Напишете дума/думи за търсене

Вредата на постотпускарския синдром

„Правило на първия ден”

По пътя за офиса си спомнете всичко положително, което получавате от работата си, както и постиженията, с които се гордеете.

Планирайте деня си – като го „раздробите”, ще мине по-бързо. В края на всеки час си правете десетминутна почивка.

В обедната почивка излезте на чист въздух.

Не включвайте веднага скайпа, ако не се налага по работа – веднага ще ви се „лепнат” приятели, на който ще трябва да обяснявате надълго и широко как е минала ваканцията, и носталгията ще се засили.

Психолозите съветват: преосмислете работата си

1. Проверка на любовта към работата. Любимата работа е като любимия мъж – колкото по-дълго не го виждаш, толкова повече ти липсва. Замислете се за мотивацията си. Напишете на лист положителните и отрицателните страни и после сравнете колоните.

2. „Искам” и „трябва”. Превърнете „трябва” в „искам”, за да се спасите от стреса. Мислете работата си не като рутинна дейност, която ви носи препитание, а като средство за достигане на целите ви.

3. Адаптивен период. Не се вторачвайте в задълженията като въпрос на живот и смърт. Няма да пропадне светът, ако първия ден просто се помотаете.

4. Глътка свеж въздух. Имате прекрасна възможност да погледнете работата си от различен ъгъл. Вкарайте нотка вдъхновение в рутинните действия и внесете повече уют на работното си място.

5. Животът е игра. И работата не е изключение. Защо да я приемате прекалено насериозно – забавлявайте се.

Ако в крайна сметка всички тези „спасителни мерки” не ви донесат облекчение, замислете се дали не сте от онези 80% ексотпускари, които са подали молбата си за напускане.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X