Напишете дума/думи за търсене

5 от най-добрите екохотели у нас (галерия)

У нас има доста места, на които можем да си починем със семейството, но интелигентният и модерен българин вече не се задоволява с чисти чаршафи, скъпа тръбна мебел и басейн край хотела. Домашно приготвени закуски, детето да издои кравата, да си направим салата със саморъчно набрани домати от двора на фермата – това са все по-търсени занимания за ваканциите на българина и все повече места се ориентират към биотуризма.

Питайте за сертификати

Преди всичко трябва да имате предвид, че не всички хотели и ферми, които се водят “био” наистина са екологични, затова винаги питайте предварително какво отличава хотела, който сте избрали.

Домашна храна, коне, риболов и още нещо

Снимка: PR
Снимка: PR

Биохотел “Моравско село” (www.biohotel-bg.com) притежава сертификат от “Балкан Биосерт” за биологично земеделско производство. Комплексът представлява четири самостоятелни двуетажни къщи, механа и биоферма, в която се произвеждат екологични зеленчуци, мляко, сирене, кашкавал, яйца. Това е и основното предимство – храната, която се предлага на гостите е прясна, естествена и домашно приготвена. Всички посетители могат да участват в дейностите в био-фермата като доене на крава, биене на мътеница, цепене на дърва... Предлагат се и възможности за планински преходи, рафтинг, езда, риболов, планинско колоездене. Хотелът се намира в местноста Предела. Цените за настаняване са от 49 лв. за двойна стая.

Къщи, които лекуват

Снимка: PR
Снимка: PR

Екип от архитекти и радиестезисти създава специалното екологичното селище Азарея в село Горно Трапе в Троянския балкан (www.azareiya.com). Издигнати са шест кръгли къщи с форма на конусна пирамида, разположени в кръг. Създателите твърдят, че в тях човек се чувства жизнен и енергичен, регулира се кръвното му налягане, изчезват симптоми като умора и главоболие. Селището е еко и защото в него има изграден компост, чиято идея е да превръща органичните отпадъци в тор, както и собствена зеленчукова градина. В Азарея целогодишно се организират оздравителни програми и семинари. На посетителите се предлагат разходки по специална еко пътека от селището до Тодорова Могила, както и до Гложенския и Троянския манастир. Наемът на една от къщите е 90 лв. през седмицата и 110 лв. през уикенда.

Специално за децата

Снимка: PR
Снимка: PR

Следващата ваканция заведете децата си във ферма. Това ще е полезно и едновременно приятно за тях. Биофермата „Къщата с бамбука“ (www.house-bambuka.blogspot.com) предлага специална програма за деца. “Уикенд с мама и татко” включва посещение на Бачковския манастир, костницата, водопад “Сливодолското падало” и резерват “Червената стена”, както и пикник на открито. На децата се показва как се отглеждат плодове и зеленчуци и се дава възможност да засадят дръвче или цвете.

Био фермата се намира между Асеновград и Бачково в местността Луковица. Притежава сертификат от Institute for Marketecology (IMO) в Швейцария и от от “Балкан Биосерт” за биологично земеделско производство. Символите на фермата са бамбукът и гинко билобата, които собствениците отглеждат от 15 години, но също така има и лозе, овощни дървета и зеленчуци. Всички посетители се гощават с екологично чисти напитки, плодове и зеленчуци. Цената за нощувка на човек е 15 лв.

Посещение за един ден

Снимка: PR
Снимка: PR

Ако нямате време за почивка точно в момента, пак може да си подарите екоизживяване. Много ферми посрещат гости за по един ден. В “Елата” (http://www.solidarno.com/elata) например може да отидете всяка събота и неделя от 11 до 15 часа. Специфичното за тази био ферма е това, че в нея се отглеждат редки местни породи животни като карачанската овца и родопски крави и произвеждат кисело мляко, сирене, кашкавал, извара и масло по традиционни български рецепти. Екоферма, намираща се в Плана планина, близо до Железница, предлага на своите посетители разходка и дегустация на екологично чисти продукти. Организират се и обучения за деца, както и доброволчески акции, в които всеки желаещ може да помага в различните дейности във фермата. Посещението е безплатно за децата и по 5 лв. за възрастните.

За приключенци

Снимка: PR
Снимка: PR

А ако сте от тези, които с гордост могат да се нарекат истински природозащитници и сте готови да живеете без много от съвременните удобства, посетете родово имение “Изворче” (www.izvorche.org), намиращо се близо до село Раздел в област Ямбол. В него се изгражда екосистема от гора, езеро, овощни дървета и зеленчуци. Електричеството се подсигурява със слънчев панел, а вода се взема от близките извори. Приемат се посетители на палатка или каравана на принципа подслон и храна срещу помощ в стопанството.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X