Напишете дума/думи за търсене

Дамските превръзки - революцията на индийките

В Индия се случва тиха революция, където селските жени са намерили начин да разчупят стереотипите и стигмата, свързани с вкорененото табу за женската менструация в тяхната култура.

Наскоро стриминг платформата Netflix излъчи страхотен документален филм, наречен „Месечен цикъл. Край на присъдата”.

В него се разказва за обичаите, стереотипите, стигмите и табутата, които все още обграждат живота на жените в Индия днес. Този документален филм се развива в селския район Хапур, близо до Делхи.
Става въпрос за табу, което се борят да премахнат: менструацията. Въпреки че се смята за нормално в западния свят, това все още е една от най-големите бариери, с които жената се сблъсква в Индия. И често по немислими начини.

Въпреки че това е един от най-основните женски аспекти, хората го крият, критикуват и демонизират от векове. Добрата новина е, че в Индия група жени са намерили начин да променят вижданията на света за нещо толкова присъщо на жените като менструацията. съмнение в Индия има женска революция.

Тиха битка
В много от провинциалните области някои традиции все още робуват на миналото. Например жените все още са осъдени на домакински живот и уредени бракове. Те напускат училище, за да станат само майки без друго бъдеще.

Въпреки това жени от малката общност в Хапур започнаха тиха революция срещу стигмата менструация, която е дълбоко вкоренена в тяхната култура, запретнаха ръкави против това табу. Днес жените са решили да положат основите на своето пробуждане.


Превръзките станаха част от индийския пазар едва наскоро. Тъй като може да ги намерите само в големите градове, те са практически недостъпни за повечето жени, да не говорим, че са и непосилно скъпи.
Проектът Pad превърна стара полусрутена къща в Хапур във фабрика, където жени от всички възрасти правят свои собствени превръзки, които продават в магазините.

По този начин те измислят начин да решат проблем, който е бил основна пречка за постигането на целите на повечето жени. Те създават асоциация за сътрудничество, в която жените получават икономическа компенсация за работата си. За мнозина това е първият път, когато получават заплащане за труда в живота си.

Изследвания за менструация и изоставяне
Вероятно най-сериозният проблем, който стигмата за менструацията за жените в Индия представлява, е, че много девойки все още напускат училище, когато получат първата си менструация.

Събитие, което поставя началото на периода на плодовитост. Следователно те трябва да изоставят всичко останало, за да се оженят и да имат деца. Хората в Индия все още смятат месечните цикли за срамни и позорни. Много жени се смятат за нечисти, което им пречи да влизат и да се молят в храмовете. Всъщност това дори се случва в храмове, които са посветени на женски божества. Това е абсурдът на тази стигма.

Макар че много жени в Индия намират начин да избягат от ранните си бракове чрез образованието си, доста от тях напускат училище заради менструацията. Много пъти те нямат подходящи места за смяна на „превръзките” си. Всички използват парцали или парчета плат, които заравят след употреба. Това е нещо, което не могат да правят в училищата удобно или насаме.

Проектът Pad и индийките
Идеята за проекта Pad се ражда в Лос Анджелис. Тази организация с нестопанска цел събира необходимите средства за първата 99% биоразградима машина за санитарни кърпи, която създаде женската асоциация Хапур.

Икономическите възможности, които тя дава на тези жени, са значителни. Това помогна да се осигурят приходи за тях и семействата им. Но също така има два забележими странични ефекта. Първо, жените са спечелили уважението на мъжете в своята общност. Второ, това помага за плащането на образованието на девойките.

Тяхната марка дамски превръзки се нарича Fly. Те избират това символично име поради целта на своя проект: да оставят жените в Индия най-накрая да разперят крилата си и да летят.

Преодоляване на невежеството
Стигмата около менструацията в Индия е синоним на невежество. Документалният филм показва млади мъже от Хапур, които не знаят какво е менструация. Някои смятат, че това е болест, която атакува повече жени, отколкото мъже.

За много от мъжете в района този проект им позволява да спрат да бъдат невежи и да опознаят малко по-добре женския и мъжкия свят. Жените от проекта Pad се надяват някой ден да премахнат стигмата около менструацията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X