Напишете дума/думи за търсене

Психогенно повръщане - какво го провокира?

Постоянното гадене и повръщане може да е симптом на психологически конфликт. Нашите емоции търсят аварийни клапани и често телата ни са тези, които в крайна сметка проявяват свързаните с тях психични проблеми.
Психогенното повръщане е резултат от различни психични разстройства. Например безпокойство, емоционално страдание, стрес и постоянно безпокойство.

Медицината за първи път споменава този проблем през 1960 г. Медиците често се оказват изправени пред ситуации, които не знаят как да лекуват. В много случаи те завършват със смърт. Това е така, защото за по-възрастните пациенти неконтролируемото гадене и дехидратацията представляват сериозен риск за здравето.

Затова гериатричните психиатри са първите, които разказват за това състояние на медицинската общност. След това, с течение на годините, вниманието се насочва към по-младите жени.

Психогенното повръщане е рядко заболяване. Пациентите изпитват гадене и тежко и повтарящо се повръщане, за което няма подлежаща органична причина.

Проучване, проведено от катедрата по психосоматична медицина на университета в Кюшу (Япония), обяснява причините зад тази изтощителна ситуация.

Дълбока депресия
Много пациенти, приети с проява на психогенно повръщане, страдат от недиагностицирана дълбока депресия. Те проявяват очевидни психосоматични симптоми, но не са потърсили психологическа помощ в продължение на месеци или дори години.

Тревожни разстройства
Има изключително широк спектър от тревожни разстройства и техните физически прояви. Например главоболие, храносмилателни разстройства, мускулни болки и дори кожни заболявания са наистина чести.

Малък брой пациенти с тревожни проблеми (панически разстройства и агорафобия или генерализирано тревожно разстройство) могат да проявят психогенно повръщане.

Посттравматично разстройство
Хората, които са били малтретирани в миналото или които страдат от тормоз у дома или на работното място, често изпитват психосоматични разстройства. Въпреки това психогенното повръщане е свързано с травматично детство.

Конверсионно разстройство
Конверсионното разстройство и дисоциативното разстройство обикновено показват признаци от неврологичен произход без заболяване или физическа причина, която да ги обясни. Тези състояния се проявяват със загуба на паметта, невъзможност за движение на крайниците и гадене и повръщане.

Хранителни разстройства
Психогенното повръщане е прототипичен симптом при страдащите от булимия.

В много случаи то е неволно. Всъщност това е натрапчива и неконтролируема реакция, която пациентът не може да озапти, но въпреки това продължава да реагира на психологически произход.

Видове психогенно повръщане
• Умишлено. Страдащите съзнателно предизвикват повръщане. Причинява се от булимия нервоза.
• Неумишлено. Страдащите повръщат, когато са тревожни, нервни или стресирани. Обикновено това е неволна условна реакция. Децата често го правят, когато искат да привлекат внимание или искат нещо.

Психогенното повръщане е често срещано при деца и възрастни хора
И децата, и възрастните хора страдат от този вид заболяване. Зад състоянието обикновено се крие стрес, емоционален дискомфорт, истерични избухвания (при деца) и депресия при по-възрастни хора.

Психогенното повръщане при деца понякога съвпада с появата на психосоциален стрес. Например появата на нов брат или сестра, промяна на адрес или училище или развод на техните родители. В тези случаи те повръщат като начин да освободят негативните емоции, които изпитват.

Дете може също да повърне, за да демонстрира емоциите си. Например може да се чувства ядосано или разочаровано. Ако на страдащите не се реагира бързо, те могат сериозно да се дехидратират.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X