Напишете дума/думи за търсене

Как да прекъснем отрицателния цикъл във връзката

Понякога, колкото и да се стараете, не може да спрете да се карате с партньора си. По-доброто разбиране на това как работи човешката комуникация може да ви помогне да сложите край на тези негативни взаимодействия.

Когато споделяте емоционална връзка с друг човек, винаги ще имате добри и лоши нюанси. В романтичните връзки тези динамики често са по-интензивни поради времето, което прекарвате с партньора си, и близостта на отношенията ви. Може да изглежда, че състоянието на връзката ви е на произвола на съдбата, но това зависи почти изцяло от вашите действия и тези на вашата половинка.

Започвате деня с най-доброто намерение, но с един погрешно интерпретиран жест или дума и отново сте в състояние на война с човека до вас.

В тези моменти може да се почувствате така, сякаш на връзката ви не й е писано да продължи. Разбирането как се развива човешката комуникация може да ви даде някои улики за това как да прекъснете цикъла на отрицателно взаимодействие с любимия.

Произходът на отрицателните взаимодействия
Когато живеете с някого или прекарвате по-голямата част от времето си с него, той е там, когато сте в най-добрата и най-лошата си форма. Той е този, който може да стане свидетели на вашия стрес, вашата физическа и психическа умора, гняв и лошо настроение.
Връзките работят най-добре, когато са балансирани, но има дни, когато единият от вас ще даде 80%, а другият 20%. В други дни ще бъде обратното.

Ето защо, ако партньорът ви отговори на въпроса ви по начин, който
смятате за груб или направи пасивно-агресивен коментар, важно е да бъдете категорични. В идеалния свят бихте му съобщили с уважение как са ви накарали да се чувствате. За съжаление, обаче невинаги е лесно (или е възможно) да се действа по този начин. Поради това често вашият автоматичен отговор е да се обидите и да прибегнете до безразличие, презрение и мълчаливо отношение. Може също така да реагирате прекалено бурно и да му отговорите с нещо също толкова нараняващо.

Ако това се случва от време на време, не бива да се притеснявате твърде много. Това е практически неизбежно. Ако този модел се повтаря и се превърне в норма, тогава имате проблем.

Комуникационните модели са склонни да се повтарят
Комуникацията между двама души по същество е постоянен цикъл на обратна връзка. Когато общувате с друг човек, не го правите от неутрално място. Каквото и да кажете, в много отношения е отговор на това, което сте виждали, чували или чувствали заради него преди. Траекторията на взаимодействието, което сте имали с някого, ви предразполага да реагирате положително или отрицателно.
Някои двойки почти никога не се карат, а други се оказват в постоянно състояние на конфликт. Това се случва, защото някои модели на комуникация са се утвърдили. Щом са там, е трудно да ги смените.

Да приемем, че партньорът ви казва нещо, което ви притеснява. И вие реагирате с гневен коментар или раздразнено мълчание. След това другият човек се чувства наранен, така че и той реагира неадекватно. Нито един от двамата не е готов да отстъпи и двамата смятате, че вината е на другия.

Ясно си спомняме коментарите и действията, които ни карат да се чувстваме зле, но е по-трудно да осъзнаем как вашето поведение допринася за тази негативна динамика с партньора ви.

Как да прекъснем цикъла на негативните взаимодействия с партньора си?
Този комуникационен проблем може да бъде труден за отстраняване, тъй като и двамата партньори обвиняват другия човек и никой не иска да поеме отговорността за първата стъпка. Ако сте наясно, че и двамата се храните с тази нездравословна динамика, тогава ще осъзнаете, че е възможно да създадете нещо по-добро. Ключът е да спрете просто да реагирате първосигнално на другия. Вместо това решете с какъв вид жестове, думи или взаимодействия искате да общувате.

Направете първата стъпка към създаването на нови модели на комуникация. След като имате навика негативно да взаимодействате с партньора си, тези модели са склонни да се повтарят. Добрата новина е, че положителните взаимодействия работят по същия начин.

Следователно, когато промените вида на общуването си, комуникацията ви ще се промени. Когато стигнете до този момент, вече няма значение кой е виновен или кой какво е направил, защото и двамата партньори допринасят за добруването на любовта си. Не е нужно да се карате кой го е започнал, но ще може да говорите кой го е прекратил. Вие може да бъдете този човек. Не забравяйте, че силата е във вашите ръце.

С течение на времето ще се подобрите при идентифицирането на тези модели, когато те започнат. Това ще ви улесни да видите как негативните взаимодействия ала заледени снежни топки идват право към лицето ви и ще бъдете готови да ги спрете навреме. В заключение е важно да сте наясно с какво допринася вашият партньор и със собствената ви роля в отношенията.

Страховете, които пречат на щастливия брак

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X