Напишете дума/думи за търсене

Фагофобия - патологичен страх от преглъщане

За повечето хора храненето е едно от най-големите удоволствия в живота. Не само се наслаждаваме на храната, но голяма част от нашите взаимодействия и социални събирания се въртят около нея и напитките. За някои индивиди обаче тези моменти са истинско изпитание и генерират високи нива на тревожност. Това е така, защото те страдат от силен страх от задавяне, известен като фагофобия.

Това състояние може да засегне хора от всички възрасти и пречи значително на ежедневието им.
Представете си, че не може да ядете определени твърди храни. Или да се чувствате наистина нервни, когато става въпрос за пиене на вода, или дори да не може да преглъщате собствената си слюнка.

Подобна ситуация причинява голям дискомфорт и изисква професионална намеса, ако страдащият иска да възстанови качеството си на живот.

Трудността или невъзможността за преглъщане на твърди и течни храни се нарича дисфагия. Страдащите могат да аспирират храна в трахеята и да изпитат кашлица, задушаване или повръщане.

Дисфагията е медицинско състояние, което обикновено има органичен произход. Това означава, че е свързано с физически наранявания, заболявания или неврологични разстройства. В някои случаи обаче тези трудности имат психологически произход.

Фагофобията е, както подсказва името, фобия. Страдащите изпитват силен, постоянен и очевидно ирационален страх от преглъщане. Страдащият се страхува от задавяне и дори усеща свиване на гърлото. Това не е само субективно възприятие. Може да се окаже, че поради безпокойството си мускулите в областта се напрягат. Тези хора също изпитват усещане за сухота в гърлото, което отново генерира предварителен страх. Това води до безпокойство относно времето за хранене и в много случаи до отказ от ядене или пиене.

Причини за фагофобия
Фагофобията е сравнително рядко заболяване. Смята се, че засяга приблизително един на 500 души. По-често се среща в детска възраст. Това каза, че може да се появи и при възрастни с изключителни трудности при контрола на преглъщането. Но ако няма физическа причина, която да обясни този силен страх, защо възниква?

В повечето случаи това е свързано с предишен епизод, в който индивидът се е задавил, вдишвал храна, повръщал или е имал някакъв вид травматично преживяване, свързано с преглъщане. То може също да бъде следствие от това, че страдащият от него е бил свидетел или е чул за такъв епизод.

Поради това страдащият свързва момента на прием на храна или течности с чувство на стрес, напрежение и страх. Освен това той изпитва страх и силно безпокойство пред възможността това да се случи отново.

В случай на деца, преувеличеният страх на родителите от задушаване и тяхната последваща свръхпротекция също могат да бъдат свързани. В някои случаи обаче няма предходен епизод или ясен тригер.

Последиците от фагофобията
• Поради отказа на страдащия от ядене или пиене, той може да страда от недохранване и дехидратация в различна степен.
• Може да има значителна загуба на тегло.
• Тревожността може да предизвика физически и физиологични симптоми. Например сухота в устата и гърлото, мускулно напрежение, изпотяване или тахикардия. Тези симптоми обикновено се появяват рано.
• Страдащият изпитва значителни тревоги и страхове. Те им причиняват безпокойство и дискомфорт и намаляват самочувствието им.
• Социалното и релационно ниво на страдащия също е засегнато. Страдащите от фагофобия може да избягват да ядат в присъствието на други хора или да го правят само с такива, на които има голямо доверие.

Лечение и интервенция
Животът на страдащия от фагофобия е засегнат по различни начини. Сътрудничеството на различни специалисти (лекари, логопеди, психолози) може да подпомогне възстановяването.

По правило интервенциите са насочени към предлагане на вокални упражнения или разтягане за подобряване на мускулния контрол. Експертите могат също да препоръчат адаптирана диета в ранните етапи.

Психологията се стреми да работи с ирационални мисли и предлага подходящи техники за релаксация. Психолозите също така използват стратегии за контрол на вниманието. Това позволява на страдащия да отклони фокуса си от акта на преглъщане, като по този начин намалява безпокойството, което изпитва.

При децата сътрудничеството на родителите е от решаващо значение. Те трябва да се опитат да запазят спокойствие и да не наблягат прекалено на проблема на детето, за да не влошат връзката между времето за хранене и психологическия дискомфорт.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X