Напишете дума/думи за търсене

Ненавиждаме работата си? Има начин да се справим с това

Когато работата ни доставя удоволствие, всяка сутрин се усещаме пълни с енергия и сили за нови подвизи. С течение на времето обаче много хора забелязват, че любимата работа им става все по-малко интересна и започват да се чувстват като в затвор.

Къде е грешката

Най-разпространената причина за спадане на ентусиазма са излъганите очаквания. Например, разчитали сте, че работата ви ще бъде творческа, а вместо това затъвате в обработка на документи – без шанс за промяна на положението. Изходът е само един: смяна на работата. Но не бързайте веднага да подавате оставка. Опитайте първо да поговорите с началника си и да му обясните, че притежавате много други способности. Ако шефът не е склонен да се вслуша в желанието ви, тогава вече мислете за ново място. Най-важното е да не си хабите нервите и да не изпадате в самосъжаления.

Още един мотив да намразите работата си е липсата на усещане, че ви ценят. Знаете, че показвате добри резултати, но никой не ви го казва, докато други колеги, които работят по-малко и по-некачествено от вас, растат в йерархията. В този случай изходът отново е разговор с шефа ви. Най-подходящият момент е веднага след като сте приключили важен проект или сте свършили голям обем работа.

При мнозина нежеланието за работа възниква само по отношение на рутинните дейности. Според психолозите рутината може да се окаже опасна за здравето – работата, която не изисква поемане на отговорност и е еднообразна намалява продължителността на живота. За да се спасите от скуката в работата, внесете в нея нещо ново. Например, устройте си състезание с колегите кой ще се справи най-бързо или, ако е възможно, измислете нова система за отхвърляне на ежедневните рутинни задължения, която ще ви спести време и усилия.

Демотивацията и липсата на работен ентусиазъм може да се дължат и на неподходящото работно място. Например, ако постоянно ви безпокоят колеги и посетители или самата атмосфера е неприятна. В този случай обяснете ясно, че излишните и нерегламентирани контакти пречат да изпълнявате задълженията си. И се погрижете да направите обстановката около себе си по-уютна, като поддържате ред и добавите дребни детайли според вкуса си.

Напълно възможно е спадналият ентусиазъм за работа да е сигнал, че организмът ви се е преуморил. Ако работите вече трети месец без пълноценна почивка, няма как да не се изтощите до краен предел. Обяснете на началника си, че работата в такъв режим води до понижаване на качеството и непременно спрете да си носите задачи за вкъщи. Иначе рискувате да развиете крайно отвращение към служебните си задължения. В случая нежеланието е просто защитна реакция срещу преумора.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X