандал, интриги, клюки. Това е най-малкото неразумно. Ами ако вашите думи достигнат до обсъждания от трети лица? Ще излезе много грозно. Не живейте живота на някой друг.

12. Търсите вниманието на другите
Най-важното внимание е вниманието, което отделяме на самия себе си. Не търсете одобрението на непознати, постигнете резултати, за да сте доволни от себе си.

Запомнете: ние учим хората как да се отнасят към нас

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X