Напишете дума/думи за търсене

Как отхвърлянето от някого влияе на мозъка ни

Отхвърлянето може да бъде изключително болезнено. Няма значение дали е от хората, които обичате, или от тези, които току-що сте срещнали. Ако някога сте се чудили защо не можете да избегнете тези неприятни емоции, ще ви е интересно да разберете какво всъщност се случва в мозъка ви, когато се сблъскате с отхвърляне.

Би било чудесно, ако сме имунизирани срещу отхвърляне. Представете си за момент, че не сте избрани на интервю за работа. Или сте се оказали изолирани от приятелите си или любовта ви не е била реципрочна от обекта ви на желание. Нищо от това обаче не ви накара да се почувствате зле. Няма ли да е страхотно?

Но като човешко същество вие сте създадени да търсите групово приемане. Това е еволюционна адаптация, извлечена от нашето минало като ловци и събирачи, когато буквално сме имали нужда от други хора, за да оцелеем.

Социалното отхвърляне боли
Когато се сблъскате с отхвърляне, се чувствате изключително зле както психологически, така и емоционално. Болката може да бъде толкова силна, че почти да изглежда физическа и осезаема. Ако това някога ви се е случвало, ще знаете, че не е само във вашето въображение.

Разследване, проведено от Университета на Мичиган, ръководено от Итън Крос, установи, че социалното отхвърляне активира същите области на мозъка като физическата болка.
С други думи, отхвърлянето наистина боли.

Опиоидната система е активирана
Когато претърпите физическо нараняване или изпитвате органична болка, мозъкът активира естествената аналгетична система, освобождавайки ендогенни опиоиди. Това е, за да помогне за облекчаване на страданието ви.

Неотдавнашно проучване установи, че тези химикали се отделят и по време на ситуации на социален стрес и изолация. Среща се не само при хора, но и при животни. Когато тези вещества се освободят в междуневронното пространство, сигналите за болка отслабват.

Същото проучване установи, че хората, които са получили по-високи резултати за чертата на устойчивост (въз основа на анкета за личността), освобождават по-голямо количество опиоиди по време на социално отхвърляне. Това може да обясни защо за тези хора е по-лесно да преминат през трудности и да се възстановят от тях.

Тези открития също са интересни по отношение на разбирането на разстройства като депресия и социална фобия. Възможно е при тези хора системата за естествена аналгезия да не работи толкова ефективно. По същата причина социалният стрес и негативните взаимодействия им влияят в по-голяма степен.

Прилича на пристрастяване
Отхвърлянето или загубата на любим човек може да генерира реакции, подобни на тези на пристрастяване. Това се случва, защото любовта и страстта активират веригата за възнаграждение на мозъка. Това са областите, свързани с мотивацията, печалбата, загубата, жаждата и регулирането на емоциите.

Същите тези региони участват в развитието на зависимости (към кокаин и други вещества). Следователно е разбираемо, че отхвърленият индивид проявява силно чувство на дискомфорт, копнеж или постоянно търсене на любимия човек, заедно с различни натрапчиви поведения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X