Напишете дума/думи за търсене

Какво цери пелинът (+рецепти)

Пелинът е много ценно лечебно растение, историята за него датира далеч в миналото. Сред древните славяни пелинът се е считал за култово растение със способността да пречиства духовния и физическия свят.

Мнозина все още са убедени, че ароматът на пелина плаши злите духове, предпазва го от злото око и щети.

Пелинът е многогодишно диво растение с характерен специфичен аромат и много горчив вкус.
Тази лечебна билка ще ви помогне да се справите с много заболявания, а също така се използва за прочистване на организма.
За приложение и лечение се използва наземната част на растението без долните части на стъблата, както цветове и корени.

Листата на пелин се берат преди цъфтежа. Стъблата на растението с върховете се изрязват в началото на цъфтежа. Сушете на сянка в добре проветриво място. Срокът на годност на прибраните билки е 2 години.

Прочиствате с пелин

Редовното почистване на тялото с отвара от пелин (сложете 1 чаена лъжичка във врящата вода, оставете да преседи 10 минути и приемайте сутрин и вечер) е много необходима и ефективна процедура, която жените трябва периодично да правят.

Ефективни народни рецепти

Против глисти

Пелин и карамфил (на прах): смилате пелин, карамфил и ленени семена на прах, взимате от всяка подправка 1/2 чаена лъжичка по равно и разбърквате. Поставете сухата смес в устата си и я изпийте с чаша сок от моркови. Тази рецепта помага да се отървете от глисти и някои други паразити.
Пелинът засяга междинните и зрели етапи на повече от 100 паразита, а карамфилът засяга техните ларви и яйца. Тези компоненти трябва винаги да се използват заедно.

Забележка: По време на прочистване със сух пелин може да се появи слабост, влошаване на стари заболявания за известно време (болка в ставите, движение на камъни в бъбреците и жлъчката, режещи болки).

Инфузия от пелин: вземете 1-2 чаени лъжички нарязан пелин, залейте с 1 чаша вряла вода, оставете да преседи 20 минути, след което прецедете. Пийте инфузията през деня в 3 дози, час и половина преди хранене.
Тя унищожава пиогенните микроорганизми, които причиняват чести бактериални инфекции, помага при недостатъчно секреция на жлъчка, летаргия на храносмилането, усещане за тежест в стомаха, подуване на корема и газове, жлъчнокаменна болест, при жълтеница, пясък и камъни в бъбреците, активира кръвообращението и подобрява метаболизма.
Пелинът помага и при анемия, безсъние, облекчава болката (при възпаление на цекума), облекчава киселините и премахва лошия дъх.

По 1 супена лъжица 3 пъти на ден 15 минути преди хранене от тази отвара помага за отслабване.

Други ефективни рецепти с пелин

Пелин за подобряване (стимулиране) на апетита: смесете 8 части пелин и 2 части равнец, след това вземете 1 чаена лъжичка от сместа и варете в 2 чаши вряла вода. Приемайте по 1/4 чаша 3 пъти на ден.

Приемайте отвара от корен от пелин за тумори и рак на стомаха, рак на ректума, рак на матката. При карцином на матката външните процедури допълнително се правят със същата настойка, след като 1 чаша от отварата се разрежда с до 1 литър преварена вода.

Също така коренът от пелин се използва за лечебни бани при подагра и неврози. Курсът на лечение е 2 седмици.

Маслото от пелин се използва при възпаление на дихателните пътища, грип, кашлица, бронхит. То се препоръчва от козметиците за грижа за мазна, нечиста кожа, а също така се използва и в ароматерапията.
Вземете свеж пелин, сложете догоре в буркан, залейте със зехтин (може да е с царевично или с ленено масло), затворете плътно и оставете да преседи за 10 дни. Маслото ще се превърне в тъмнозелено или перлено. След това го прецедете и съхранявайте в хладилника или на друго хладно място.

При заболявания на черния дроб се препоръчва да се приема прах от горчив пелин и градински чай в съотношение на компоненти 1: 5. Приемайте го по 200 г – 500 г три пъти на ден.

В допълнение към изброените по-горе заболявания, пелинът помага при скрофула, туберкулоза, хемороиди и ставен ревматизъм, епилепсия; приемайте и при нередовна менструация.

Инфузията на пелин активира кръвообращението и подобрява метаболизма. Затова се препоръчва при затлъстяване и други метаболитни нарушения.

При треска и малария приемайте инфузия или отвара от пелин.

Сокът от пелин се препоръчва при мазоли (направете превръзка). Той спомага за спиране на кървенето по време на наранявания, действа като дезинфектант и помага за заздравяване на рани.
Прясното пюре от пелин, успокоява болката при силни синини и дислокации, а също така действа и при навяхвания.

Инфузията на пелин се използва външно при лечение на краста.
Тинктурата от пелин, разредена с топла преварена вода в съотношение 1:10, се използва за лосиони за възпаление на очите, както и за компреси при възпаление на периоста, синини и ревматизъм на ставите.

Противопоказания

Големите дози пелин или продължителната му употреба (няколко месеца) са неприемливи, тъй като могат да причинят разстройство на нервната система, интоксикация на организма и в резултат на това бъбречна недостатъчност, което в някои случаи може да завърши трагично.Курсът на лечение не трябва да надвишава 2 седмици, максимум месец, при условие че здравословното състояние е нормално. След това трябва да си направите почивка поне за две седмици.Горчивият пелин е противопоказан по време на бременност и по време на кърмене, ентероколит с кървене, анемия. Нежелателно е да го използвате при стомашни язви и гастрити с ниска киселинност.С повишено внимание или под наблюдението на лекар приемайте пелин, ако сте асматик.Растението е токсично, следвайте дозировката и продължителността на приложение!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X