Напишете дума/думи за търсене

Ако обичаме работата си, но не и шефа си...

Ако не ви се е случвало да стоите на един крак на ръба на кариерата си заради началник, значи сте от късметлиите, попаднали на правилното работно място с правилните хора. Най-вече шефове.
Според мнозина те изобщо нямат място сред човеците. А сред деспотичните тирани с мениджърска диплома от Ада, които се събуждат сутрин с единствената мисъл да отровят деня на подчинените си. Искат невъзможното в нереалистични срокове и им е важно да поддържат кръвното и нервите на хората около себе си в напрежение.

И вашият е от тях. Побеснявате, когато е мерудията на всяка гозба в офиса, избягвате да комуникирате с него дори когато трябва, най-хубавите ви работни дни са тези, в които той почива. Според статистиката неразбирателството с шефа е водеща причина за напускане на работа. Ако я обичате достатъчно обаче, борете се за нея и не прибързвайте към бюрото за безработни само защото не понасяте началника.

Шефът не е ваш приятел

И не е задължително да храните симпатии към него. Той го знае, крайно време е и вие да го разберете. Светът е пълен с хора, които не харесвате. Вероятността да срещнете такива в работата е повече от голяма. Заплата обаче получавате за положен труд, а не за лайкване*.

Допуснете, че и той може да не ви харесва

Поне в случая чувствата ви са взаимни. Вече имате общо помежду си и колкото и странно да изглежда, това може да е начало на нещо добро в деловите ви взаимоотношения. От друга страна, ще знаете, че резултатите от работата ви не са галеник на шефските пристрастия, а ваши. И сте се постарали не заради него, а в името на работата, която наистина обичате. Ще минете и без потупване по рамото.

Понякога шефът просто е гадняр към всичко и всички, приемете го

Заяжда се, грубиянства, крещи, заплашва, интригантства. Дори изгрева на слънцето може да превърне в повод за мъмрене и наказания. С такъв шеф и най-обичаната работа може да бъде намразена фатално, но не бързайте да се предавате. Всеобщото недоволство на колегите към шефа е начин за сплотяване в екип. А сплотеният екип върши работата си добре. В много случаи не заради шефа, а въпреки него и без него. Рано или късно шефът ще го забележи. Кой знае, неговият също.

Бъдете професионалисти, не черногледи

Опитайте да откриете поне нещо позитивно в шефа си и се хванете здраво за него, щом успеете да го намерите. Не копирайте негативните му качества, подайте ръка за разговор. На четири очи - и гледайте поне вашите да са добронамерено настроени. Може би не е невъзможно да намерите правилния тон за делова комуникация и начин да се понасяте. Ако трябва вие да направите компромис, направете го. Все пак обичате работата си повече, отколкото мразите шефа.

*харесване - от английски

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X