Напишете дума/думи за търсене

Как да се справите с отхвърлянето по здравословен начин

Отхвърлянето е едно от най-универсалните чудовища на социалния живот. На практика е неизбежно никога да не се сблъскате с него.

Когато някой ви отхвърли (може да е член на семейството, приятел, група хора и т.н.), вашето самочувствие и чувство за достойнство са застрашени. Това обаче не е всичко.
В тази статия ще помислим как отхвърлянето ви влияе на емоционално ниво и ще предложим някои идеи за справяне с него по здравословен начин, които ще минимизират емоционалните последици.

Как отхвърлянето ви засяга емоционално?
Отхвърлянето може да се разглежда като наказание, като универсално неприятно събитие. Всички сме социални същества и имаме нужда да общуваме и да се чувстваме утвърдени и признати от другите. Искаме да се чувстваме реципрочни. Понякога дори се нуждаем или търсим възхищението на другите.

Към това се добавя фактът, че отхвърлянето обикновено идва от човек, с когото бихте искали да сте близки, така че емоционалните последици се засилват. По този начин отхвърлянето причинява страдание на вашето самочувствие. Чувствате го като лична атака.

Всяко отхвърляне добавя своята емоционална тежест към тази на предишни откази. Добрата новина е, че имате ресурси, които могат да ви помогнат да се справите с отхвърлянето по малко по-здравословен начин. Това ще предотврати това често срещано явление да ви засегне по неадаптивен (или прекомерен) начин.

"Никой не може да те накара да се чувстваш по-нисш без твоето съгласие."
Елинор Рузвелт


1. Работете върху самочувствието си
Когато вашето самочувствие е „добро“, вие се чувствате добре със себе си и щетите, които отхвърлянето може да ви причини, ще бъдат по-малко. Може да ви дразни, притеснява и разочарова, това е съвсем естествено. Това обаче няма да ви нокаутира емоционално или да ви накара да повярвате, че не си заслужавате.

Вашето самочувствие влияе върху това как се чувствате за себе си и как интерпретирате случващото се около вас. Не забравяйте, че трябва да обичате себе си, за да бъдете щастливи, а не да бъдете обичани от някой друг (това е просто допълнително събитие).

Ето как може да подобрите самочувствието си.
• Самоподсилване. Давайте си малки награди за нещата, които правите добре.
• Насърчаване на самопознанието. Прекарвайте време сами, търсете хобита, излезте от зоната си на комфорт и открийте какво харесвате.
• Погрижете се за вътрешния си диалог. Отнасяйте се добре и образовайте мисленето си, за да го направите здравословно.
• Погрижете се за емоционалното си здраве. Потърсете психологическа помощ, ако имате нужда.
• Разпознайте силните си страни и приемете слабостите си.
• Обградете се с хора, които се отнасят добре с вас и ви карат да се чувствате добре. Стойте далеч от токсични връзки.


2. Признайте силните си страни
Дори да сте били отхвърлени, все още имате много силни страни и плюсове. Едното няма нищо общо с другото. Важно е обаче да ги откриете и да се идентифицирате с тях.

Доброто самочувствие зависи от здравословното самопознание. Това означава да знаете, че има неща, в които сте страхотни, и други, в които не сте толкова добър.
Не е нужно да сте добри във всичко, за да се чувствате добре в кожата си.

3. Приемете себе си
Понякога искате да се харесате на хора, които вие никога няма да харесате достатъчно, за да ги искате в живота си, а това е абсурдно. Любовта, привличането и чувствата трябва да се случват естествено.

Не се обърквайте от усещането, че трябва да се харесате на другите и избягвайте многократното преразглеждане на темата. Почувствайте емоцията си, оставете я да боли толкова дълго, колкото е необходимо, но също така работете върху приемането на това отхвърляне.

4. Простете си
Свалете вината от себе си. Никой не е виновен. Винаги ще има хора, които ще харесват определени неща във вас, други, в които веднага ще се влюбите, и трети, които изобщо няма да ви обърнат внимание.

Това е напълно нормално. Не сте направили нищо лошо, за да обясните отказа си.
Приемането, че не може да бъдем харесвани от всички, е ключово за справяне с отхвърлянето.

5. Избягвайте да персонализирате или да бъдете толкова ориентировъчни
Не забравяйте, че отказът не означава, че нещо не е наред с вас. Отхвърлянето не се обяснява с нищо лично, причините нямат нищо общо с вас. Понякога просто няма логично обяснение.
Поради тази причина ви насърчаваме да оставите настрана самопозоваването (да мислите, че вие сте причината за всичко) и да започнете да отваряте ума си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X