Напишете дума/думи за търсене

Вредата на постотпускарския синдром

Наглед нищо сложно – прибираш се от отпуска, ставаш сутринта, обличаш се и отиваш на работа. Обаче самото присъствие в офиса не означава, че сме се „върнали на работа”. Много често след почивка тамозъкът ни просто отказва да се отдаде на сериозни дейности.

На кого не му е познато това неприятно чувство – отиваш на работа с добри намерения, съблазнителен тен и куп снимки. Но като видиш „родното” бюро, затрупано с бумаги, и до болка познатия монитор, осъзнаваш, че си напълно неспособен на нито едно полезно действие. Дразни те всичко – спамът в електронната поща, разговорите между колегите, звънът на телефона... Звучи ви познато? Ако не, значи сте сред щастливците, които моментално трябва да прелистят към следващата статия.

Що е то постотпукарски синдром?

Според учените почти половината от всички работещи хора страдат от стрес след завръщането си от ваканция. Най-разпространените симптоми са главоболие, болки в гърдите, тахикардия (ускоряване на сърдечната дейност), безсъние и стомашно разстройство. При някои отвращението към работата е толкова силно, че за по-лесно решават да напуснат. Американски изследователи твърдят, че 80% от молбите за напускане се подават след ваканция. Връщайки се в офиса след почивка, тези, които са се чудили дали да си сменят работата, си казват – писна ми, сега или никога! Втората категория, страдащи от постотпускарски синдром, намират спасение, като продължават ваканцията си. По-хитрите пък си вземат болнични. И накрая, третата категория, които не желаят да правят никакви резки движения – просто се опитват да овладеят ситуацията, като се борят с лошото настроение и ниската работоспособност.

Защо се случва?

Психолозите обясняват „бурния протест на организма” срещу връщането на работа със следните фактори:

- Смяна на ритъма – ранното ставане и отмятането на задачи по график неизменно напряга и влошава настроението.

- Изострени възприятия – по време на отпуската привикваме на други пейзажи и различен маниер на общуване. С прибирането всичките недостатъци на офиса ни се набиват в очите, виждаме ги в преувеличен вид.

- Стрес за организма – независимо дали сте избрали активен или пасивен отдих, минаването отново към работен режим означава полагане на усилия и постигане на резултати, а това винаги стресира.

- Умора – звучи парадоксално, но ни е познато – след ваканцията се връщаме по-изморени и тялото ни отчаяно моли за почивка, храна и сън.

- Омразна работа – ако не получавате удовлетворение от работата си, след почивката положението става наистина нетърпимо.

Как да противодействаме?

Планирайте в своя полза. Ако имате възможност да разделите отпуската си на части, това е най-добрият вариант. А и да отдъхвате няколко пъти в годината е доста по-приятно. Но имайте предвид, че според психолозите човек не може да си почине пълноценно за по-малко от две седмици.

Съхранете обичайния си ритъм. Не променяйте радикално режима си – ясно е, че ако по време на ваканцията спите твърде много или твърде малко, после ще ви е трудно да се върнете към ежедневието си.

Влезте в контекста – разбира се, може да се наложи веднага да вземете важно решение, но едва ли ще трябва да е в първата минута. Запознайте се с новините, поговорете с колегите и чак тогава се впускайте в работния ритъм.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X