Напишете дума/думи за търсене

Как да облекчим менструалните спазми без лекарства

Много жени имат проблем с болезнен цикъл. Но дори да не сте сред тях, тези съвети може да са ви от полза за други болезнени състояния.

1. Опитайте някои йога пози

Независимо дали става въпрос за разтягане на мускулите ви или за релаксиращ ефект от позите, редовната йога практика наистина може да помогне на вашите спазми.

Може да практикувате по време на вашия период или между двата цикъла, като някои инструктори съветват жените да не правят обърнати пози в разгара на менструацията, за да не пречат на естествения поток.

Ето едно видео с такава специална йога практика.

2. Купете си подгряваща възглавничка

Матката е мускул, така че всичко, което спомага за отпускане на мускулите, като прилагането на топлина, може да бъде от полза.

Всъщност изследвания, публикувани в Eurence-based Nursing, установяват, че локално приложената топлина е също толкова ефективна, колкото ибупрофенът при периодични крампи. През двата проучвателни дни жените са използвали топлина самостоятелно, топлина плюс ибупрофен, ибупрофен самостоятелно или плацебо. Най-добрите резултати е дала групата на топлина плюс ибупрофен.

3. Акупунктурата може да помогне чрез отпускане на нервната система

Акупунктурата може да помогне за облекчаване на спазмите, казва Жани Бианки, лицензиран акупунктурист в Сан Франциско. Смята се, че този древноазиатски лечебен метод отпуска нервната система, позволява повече кръв да потече към вътрешните органи и потушава възпалението, казва Бианки.

4. Някои билкови чайове могат да успокоят спазмите

Някои чайове могат да помогнат за облекчаване на менструалните спазми, казва Соня Анджелоне, регистриран диетолог в Сан Франциско. Изследванията за облекчаване на болката чрез билкови чайове са оскъдни, но те са използвани от жените с тази цел в много култури от векове. Чайовете от лайка и мента често се препоръчват при менструални болки, защото успокояват тялото. Други чайове, които помагат, са тези от кората джинджифил или копър.

5. Повишете магнезия във вашата диета

Магнезият помага за облекчаване на болките при спазми и това е широкоизвестен факт. Той се намира в много храни, включително в бадемите, авокадото, лещата, черния боб, спанака, кашуто, тиквеното семе, сусама, киселото мляко и фъстъчено масло. Ако искате да вземете магнезиева добавка, поговорете с вашия лекар, тъй като дозата, от която се нуждаете, зависи от тежестта на спазмите плюс други фактори.

6. Масаж с етерични масла за облекчаване на болката

Масажирането с определени ароматни етерични масла може да облекчи болката при менструални спазми, сочат проучвания, публикувани в The Journal of Obstetrics and Gynecology Research. Екип от изследователи дават на 48 жени с менструални спазми и други симптоми да масажират етерични масла или синтетичен аромат в долната част на корема между отделните цикли. Жените от двете групи съобщават за по-малко болка, но групата с етерични масла се справя по-добре. Въз основа на докладите на жените изследователите установяват, че продължителността на болката е намалена с почти половин ден след самостоятелно масажиране с етеричните масла. Някои масла, които се смятат за полезни, са от лавандула, градински чай и риган. Просто бъдете сигурни, че използвате етерични масла безопасно. Купете висококачествени продукти, които са тествани за чистота.

7. Увеличете ендорфините с упражнения (или оргазми)

Ясно е, че естествените ендорфини на тялото повишават настроението ви. Но те имат и обезболяващ ефект. Добре известен начин за повишаване на ендорфините са аеробните упражнения. Ако не обичате спорта, и оргазмът върши работа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X