Напишете дума/думи за търсене

5 несъзнателни мотива за любовта към женен мъж

Жените стават любовници по различни причини. Някои правят кариера, напълно са доволни от собствения си живот и не искат да променят нищо в него. Има дами, които току-що са излезли от сериозна връзка и просто се нуждаят от някого, който да ги разсее, да им помогне да преодолеят раздялата и да се събере отново. Или пък се случва просто да търсят спонсор на живота си. Тези мотиви са прости и ясни.

Жененият любовник попълва много логично всички тези пропуски. Но невинаги е толкова очевидно в отношенията със семеен мъж.

Много хора смятат, че жените влизат в такава връзка, защото вярват в приказки. В онзи много рядък случай, когато съпругът избира любовницата си и те заедно потеглят към залеза.

Шири се мит, че мъжете изневеряват само на „лоши“ жени, но с „правилната“ любовница той веднага ще стане верен и лоялен.

С една дума, обясняват позицията на любовницата по различен начин и като правило всички тези обяснения се свеждат до факта, че тя „не разбира очевидните неща“. Да, понякога изглежда така. Често самите любовници се крият зад тези митове и вярват в тях.

Но психолозите ровят по-надълбоко. Те вярват, че дори ако изглежда така, сякаш жената „не разбира“ ситуацията, тогава дълбоко в себе си тя знае всички опасности и трудности на своето положение. И любовниците са в такива отношения, защото това е..полезно за тях.

В крайна сметка, ако нещо се случи между двама души, това е от полза и за двете страни. Просто ползата е съзнателна, а понякога и несъзнавана. В първия случай човек осъзнава защо прави нещо. Поведението му изглежда рационално и логично. Ако искате да получавате пари, ходите на работа. Тук всичко е ясно и разбираемо. Но ако ползата е несъзнавана, тогава всичко е много по-сложно. Може да изглежда така, сякаш човек е против собствената си воля там, където „не иска“. Той страда, боли го, опитва се да се измъкне от тази ситуация. Но всъщност той получава нещо, от което наистина се нуждае.

Ако човек съзнателно иска да получава заплата, но несъзнателно вътре в него има нужда да не се развива и да не поема отговорност, тогава той изглежда търси работа, която няма да получи. Тъй като несъзнаваните мотиви винаги са по-силни от съзнателните, колкото и парадоксално и изненадващо да изглежда.

Какви са несъзнаваните ползи на влюбените?

Посрещане на скрити нужди

Съпругата е тази, която е до него във всяка ситуация. И когато той е толкова романтичен, очарователен, и когато е в криза, болен или кисел. Съпругата му е винаги с него. И любовницата получава само част от мъжа. Частта, от която тя се нуждае.

Понякога другата жена е в ролята на емоционално кошче за душевни отпадъци - тоест по-скоро като приятелка или майка. И точно тези нужди - да бъде необходима, полезна, значима - тя удовлетворява в такива взаимоотношения, дори ако самата тя наистина не е наясно с тези свои потребности.

Друг път любовницата изобщо не се нуждае от мъж със слабости. Тя изобщо не се стреми да го успокои и безкрайно да „разбира“, има нужда от нещо съвсем различно: да задоволи нуждата си от възхищение от него, да бъде глезена, носена на ръце, така че да „спечели“ срещу благоверната му („но той ми купи кола“). И тогава тя получава онази част от мъжа, в която той е романтичен герой, който повишава самочувствието ѝ. Тя нито му пере чорапите, нито той е наясно как изглежда рано сутрин без грим.

Има и дами, които се нуждаят от адреналин, разгорещени преживявания и силни чувства - като в романите, така че всичко да е на ръба. Това е страдание, скандали и бурни помирения.
Много е лесно да се закачите за такъв наркотик. Той прави живота ярък и антискучен.

Разбира се, има място и за жените мазохисти. Те имат скрита нужда да страдат. Затова избират партньор, с когото ще си осигуряват страдания. Тя получава онази част от мъжа, която обещава, но не изпълнява, която уж е близо, а всъщност е толкова далече.

Избягване на отговорност

Той идва, когато иска и може. Тоест, връзката зависи от него. От една страна, това силно боли, обижда и обезценява. Боли и унижава да се чувстваш като втора цигулка.
Изглежда, че щастието на жената зависи от решението на любовника - ще напусне ли той или няма да напусне семейството?
Не забравяйте обаче, че отговорността за това, което се случва в една двойка, винаги е на двамата участници в нея.

В крайна сметка, решението за развода е негово, но нейна отговорност е, че тя продължава тази връзка. Да продължи да бъде в позицията на любовница е нейно решение; поддава се на манипулации (ако има такива), вярвайте в обещания, не подрежда личния си живот, вдига телефона, когато той се обади, отваря дома си за него – това са НЕЙНИ решения. И само нейни.

Бягство от истината за интимност

Привързаността е способността да се изгради дългосрочна, силна и дълбока връзка с един човек. Разбира се, не всеки има еднаква способност с околните. Има хора, които се чувстват сигурни във връзката. Има и такива, които са твърде загрижени дали отношенията им няма да рухнат всеки момент. За индивидите с този тип привързаност е изключително болезнено да бъдат във връзка. По-добре сами, отколкото да преживяват такива мъки. Има и такива, които могат да изграждат взаимоотношения само във формата на тройки. Понякога това се случва, защото двама души са много уплашени да се впуснат в романтични отношения, а понякога причината се крие в невъзможността да комбинират различни части от своите желания в един човек, да го приемат и видят като цяло.

И жените, и мъжете искат да получат от човека до себе си както физическа близост, така емоционална и интелектуална. Ако способността им за привързване не е нарушена, тогава те може да получат всичко това от един индивид. Ако е компрометирана обаче, тогава, да речем, мъжът ще има една за приятелство, друга за секс, трета за семейни или общи проекти.

Причината за цялото това „разчленяване” е, че мъжът вярва, че няма „правилни“, „нормални“ жени, които биха могли да комбинират всички части, от които той се нуждае. Най-често такива хора дори не се замислят, че проблемът изобщо не е в представителите на противоположния пол, а в собствената им неспособност да изграждат близки отношения с един човек.

Защита от страхове

Не всички момичета искат да се оженят.
За някои асоциациите с думата „брак“ са свързани с унижение, самота заедно, принуда, опасност (дори физическа), окови, забрани, неприятни и трудни задължения. Ако в главата на жената бракът е такъв, тогава кажете кой нормален човек би направил доброволно това.

Възможно е, ако една жена е страдала някога във връзка, тя да не иска романтични отношения с партньор, който да е само неин. Така ще убие два заека с един куршум. Хем ще има мъж, хем няма да я ангажира с вечното си присъствие.

Семейни сценарии и настройки

Не е тайна, че връзките в семейството, в което сме отраснали, влияят силно върху това как и какви партньори избираме. Не става въпрос само за качеството на отношенията между родителите и в това как малкото момиченце възприема баща си (или друг мъжки настойник в живота си) и какви изводи е направило.

Може би за подрастващото момиче таткото е някой, който обикновено отсъства, който има по-важни неща за вършене, който не загрижен за нея и който от време на време проявява внимание към нея. Или таткото е някой, който принадлежи на друга жена. Каква основа се полага във възприемането на отношенията само детето знае.

С две думи, може да бъдем повлияни от други хора. Но дали ще успеят или не да обърнат представата ни за света в неподходяща за нас посока, зависи само от нас. Ако ясно знаем от какво се нуждаем, ако съзнателно и несъзнателно наистина искаме едно и също нещо, тогава няма начин да бъдем отклонени от курса си.
Но ако с главата си искаме да го „накараме да остави съпругата си“, но в сърцето си се стремим да избягваме истинската интимност, тоест да бъдем в отношения, които са еднакво необходими и на двамата и където няма разчленяване на ролите, а пълно приемане на партньора, тогава ще мислим, че искаме да спрем всичко това, но ще направим така, че връзката да продължи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X