Напишете дума/думи за търсене

Ануптофобия – страхът, от който страдат все повече хора

Животът, когато сте в двойка, може да бъде прекрасен, обогатяващ и удовлетворяващ. Всички се радваме да бъдем обичани, да имаме партньор в живота и емоционална подкрепа.

От друга страна, има ситуации, в които самотата е най-добрият вариант, но не и за хората, които страдат от ануптофобия.
Това е етикетът, даден на ирационалния страх да останеш без партньор. Силен страх от самотата и липсата на романтична връзка с друго човешко същество. Смята се за фобия, защото страхът е непропорционален и изключително ограничаващ.
С други думи, това не е просто желание да имате връзка. Напротив, за страдащия от ануптофобия да си сам, е синоним на провал, празнота и нещастие.

Признаци на ануптофобия
• Страдащите поддържат вредни и незадоволителни връзки, за да избегнат самотата. Те търпят малтретиране и повтарящи се изневери и живеят с партньори, които изобщо не ги удовлетворяват. Тези хора ще направят всичко, за да поддържат връзка.
• За тях отношенията са или мания, или задължение. Следователно, те практически нямат стандарти в своите романтични търсения. Могат да решат да си партнират единствено поради физическа привлекателност или просто защото бъдещият партньор е съгласен на връзка. Те не установяват никакви критерии, нито търсят необходимия афинитет или съвместимост.
• Виждат всеки, когото срещнат, като потенциален партньор, който да ги освободи от драматичното състояние на необвързаните. Поради това те са склонни да се обвържат твърде интензивно и бързо. Искат да формализират връзката, без дори да знаят дали ще бъде жизнеспособна. Малко след като срещнат някого, те са склонни да твърдят, че са влюбени.
• Влизат в една връзка след друга и често имат различен партньор всеки месец. Тяхната цел е просто да имат отношения заради самите тях, както и желанието им да избягат от етикета, че са необвързани.


Причини за ануптофобия

1. Обществен натиск
Ануптофобията е много по-често срещана при хора над 30-годишна възраст. Не може да пренебрегнем факта, че съществува силен социален натиск за формализиране на връзка, сключване на брак и създаване на семейство до определена възраст. Но тези стандарти, които са ни внушени практически от детството, могат да се превърнат в мъка и бреме за някои хора.

Ако всички в обкръжението се стремят към намиране на партньор, да бъдеш необвързан, се разглежда като състояние на липса или провал. Следователно тези, които не са във връзка, са негативно етикетирани. Това често ги кара да се чувстват претоварени и разстроени. Те възприемат идеята, че пълноценният и правилен живот е възможен само в рамките на романтична връзка. Те отхвърлят другите видове любов, които могат да бъдат изпитани, и отказват да обмислят други възможности освен да бъдат част от двойка.

2. Ниско самочувствие
Това е решаващ фактор, тъй като индивид с ниско самочувствие се нуждае от външно утвърждаване, за да се чувства важен и адекватен.

Когато има партньор, той получава признание, привързаност и стойност, която не чувства, че притежават сам по себе си. От друга страна, когато е необвързан, той губи всички тези елементи и отново се чувства недостатъчен. В живота му се отваря голяма празнота, с която трудно се справя.

3. Емоционална зависимост
Хората с ануптофобия страдат до известна степен от емоционална зависимост. Те подчиняват благосъстоянието си на емоционалните връзки, които могат да установят с партньора. Тази зависимост обикновено води началото си от детството, в което не са получавали безусловна любов. Следователно, те са свикнали да жадуват за обич и сега дълбоко се страхуват да не я загубят.

Също така е обичайно емоционалната зависимост да се появява при хора, които са били прекалено защитени, когато са пораствали, и са научили, че имат нужда от други хора, за да живеят. Те развиват идеята, че не могат да се справят сами. Затова в зряла възраст самотата се очертава като огромно предизвикателство.

4. Лоши социални умения
Ануптофобията може да се влоши, ако страдащият има дефицит на социални умения или висока чувствителност към отхвърляне. Наличието на прекалено тесен или затворен социален кръг, изключителна срамежливост или трудности в общуването могат да ги накарат да се страхуват да останат сами в по-голяма степен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X